Гдје иду паре од акциза на дуван?

Дио новца од акциза на дуван и дуванске производе, тачније пет одсто од онога што се годишње од њих прикупи, треба намјенски усмјерити фондовима солидарности у ентитетима и дистрикту.  

Босна и Херцеговина 10.09.2018 | 07:42
Гдје иду паре од акциза на дуван?
То је најновија у низу иницијатива које су у БиХ покретане у посљедњих пет-шест година са идејом да се дио прихода од продаје ове робе усмјери у лијечење, као што се ради и у окружењу.

Ову иницијативу недавно је у процедуру Парламента БиХ упутио посланик Салко Соколовић, наводећи између осталог да „није разумно да се годишње прикупи око једне милијарде марака по основу акциза на дуван и пића, а да се ништа од тог износа намјенски не враћа у здравствени систем“.

Само по основу акциза за дуван и дуванске производе од 2009. године и закључно са прошлом годином је прикупљено више од 6,4 милијарди КМ, али умјесто у здравственом систему, тај новац завршава у финансирању разних буџетских потреба, подсећа се у овој иницијативи.

"Планским усмјеравањем средстава, што би и требала бити примарна сврха, здравствени сектор у цијелој држави би добио значајнији и додатни извор финансијских средстава, за унапређење дијагностике, услова рада, али и финансирање лијечења тешких болести кроз посебан фонд", наводи Соколовић.

Подсјећа и да се у БиХ већ годинама повећава акциза на дуван и прерађевине, управо да би се високом цијеном смањила потрошња и употреба дувана, управо због штетности по здравље.

Судбина његове инцијативе, међутим, вјероватно неће бити много другачија него и свих њених претходница. Комисија за финансије и буџет Представничког дома подржала је прије неколико дана иницијативу и упутила је у даљу процедуру, али неизвјесно је да ли ће се и када то даље и разматрати.

Многи је тумаче и само као предизборни маркетинг. И до сада је, наиме, заговарано слично усмјеравање акциза на дуван, али и алкохол, директно у здравство које грца у дуговима и треба му додатних прихода, па и повећање акциза за тај рачун, али ниједна таква иницијатива није подржана. 

"Било је неколико иницијатива за додатне изворе прихода за здравство, али нажалост нису наишле на одобравање. Ни ранија иницијатива да општине из својих буџета издвоје три до пет одсто за здравство није наишла на добру вољу локалних заједница. Такође, упркос честој јавној дебати око потребе да се дио прихода од акциза на дуван усмјери у здравствене фондове, та одлука на нивоу БиХ је изостала. Ову праксу увеле су неке земље у циљу преусмјеравања прихода у здравствене фондове, вођени логиком да онај ко свјесно угрожава своје здравље треба више да издвоји за потенцијално лијечење", подсјећају из Министарства здравља и социјалне заштите РС.

Такав примјер је, рецимо, Хрватска у којој се за здравство одваја 32 одсто од укупних прихода од акциза на дуван и алкохол.

Из Министарства здравља РС истичу да је ово први приједлог да се дио тог новца усмери за фондове солидарности, али би и то, кажу, било корисно и за добробит пацијената.

Једна од ранијих иницијатива, да се приход од акциза на алкохол и дуван усмјере фондовима здравства, покренута је 2013. године. Имала је званичну подршку власти у оба ентитета, подржао је чак и Савјет министара, али није догурала даље. Говорило се о томе да је све запело код Управног одбора УИО БиХ у којем, парадоксално, седе представници свих тих институција, али било је и информација да тај исти одбор то никада није ни разматрао.

Стручњаци те институције су тада рекли да би евентуална одлука да се новац са јединственог рачуна УИО директно уплаћује фондовима здравства, значила рушење система индиректног опорезивања.

Двије-три године касније, улоге су се обрнуле, првенствено због политичких надигравања – из УО су предлагали увођење додатних акциза на потрошњу алкохола, а из Савјета министара то одбијали инсистирајући на томе да прво треба урадити реформе у здравственим системима, након чега је све и стало.

Богданић: То је у савременом свијету опорезовано

"Тржиште радне снаге се отворило и мораћемо значајно да повећамо примања здравствених радника да би их задржали на овом простору и стога је јако значајно да се уведу акцизе на штетне производе као што су алкохол и дуван, што је у савременом свијету опорезовано", рекао је недавно и сам министар здравља РС Драган Богданић.

Како је образложио, власт не може да наметне људима обавезу да чувају своје здравље, али се може подићи цијена производа који су штетни по здравље и из те цијене одвојити одређени проценат за улагање у очување здравља становништва.

(СрпскаИнфо)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Јасно

10.09.2018 06:07

Иде у УИО, а онда им се губи траг...

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

10.09.2018 07:40

Ста ти је УИО?

Name

Сос

10.09.2018 19:56

УИО је мафијаска институција која не ради ниста и гдје цвијета само криминал,рекет и корупција.У дрзаву мозете поред цариника увести било ста само платите испод стола и све пролази.Када прелазите границу ријетко када мозете видити царинског радника да ради свој посао или да је тамо гдје би требао бити.Цигарета без акцизних маркица има на сваком цоску али они који би то требали да раде нема их нигдје посто је све увезано.У Мостару како је за Сефа одсијека досао Бозо Зовко не ради се апсолутно ниста а десна рука у прикривању криминогених радњи му је Санел Нухиц.То траје годинама али нико ниста не подузима.

Name

Ре

10.09.2018 20:14

УИО - управа за индиректно опорезивање,ПДВ.

Name

децко

12.09.2018 05:57

Хвала за објасњење... Изгледа смо зезнули ствари право

Name

Амбуле-Бамбуле..

10.09.2018 06:27

Паре иду у изборну кампању позиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мк

10.09.2018 07:14

КАКВО ПИТАЊЕ .ПАРЕ Р.СРПСКЕ ИДУ У ЏЕПОВЕ МИЛОРАДА ДОДИКА ЊЕГОВЕ ПОРОДИЦЕ КУМОВА И БЛИСКИХ ПРИЈАТЕЉА.ТО СУ НОВОПЕЧЕНИ СЕОСКИ ЂИЛКОШИ КОЈИ СУ СА ТРАКТОРА ПРЕШЛИ НА СКУПОЦЈЕНЕ АУТОМОБИЛЕ А ТАМИЦ ИМ ЈЕ НЕКАДА БИО ПРЕСТИЖ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

10.09.2018 07:30

За дио који припада РС 100% износа одлази на плате будзетских ухљеба запослених на измисљена и непотребна радна мјеста у влади и разно разним ентитетским агенцијама које ницему не слузе!

ОДГОВОРИТЕ