Dvije godine za zločin nad Srbima

Sud BiH osudio je Mensura Đakića na dvije godine zatvora, dok je Begzada Kajtazija oslobodio optužbi za ratni zločin počinjen nas Srbima u brčanskom selu Bukvik u septembru 1992. godine.

Bosna i Hercegovina 10.09.2018 | 17:18
Dvije godine za zločin nad Srbima
Iako je presuda Đakiću prva u istoriji Suda BiH za komandnu odgovornost za zločine nad Srbima, tužilac Miroslav Janjić nije zadobvoljan ovom, kako kaže, sramnom presudom. 

Sud BiH osudio je Mensura Đakića po komandnoj odgovornosti, jer je utvrđeno da je u septembru 92.godine, kao komandant Prvog bataljona 108.brigade Hrvatskog vijeća odbrane rukovodio i komandovao vojnom akcijom na brčansko selo Bukvik.

"Đakić je, kao komandant,iz neposredne blizine posmatrao kako vojnici HVO-a pod njegovom komandom ubijaju tri zarobljena ranjenika srpske nacionalnosti: Živana Radić, Vlajka Purić i Savu Veselinović.

Nakon toga, iako je znao da su njegovi podređeni učinili krivično djelo, propustio je da preduzme mjere da počinilac krivičnog djela bude kažnjen'', istakla je u obrazloženju presude sudija Džemila Begović.

Zakonski raspon kazne za djelo za koje je osuđen Đakić je 5-15 godina zatvora i to po krivičnom zakonu SFRJ koji je primjenjivan u ovom slučaju dok se za ista djela Srbima sudi po novom, znatno rigoroznijem zakonu.

Iako je kazna od  dvije godine zatvora ispod zakonskog minimuma Sudsko vijeće  smatra da je to, kako kažu, srazmjerno težini djela. 

Što se tiše oslobađajuće kazne Begzadu Kajtaziju optuženom za ubistvo Milke i Radojke Brestovački, Sudsko vijeće i za to ima obrazloženje.

,,Jedini svjedok koji je tvrdio da je gledao kako Begzad Kajtazi ubija te žene je Mirsad Mujić,ali je taj svjedok preminuo pa je pred sudom pročitana izjava data Tužilaštvu BiH 9. novembra 2015.godine. Međutim, u nedostatku drugih pouzdanih dokaza Sudsko vijeće nije moglo utvrditi van razumne sumnje da je Begzit Kajtazi taj koji je ubio dvije žene srpske nacionalnosti. Posebno smo imali u vidu,prilikom ocjene tog svjedočenja da svjedok nije mogao biti unakrsno ispitivan što ovom dokazu daje ograničenu dokaznu snagu'',istakla je sudija Džemila Begović.

Kako je Sud BiH vrednovao svjedoke dovoljno govori podatak da je kao vojni-vještak ekspert prihvaćen svjedok odbrane Nehru Ganić, ratni general tzv.Armije BiH protiv kojeg se pred istim sudom vodi postupak za ubistvo 30 srpskih civila, žena, djece i staraca u selu Čemerno kod Ilijaša.

Tužilac Janjić ističe da je,iako sramno mala,presuda za komandnu odgovornost za ubistvo Srba, prva u istoriji Suda BiH, te je u profesionalnom smislu uspjeh.
Ukoliko drugostepeno vijeće Suda BiH, nakon žalbe tužilaštva,potvrdi kaznu Mensuru Đakiću svi Srbi osuđeni pred Sudom BiH po komandnoj odgovornosti mogu tražiti reviziju postupka i smanjenje kazne.

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Virus

10.09.2018 15:52

Ovde moze biti samo uspeh odvajanje od ove bagre.

ODGOVORITE
Name

@

10.09.2018 16:37

Ispoliraš svog IMT-a i laganice preko Drine...

Name

mrki

10.09.2018 20:06

Ja sam se odvojio. Evo me u Novom Sadu!

Name

decko

12.09.2018 05:52

Jako male kazne za zlocine nad Srbima! Nije fer i ponizavajuce je, pogotovo kad vidimo koliko su Srbima teske presude!

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin SDS

12.09.2018 07:26

Ahhahahahha da su ubijena 3 psa vise bi dobio.

ODGOVORITE