Пет најопаснијих авио-компанија

Портал АирлинеРатингс. цом, који користи спектар критеријума да утврди безбедност одређене авио-компаније, направио је листу оних које су добиле само једну од пет звездица.

Свијет 10.09.2018 | 14:24
Пет најопаснијих авио-компанија
Аир Корyо

Национална авио-компанија Северне Кореје једна је од најнебезбеднијих на свету. За разлику од осталих на листи, ова компанија није имала ниједан пад, такође има ИОСА сертификат, који је интернационално признат. Па, зашто је онда овако лоше оцењена? Наиме, Аир Корyо је добио забрану летења у Европској унији 2006. године након забринутости за њихове авионе.

Док је део њихове флоте почео да испуњава светске стандарде, већина летелица је и даље забрањена. Такође, авиони које Северна Кореја користи су произведени у Русији, што им аутоматски умањује оцену на АирлинеРатинс.цом.

Блуе Wинг

Авио-компанија са седиштем у Суринаму. Највише летова је локално, а има и оних ка Бразилу и Венецуели. Једну звездицу су зарадили због великог броја несрећа од 2009. године. Већ 2010. забрањено им је летење у Европској унији, што је утицало само на лет до Француске Гвајане, прекоморске француске територије у којој важе закони Европске уније. Блуе Wинг је доживео три велике несреће у последњих десет година – 2008, 2009. и 2010. године.

У две несреће су погинули сви путници на лету, а трећа је резултирала само повредама. Авио-компанија окривљује лошу инфраструктуру аеродрома и немогућност да слете безбедно.

Непал аирлинес

Национална авио-компанија Непала је лошија чак и од горе наведених. Не испуњавају ама баш ниједан критеријум за безбедно летење, а у ЕУ су забрањени од 2013. године због великог броја несрећа. Једна од њих била је посебно трагична. Наиме, 2000. године авион се срушио у брдо Џарајакхали, где је експлодирао и однео животе 22 путника и три члана посаде.

Пре четири године погинуло је 18 људи, а истрага је показала да је узрок пада недостатак координације и одговорности посаде у комбинацији са лошим временским условима.

Тригана Аир

Авио-компанија се налази у Индонезији, а баш као и Непал Аирлинес, не испуњавају ниједан критеријум. Занимљиво је да је 2007. године ЕУ забранила све индонежанске авио-компаније. Само неколико је у међувремену добило дозволу. Не и Тригана Аир, која је од 2002. године имала чак 14 великих несрећа.

Десет несрећа је означено као „хулл лосс“, што је термин који се користи када је авион толико оштећен да поправка не долази у обзир. Најкатастрофалнија је била 2015. године када се авион срушио у руралном делу Папуе, када је погинуло 49 људи и пет чланова посаде. У питању је била грешка пилота.

Yети Аирлинес/Тара Аир

Летење изнад Химајала је опасан посао. Још једна непалска авио-компанија нашла се на листи. У последњих осам година имали су девет фаталних несрећа, а увелико су забрањени на простору Европе. Yети Аирлинес је власник Тара Аира, а обе се налазе на листи јер су испуниле само 3 од 8 најважнијих критеријума, те имају заједничку историју несрећа и промашаја у слетању на писту.

Упркос томе, ове две компаније поседују највећу флоту у Непалу, што их чини највећим домаћим превозником. То значи да туристи у Непалу имају велике шансе да заврше у једној од њихових летелица.

(Б92)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Зворник

10.09.2018 12:37

Авио компанија РС нај јаца по стандардима и преко 150 000 000 милиона превезе путника са медјународног аедрома Бањалука и Требиње знаци бозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сРБИН

10.09.2018 13:19

Хоћеш рећи 150 милиона путника између метрополе БАЊА ЛУКЕ и " приморског " ТРЕБИЊА !

Name

Бацко

10.09.2018 13:01

Требиње Аир је најбоље компанија на свијету . Ни један авион се никад није срисио од ове компаније. А на Требињски аеродром свакодневно слети сваки минут невидљиви авион .

ОДГОВОРИТЕ