Nijemci ocijenili Kovačevih prvih 10 sedmica u Bajernu...

Rezultati čista petica, ali ima jedan veliki izazov! Kako izgleda Bajern pod vođstvom novog trenera. . . ?

Fudbal 13.09.2018 | 11:00
Nijemci ocijenili Kovačevih prvih 10 sedmica u Bajernu...
Posle uspešno odrađene dve i po sezone sa Ajntrahtom iz Frankfurta - koji je prvo spasio od ispadanja u Cvajtu, a dve sezone kasnije odveo i do Kupa Nemačke (prvog trofeja posle 30 godina) - Niko Kovač je zasluženo seo na klupu najvećeg nemačkog kluba Bajerna iz Minhena.

Nekadašnji selektor Hrvatske zvanično je postao trener Bavaraca 1. jula ove godine, iako je transfer dogovoren zntano pre samog kraja prethodne sezone.

Jedan od najutjicajnijih njemačkih medija Bild odlučio je da napravi rezime prvih 10 nedelja novog stratega na klupi bavarskog velikana.

Klub iz ulice Zabner je u tom periodu upisao maksimalan učinak u zvaničnim mečevima - razmontirao je Ajntraht u Superkupu s 5:0, da bi u prva dva kola Bundeslige upisao dve ubedljive pobede protiv Hofenhajma (3:1) i Štutgarta (3:0). Na pripremama pred početak sezone upisao je tri pobede i dva poraza (od Mančester Sitija i Juventusa), ali novinari Bilda dali su mu - jedinicu.

Naravno, jedinica u nemačkom sistemu ocenjivanja je najviša ocena, kao kod nas petica.

Za razliku od rezultatskog dela, Kovač je za taktički deo igre dobio trojku, a novinari Bilda pojasnili su i razloge. Naglasili su kako je odbrana izrazito čvrsta i stabilna, što dokazuje i činjenica o samo jednom primljenom pogotku u četiri zvanične utakmice (Superkup, dve prvenstvene i pobeda u kupu protiv niželigaša Drohtersena).

S druge strane, zameraju mu što je striktno vezan za formaciju 4-1-4-1, te da nije još u potpunosti stvorio ofanzivne mehanizme igre. Ali, bili su i pošteni prema Kovaču, dodajući da se razlog tome može naći i u činjenici da je veliki deo priprema odrađen bez glavnih zvezda koje su nastupale na Svetskom prvenstvu i tek su se kasnije priključile ekipi.

Što se tiče atmosfere u timu, nekadašnji selktor hrvatske reprezentacije dobio je dvojku, odnosno ono što bi kod nas bila četvorka. Naglašavaju Nemci kako se Kovač uključuje u trening kada im nedostaju igrači koji su otišli na reprezentativna okupljanja, te da se "puno smeje zajedno sa svojim zvezdama i tip je trenera koji je prijatelj igračima uz potrebnu dozu udaljenosti".

Uz to, od nezadovoljnog Roberta Levandovskog, koji je otvoreno tražio transfer u Real Madrid ovog leta, stvorio je golova gladnog napadača, dok je 33-godišnjem Rafinji dao dva slobodna dana za put u Brazil kako bi proslavio rođendan u krugu porodice.

Ipak, Nemci dodaju da će Kovačev najveći izazov biti održati celu svlačionicu zadovoljnom. Već je u nekoliko utakmica vadio iz igre i Franka Riberija i Arjena Robena, a iako su glavne (ostarele) zvezde pomalo ljute, hrvatski trener to drži pod kontrolom. Barem za sada.

Takođe, rotirao je i u odbrani, stavljajući istaknutog reprezentativca Matsa Humelsa na klupu, a prepuštajući mesto Niklasu Zuleu. Kombinovanje minutaže njima dvojici, zajedno s onom Džeroma Boatenga, biće najveći izazov Kovaču i njegovom stručnom štabu, pri uspostavljanju autoriteta.

Za kraj su se u Bildu osvrnuli i na fizičku pripremu igrača Bajerna, pa je list zaključio kako Kovačzaslužuje čistu peticu jer su, osim nesrećno povređenog Kingslija Komana, svi igrači Bavaraca zdravi i spremni uprkos snažnom "fizičkom drilu" trenera na letnjim pripremama.

Dakle, dobro je Niko počeo...

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar