Нијемци оцијенили Ковачевих првих 10 седмица у Бајерну...

Резултати чиста петица, али има један велики изазов! Како изгледа Бајерн под вођством новог тренера. . . ?

Фудбал 13.09.2018 | 11:00
Нијемци оцијенили Ковачевих првих 10 седмица у Бајерну...
После успешно одрађене две и по сезоне са Ајнтрахтом из Франкфурта - који је прво спасио од испадања у Цвајту, а две сезоне касније одвео и до Купа Немачке (првог трофеја после 30 година) - Нико Ковач је заслужено сео на клупу највећег немачког клуба Бајерна из Минхена.

Некадашњи селектор Хрватске званично је постао тренер Бавараца 1. јула ове године, иако је трансфер договорен знтано пре самог краја претходне сезоне.

Један од најутјицајнијих њемачких медија Билд одлучио је да направи резиме првих 10 недеља новог стратега на клупи баварског великана.

Клуб из улице Забнер је у том периоду уписао максималан учинак у званичним мечевима - размонтирао је Ајнтрахт у Суперкупу с 5:0, да би у прва два кола Бундеслиге уписао две убедљиве победе против Хофенхајма (3:1) и Штутгарта (3:0). На припремама пред почетак сезоне уписао је три победе и два пораза (од Манчестер Ситија и Јувентуса), али новинари Билда дали су му - јединицу.

Наравно, јединица у немачком систему оцењивања је највиша оцена, као код нас петица.

За разлику од резултатског дела, Ковач је за тактички део игре добио тројку, а новинари Билда појаснили су и разлоге. Нагласили су како је одбрана изразито чврста и стабилна, што доказује и чињеница о само једном примљеном поготку у четири званичне утакмице (Суперкуп, две првенствене и победа у купу против нижелигаша Дрохтерсена).

С друге стране, замерају му што је стриктно везан за формацију 4-1-4-1, те да није још у потпуности створио офанзивне механизме игре. Али, били су и поштени према Ковачу, додајући да се разлог томе може наћи и у чињеници да је велики део припрема одрађен без главних звезда које су наступале на Светском првенству и тек су се касније прикључиле екипи.

Што се тиче атмосфере у тиму, некадашњи селктор хрватске репрезентације добио је двојку, односно оно што би код нас била четворка. Наглашавају Немци како се Ковач укључује у тренинг када им недостају играчи који су отишли на репрезентативна окупљања, те да се "пуно смеје заједно са својим звездама и тип је тренера који је пријатељ играчима уз потребну дозу удаљености".

Уз то, од незадовољног Роберта Левандовског, који је отворено тражио трансфер у Реал Мадрид овог лета, створио је голова гладног нападача, док је 33-годишњем Рафињи дао два слободна дана за пут у Бразил како би прославио рођендан у кругу породице.

Ипак, Немци додају да ће Ковачев највећи изазов бити одржати целу свлачионицу задовољном. Већ је у неколико утакмица вадио из игре и Франка Риберија и Арјена Робена, а иако су главне (остареле) звезде помало љуте, хрватски тренер то држи под контролом. Барем за сада.

Такође, ротирао је и у одбрани, стављајући истакнутог репрезентативца Матса Хумелса на клупу, а препуштајући место Никласу Зулеу. Комбиновање минутаже њима двојици, заједно с оном Џерома Боатенга, биће највећи изазов Ковачу и његовом стручном штабу, при успостављању ауторитета.

За крај су се у Билду осврнули и на физичку припрему играча Бајерна, па је лист закључио како Ковачзаслужује чисту петицу јер су, осим несрећно повређеног Кингслија Комана, сви играчи Бавараца здрави и спремни упркос снажном "физичком дрилу" тренера на летњим припремама.

Дакле, добро је Нико почео...

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар