Изјава на РТС-у разљутила мајке

“Ниједан послодавац неће запослити такву жену – која се данас запослила, а сљедећег дана затруднила. Њему је жена потребна да ради. Заснивате радни однос да бисте радили, а не да сутра одете на боловање”.

Србија 11.09.2018 | 13:44
Изјава на РТС-у разљутила мајке
Ова скандалозна изјава није дошла од неког безосјећајног послодавца. Порука је стигла директно из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, тачније вишег савјетника и шефице Одсјека за послове у области популационе политике и финансијске подршке породици са дјецом Милене Антић Јанић и то у сред кампање за подизање наталитета. (Снимак њеног гостовања на РТС почиње од 11. минута).



Труднице које су послушале савјете државне кампање да дижу наталитет у Србији и отишле на породиљско боловање сад су кажњене јер неке од њих примају накнаду за породиљско одуством 900, 1.000 или око 2.000 динара, пише Блиц.

Другим ријечима, неће имати “леба да једу” са све својом тек рођеном дјецом, ако им је то једини извор прихода по новом Закону о финансијској подршци породици са децом. 

Гостујући на РТС, Милена Антић из Министартва за рад, запошаљавање, борачка и социјална питања, рекла је да не знају колико је жена тако оштећено и “да ли су уопште оштећене”. Антићева је, између осталог, скандализовала све мајке да је та накнада зараде за породиљско одуство ради његе дјетета мјера усклађивања рада и родитетељства и намјењена запосленој жени, која у периоду када се породи користи одсуство у складу са Законом о раду – “дакле жени која стварно ради”.

Објашњавајући шта значи “жени која стварно ради”, она је додала:

– Значи да је засновала радни однос и код послодавца провела одређено вријеме на раду – казала је она гостујућу у “Београдској хроници” на РТС код новинарке Раде Ђурић.

Упитана шта је са женама које су се данас запослиле, а сљедећег дана затрудниле Милена Антиће је поенитрала и запањила јавност Србије:

– Ниједан послодавац неће запослити такву жену. Њему је жена потребна да ради. Заснивате радни однос да бисте радили, а не да сутра одете на боловање – појаснила је она ситуацију.

Извор: СрпскаИнфо

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

цаци

11.09.2018 11:47

Није ово висе социјализам. Људи јос спавају у социјализму. Ако нема има приватни новац и приватни капитал он гледа у посао а не у приватни зивот радника. Неце послодавци хранити тудју дјецу. Нека дрзава уведе дјеције доплатке неку социјалу нека узме од ухљеба са будзета. Ово је капитализам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјенерал

14.09.2018 06:01

Очигледно би да неки још желе живети у титовом времену... Нема нигде џабалебарења више. Оћете европу и промене,па то је свуда у европи и тако се ради...

Name

Дрр мрр

11.09.2018 11:53

То је тај СНС и Вуциц са 300 лица увјек су прицали једно а радили друго манипулатори а народ као и увјек овца гласа на лијепу ријец.Али и теби це доци Вуцицу убрзо крај као и твом другару пајтосу Милокраду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

11.09.2018 11:58

Браво и све цеститке за гошчу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страсно

11.09.2018 12:03

Ста изјави једна зена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боба

11.09.2018 12:20

Ооо па то је робовласницко друстбо у 21 вијеку на Балканууу !!!! Вуциц створио Београд на води !! Капиталисти балкански покуповали све по Србији а посебно београд на води и медији а робови раде за њих нема социјалне застите тако је код балканаца богатаса па ко воли нека изволи или нека бјези а капитал на криминалу створен ал нема везе ваља пролази код народа опљацканог и јадног разбјезаног на све стране свијетааа дно днааа

Name

Пффф

11.09.2018 12:14

Увести порез цркви и бити це пара за породиље и дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драге жене

11.09.2018 12:40

Када причамо о послу, то је потпуно тачно што је рекла, свако тражи радника да ради, а не нешто друго. Проблем је што су плате мале и што су недовољне за један сасвим природан ток живота. Тако да вам је у суштини плата недовољна за подвиг животног збрињавања жене као жене, као бића, а тако и мушкарца. Жене ако се одлуче имати дијете требају питати послодавца може ли се упустити у дио живота који ће бити богатији за још једног члана породице, а то је да једног дана роди дијете, јел' тако?! Да ли ће она моћи родити онда кад послодавац дозволи... Стварно катастрофа... Као да смо машине, програмирамо жене да роде кад би требало, кад се нараде, онда нека роде испаде за награду или шта већ. Нисмо Европска унија, а ни Србија. Ево видимо они у Београду нису задовољни законом који имају, а имају мјесечна примања за свако дијете од дана кад се роди, па све до друге године!!! А оне које западне да имају одлична радна мјеста и високе плате, оне могу како хоће, имају право, шта већ... Катастрофа! О дјеци нека брину неке друге жене које могу платити, ангажовати зато што оне немају времена, оне раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сомби

11.09.2018 12:42

Е мој Вуцицу несррцо српска десет евра да ти примају мајке па ко тебе роди имас ли мајку...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

11.09.2018 16:51

У ¤еботе зивот ово да изјаве у Сведској како би пљустале оставке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рука

11.09.2018 17:32

Срамота , али назалост послодавци се тако понасају. Само ме интересује дали су њихове супруге радјале им дјецу , и дали су оне негдје радиле тада?Свим силама се треба борити против таквих послодаваца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боxон

11.09.2018 17:43

Па само се овдје нешто саблажњавају. На западу је то нормално. Мада лакше нађете посао. Па ставите се у кожу послодавца, ако има коже. Вјероватно му је држава већ одерала. Нико вам не брани да будете или послодавци или да радите сами за себе. Али хоћете да радите минимално, а да плата буде максимална. Има еxтра вриједних и корисних радника који се домаћински односе према фирми. Њих послодавац треба препознати и наградити. Можда тако стимулише друге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баш, је л'?

11.09.2018 19:52

Баш, баш, послодавци дају награде, немој молим те да пишеш такве ствари у које ни сам не вјерујеш. Данас мораш вратити пола плате послодавцу коју ти је пустио преко рачуна! Ово је обмана што ти пишеш, а јавна истина је да људи не могу саставити крај с крајем поштено од плата коју им дају приватници послодавци. А добију накнаде и средства за подстицај да приме нове раднике у фирму од општине. Чим прође два, три мјесеца, онда их отпусте уз неки смишљен изговор који ионако није битан. Тако опстају, јел'.. Нема ту карактера, ни људства, шта онда може мали човјек?!