Млијека у изобиљу, а фармера нема

Број произвођача млијека у РС се, према подацима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, у посљедњих пет година знатно смањио, док се количина произведеног млијека повећала, што говори о укрупњавању производње у овом сектору, али и о гашењу малих произвођача.

Република Српска 10.09.2018 | 11:58
Млијека у изобиљу, а фармера нема
Вера Миладиновић, бивши произвођач млијека из Црквине, код Шамца, десет година бавила се мљекарством и свједочи о бројним проблемима са којима се сусретала, а због чега је на крају и престала да се бави овим послом.

“Могућност за опстанак малих произвођача млијека је никаква и мислим да ће мале производње ускоро у потпуности нестати. Ја сам се десет година бавила производњом, имала сам 25 музних крава, али сам морала угасити производњу због недостатка обрадивог земљишта за проширење”, казала је она.

Иначе, према подацима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, у 2013. години у РС била су 7.282 произвођача млијека, док у 2018. години млијеко производи тек њих 4.450.

Према истим тим подацима, количина произведеног млијека је у 2013. години износила око 101 милион литара, док је у 2017. години износила 111 милиона литара.

Како стоји у поменутим подацима, у првом полугодишту 2017. године произведено је око 55 милиона литара млијека, док је у првих шест мјесеци ове године произведено око четири милиона литара више.

Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача и сточара РС, казао је да је прије десетак година у РС било 17.000 произвођача млијека, а да их данас постоји тек једна трећина од тог броја.

“То је посљедица укрупњавања производње и тренд ЕУ. Мислим да није добро да губимо мале произвођаче, јер док има малих произвођача, има и великих”, истиче Усорац.

Казао је да је други проблем демографија у БиХ и РС, те миграције становништва из села у градове.

Навео је да је мљекарство једина производња у којој сваки произвођач има подстицаје, што, како истиче, није случај у другим секторима.

“У свим другим производњама то је лимитирано, уколико немате неку озбиљну производњу”, каже Усорац.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС казали су да је најбитније да се повећава количина откупљеног млијека, односно сама производња.

“Број произвођача је дјеломично смањен због укрупњавања фарми, а један дио произвођача је прешао са производње млијека на производњу меса, односно на систем узгоја крава  теле, који такође значајно подстичемо у аграрном буџету”, казали су за “Независне” у Министарству.

Према њиховим ријечима, произвођачи у РС структурирају се у складу са трендовима који владају и у Европи, односно свијету, гдје долази до укрупњавања фарми.

“Као посљедица односа РС према мљекарском сектору, стигле су и дозволе за извоз млијека у ЕУ, иако се ради о осјетљивом производу”, наводе у Министарству и додају да је ово још једна потврда упорног и континуираног рада овог министарства. Казали су да је подстицај по литру млијека у РС износи 0,30 КМ.

Независне новине

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Скептик

10.09.2018 11:51

С лијева на десно: Шаруља, Руменка, Бисерка...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

10.09.2018 13:06

Само нису рекли да често појединцима укину премију као млијеко непровјерене квалитете. И то раде пред сваке изборе треба им пара за папке . А вјероватно бисерка има маститис хронични.

Name

Милорад

10.09.2018 14:28

Е мој Усорац нема висе на селу становниства тоје проблем.Становниство је иселило у земље европске уније а не у градове.Имам куцу у Бањалуци моја улица је празна нема малог дјетета а ми изградили платили скупим новцем десет стратегија за развој села и ста потросили новац и људе протјерали са села.Ако министар са 75 г има стратегију јадна нам мајка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

10.09.2018 14:40

браво холидеј бас тако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

10.09.2018 14:55

Нека дрзава уведе да ко има земљисте које не користи, да је у обавези да га да у закуп. У противном да се уведе новцана казна. То би подстакло јос веци раст пољопривреде, а и власници земље би зарадили.

ОДГОВОРИТЕ