Двије године за злочин над Србима

Суд БиХ осудио је Менсура Ђакића на двије године затвора, док је Бегзада Кајтазија ослободио оптужби за ратни злочин почињен нас Србима у брчанском селу Буквик у септембру 1992. године.

Босна и Херцеговина 10.09.2018 | 17:18
Двије године за злочин над Србима
Иако је пресуда Ђакићу прва у историји Суда БиХ за командну одговорност за злочине над Србима, тужилац Мирослав Јањић није задобвољан овом, како каже, срамном пресудом. 

Суд БиХ осудио је Менсура Ђакића по командној одговорности, јер је утврђено да је у септембру 92.године, као командант Првог батаљона 108.бригаде Хрватског вијећа одбране руководио и командовао војном акцијом на брчанско село Буквик.

"Ђакић је, као командант,из непосредне близине посматрао како војници ХВО-а под његовом командом убијају три заробљена рањеника српске националности: Живана Радић, Влајка Пурић и Саву Веселиновић.

Након тога, иако је знао да су његови подређени учинили кривично дјело, пропустио је да предузме мјере да починилац кривичног дјела буде кажњен'', истакла је у образложењу пресуде судија Џемила Беговић.

Законски распон казне за дјело за које је осуђен Ђакић је 5-15 година затвора и то по кривичном закону СФРЈ који је примјењиван у овом случају док се за иста дјела Србима суди по новом, знатно ригорознијем закону.

Иако је казна од  двије године затвора испод законског минимума Судско вијеће  сматра да је то, како кажу, сразмјерно тежини дјела. 

Што се тише ослобађајуће казне Бегзаду Кајтазију оптуженом за убиство Милке и Радојке Брестовачки, Судско вијеће и за то има образложење.

,,Једини свједок који је тврдио да је гледао како Бегзад Кајтази убија те жене је Мирсад Мујић,али је тај свједок преминуо па је пред судом прочитана изјава дата Тужилаштву БиХ 9. новембра 2015.године. Међутим, у недостатку других поузданих доказа Судско вијеће није могло утврдити ван разумне сумње да је Бегзит Кајтази тај који је убио двије жене српске националности. Посебно смо имали у виду,приликом оцјене тог свједочења да свједок није могао бити унакрсно испитиван што овом доказу даје ограничену доказну снагу'',истакла је судија Џемила Беговић.

Како је Суд БиХ вредновао свједоке довољно говори податак да је као војни-вјештак експерт прихваћен свједок одбране Нехру Ганић, ратни генерал тзв.Армије БиХ против којег се пред истим судом води поступак за убиство 30 српских цивила, жена, дјеце и стараца у селу Чемерно код Илијаша.

Тужилац Јањић истиче да је,иако срамно мала,пресуда за командну одговорност за убиство Срба, прва у историји Суда БиХ, те је у професионалном смислу успјех.
Уколико другостепено вијеће Суда БиХ, након жалбе тужилаштва,потврди казну Менсуру Ђакићу сви Срби осуђени пред Судом БиХ по командној одговорности могу тражити ревизију поступка и смањење казне.

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Вирус

10.09.2018 15:52

Овде мозе бити само успех одвајање од ове багре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@

10.09.2018 16:37

Исполираш свог ИМТ-а и лаганице преко Дрине...

Name

мрки

10.09.2018 20:06

Ја сам се одвојио. Ево ме у Новом Саду!

Name

децко

12.09.2018 05:52

Јако мале казне за злоцине над Србима! Није фер и понизавајуце је, поготово кад видимо колико су Србима теске пресуде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин СДС

12.09.2018 07:26

Аххахахахха да су убијена 3 пса висе би добио.

ОДГОВОРИТЕ