Mlijeka u izobilju, a farmera nema

Broj proizvođača mlijeka u RS se, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, u posljednjih pet godina znatno smanjio, dok se količina proizvedenog mlijeka povećala, što govori o ukrupnjavanju proizvodnje u ovom sektoru, ali i o gašenju malih proizvođača.

Republika Srpska 10.09.2018 | 11:58
Mlijeka u izobilju, a farmera nema
Vera Miladinović, bivši proizvođač mlijeka iz Crkvine, kod Šamca, deset godina bavila se mljekarstvom i svjedoči o brojnim problemima sa kojima se susretala, a zbog čega je na kraju i prestala da se bavi ovim poslom.

“Mogućnost za opstanak malih proizvođača mlijeka je nikakva i mislim da će male proizvodnje uskoro u potpunosti nestati. Ja sam se deset godina bavila proizvodnjom, imala sam 25 muznih krava, ali sam morala ugasiti proizvodnju zbog nedostatka obradivog zemljišta za proširenje”, kazala je ona.

Inače, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, u 2013. godini u RS bila su 7.282 proizvođača mlijeka, dok u 2018. godini mlijeko proizvodi tek njih 4.450.

Prema istim tim podacima, količina proizvedenog mlijeka je u 2013. godini iznosila oko 101 milion litara, dok je u 2017. godini iznosila 111 miliona litara.

Kako stoji u pomenutim podacima, u prvom polugodištu 2017. godine proizvedeno je oko 55 miliona litara mlijeka, dok je u prvih šest mjeseci ove godine proizvedeno oko četiri miliona litara više.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS, kazao je da je prije desetak godina u RS bilo 17.000 proizvođača mlijeka, a da ih danas postoji tek jedna trećina od tog broja.

“To je posljedica ukrupnjavanja proizvodnje i trend EU. Mislim da nije dobro da gubimo male proizvođače, jer dok ima malih proizvođača, ima i velikih”, ističe Usorac.

Kazao je da je drugi problem demografija u BiH i RS, te migracije stanovništva iz sela u gradove.

Naveo je da je mljekarstvo jedina proizvodnja u kojoj svaki proizvođač ima podsticaje, što, kako ističe, nije slučaj u drugim sektorima.

“U svim drugim proizvodnjama to je limitirano, ukoliko nemate neku ozbiljnu proizvodnju”, kaže Usorac.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kazali su da je najbitnije da se povećava količina otkupljenog mlijeka, odnosno sama proizvodnja.

“Broj proizvođača je djelomično smanjen zbog ukrupnjavanja farmi, a jedan dio proizvođača je prešao sa proizvodnje mlijeka na proizvodnju mesa, odnosno na sistem uzgoja krava  tele, koji takođe značajno podstičemo u agrarnom budžetu”, kazali su za “Nezavisne” u Ministarstvu.

Prema njihovim riječima, proizvođači u RS strukturiraju se u skladu sa trendovima koji vladaju i u Evropi, odnosno svijetu, gdje dolazi do ukrupnjavanja farmi.

“Kao posljedica odnosa RS prema mljekarskom sektoru, stigle su i dozvole za izvoz mlijeka u EU, iako se radi o osjetljivom proizvodu”, navode u Ministarstvu i dodaju da je ovo još jedna potvrda upornog i kontinuiranog rada ovog ministarstva. Kazali su da je podsticaj po litru mlijeka u RS iznosi 0,30 KM.

Nezavisne novine

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Skeptik

10.09.2018 13:51

S lijeva na desno: Šarulja, Rumenka, Biserka...

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

10.09.2018 15:06

Samo nisu rekli da često pojedincima ukinu premiju kao mlijeko neprovjerene kvalitete. I to rade pred svake izbore treba im para za papke . A vjerovatno biserka ima mastitis hronični.

Name

Milorad

10.09.2018 16:28

E moj Usorac nema vise na selu stanovnistva toje problem.Stanovnistvo je iselilo u zemlje evropske unije a ne u gradove.Imam kucu u Banjaluci moja ulica je prazna nema malog djeteta a mi izgradili platili skupim novcem deset strategija za razvoj sela i sta potrosili novac i ljude protjerali sa sela.Ako ministar sa 75 g ima strategiju jadna nam majka.

ODGOVORITE
Name

Srbin

10.09.2018 16:40

bravo holidej bas tako

ODGOVORITE
Name

Direkt

10.09.2018 16:55

Neka drzava uvede da ko ima zemljiste koje ne koristi, da je u obavezi da ga da u zakup. U protivnom da se uvede novcana kazna. To bi podstaklo jos veci rast poljoprivrede, a i vlasnici zemlje bi zaradili.

ODGOVORITE