Pet najopasnijih avio-kompanija

Portal AirlineRatings. com, koji koristi spektar kriterijuma da utvrdi bezbednost određene avio-kompanije, napravio je listu onih koje su dobile samo jednu od pet zvezdica.

Svijet 10.09.2018 | 14:24
Pet najopasnijih avio-kompanija
Air Koryo

Nacionalna avio-kompanija Severne Koreje jedna je od najnebezbednijih na svetu. Za razliku od ostalih na listi, ova kompanija nije imala nijedan pad, takođe ima IOSA sertifikat, koji je internacionalno priznat. Pa, zašto je onda ovako loše ocenjena? Naime, Air Koryo je dobio zabranu letenja u Evropskoj uniji 2006. godine nakon zabrinutosti za njihove avione.

Dok je deo njihove flote počeo da ispunjava svetske standarde, većina letelica je i dalje zabranjena. Takođe, avioni koje Severna Koreja koristi su proizvedeni u Rusiji, što im automatski umanjuje ocenu na AirlineRatins.com.

Blue Wing

Avio-kompanija sa sedištem u Surinamu. Najviše letova je lokalno, a ima i onih ka Brazilu i Venecueli. Jednu zvezdicu su zaradili zbog velikog broja nesreća od 2009. godine. Već 2010. zabranjeno im je letenje u Evropskoj uniji, što je uticalo samo na let do Francuske Gvajane, prekomorske francuske teritorije u kojoj važe zakoni Evropske unije. Blue Wing je doživeo tri velike nesreće u poslednjih deset godina – 2008, 2009. i 2010. godine.

U dve nesreće su poginuli svi putnici na letu, a treća je rezultirala samo povredama. Avio-kompanija okrivljuje lošu infrastrukturu aerodroma i nemogućnost da slete bezbedno.

Nepal airlines

Nacionalna avio-kompanija Nepala je lošija čak i od gore navedenih. Ne ispunjavaju ama baš nijedan kriterijum za bezbedno letenje, a u EU su zabranjeni od 2013. godine zbog velikog broja nesreća. Jedna od njih bila je posebno tragična. Naime, 2000. godine avion se srušio u brdo Džarajakhali, gde je eksplodirao i odneo živote 22 putnika i tri člana posade.

Pre četiri godine poginulo je 18 ljudi, a istraga je pokazala da je uzrok pada nedostatak koordinacije i odgovornosti posade u kombinaciji sa lošim vremenskim uslovima.

Trigana Air

Avio-kompanija se nalazi u Indoneziji, a baš kao i Nepal Airlines, ne ispunjavaju nijedan kriterijum. Zanimljivo je da je 2007. godine EU zabranila sve indonežanske avio-kompanije. Samo nekoliko je u međuvremenu dobilo dozvolu. Ne i Trigana Air, koja je od 2002. godine imala čak 14 velikih nesreća.

Deset nesreća je označeno kao „hull loss“, što je termin koji se koristi kada je avion toliko oštećen da popravka ne dolazi u obzir. Najkatastrofalnija je bila 2015. godine kada se avion srušio u ruralnom delu Papue, kada je poginulo 49 ljudi i pet članova posade. U pitanju je bila greška pilota.

Yeti Airlines/Tara Air

Letenje iznad Himajala je opasan posao. Još jedna nepalska avio-kompanija našla se na listi. U poslednjih osam godina imali su devet fatalnih nesreća, a uveliko su zabranjeni na prostoru Evrope. Yeti Airlines je vlasnik Tara Aira, a obe se nalaze na listi jer su ispunile samo 3 od 8 najvažnijih kriterijuma, te imaju zajedničku istoriju nesreća i promašaja u sletanju na pistu.

Uprkos tome, ove dve kompanije poseduju najveću flotu u Nepalu, što ih čini najvećim domaćim prevoznikom. To znači da turisti u Nepalu imaju velike šanse da završe u jednoj od njihovih letelica.

(B92)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Zvornik

10.09.2018 12:37

Avio kompanija RS naj jaca po standardima i preko 150 000 000 miliona preveze putnika sa medjunarodnog aedroma Banjaluka i Trebinje znaci boze.

ODGOVORITE
Name

sRBIN

10.09.2018 13:19

Hoćeš reći 150 miliona putnika između metropole BANJA LUKE i " primorskog " TREBINJA !

Name

Backo

10.09.2018 13:01

Trebinje Air je najbolje kompanija na svijetu . Ni jedan avion se nikad nije srisio od ove kompanije. A na Trebinjski aerodrom svakodnevno sleti svaki minut nevidljivi avion .

ODGOVORITE