ЛН: Французи потврдили зашто су најјачи!

Жиру ремек-делом престигао Зидана! Фудбалери Француске победили су Холандију у другој утакмици А лиге, УЕФА Лиге нација са 2:1 на свом Сен Денију у Паризу.  Жиру није дозволио да журка пропадне! Светски шампиони савладали Холандију у Паризу, а онда и изнели пред своје навијаче трофеј освојен недавно у Русији.  Он када га да - то је страшан гол! Жиру прекинуо четворомесечни пост! Нападач Челсија постигао први гол још од маја и меча са Републиком Ирском, али је и престигао Зинедина Зидана на четвртом месту листе стрелаца Триколора.

Фудбал 09.09.2018 | 23:00
ЛН: Французи потврдили зашто су најјачи!
Оливије Жиру је са својих рамена једним малим ремек-делом скинуо велики терет који га је пратио месецима уназад, а Французи су потврдили да су у овом тренутку заиста најбољи на свету.

Французи су нешто више имали лопту и више су претили, док су Холанђани први ударац у оквир гола противника упутили када су и дали гол – у 67. минуту.

Килијан Мбапе је стрелац првог поготка за Француску у 14. минуту, али тај гол "на душу" иде очајној интервенцији Квинсија Промеса. 

Промес је главом послао повратну лопту Матуидију, уместо својим саиграчима, а Матуиди је само проследио са бока на гол линију за Мбапеа коме није било тешко да спроведе лопту у мрежу за 1:0. 

Холандија успева да изједначи преко Рајана Бабела у 67. минуту. Једна добра акција и дупли пас уз десну аут-линију отворио је простор Тетеу да трчи, а онда и добро центрира за Бабела који из петерца поравнава на 1:1. 

Французи су после тог гола стисли противника и успели да постигну још један погодак у 75. минуту, у режији Мендија и Жируа. Оливије је прекинуо голгетески пост по први пут од маја (Челси), односно октобра 2017. (Француска). 

Менди је центрирао у казнени простор, на лопту је кренуо Вирџил Ван Дајк, али је Жиру гурнуо ногу испред штопера Ливерпула и волеј ударцем савладао Силесена за 2:1. То је био његов 32. гол у дресу Француске и престигао је Зинедина Зидана, а испред су Анри 51, Платини 41 и Трезеге са 34. 

Холандија је у последњих двадесетак минута имала две солидне шансе, али се резултат није мењао. 

У преостала два меча почела од 20:45, Лихтенштајн је победио Гибралтар са 2:0, а Кипар је изненадио Словенију са 2:1.

Није ово била прва утакмица Француске од освајања титуле светског првака недавно у Русији, али јесте прва пред домаћим навијачима, па је зато послужила за журку.

У једном тренутку деловало је да би церемонија после утакмице могла да пропадне, међутим, Оливије Жиру се побринуо да све буде по плану...

После 0:0 у Немачкој, "триколори" су пред својим навијачима савладали Холандију 2:1 у својој другој утакмици Групе 1 Лиге нација.

Доминирали су Фрнацузи током првог полувремена и теренску иницијативу крунисали поготком Килијана Мбапеа у 14. минуту. Било је то после грешке Квинсија Промеса, који је лоше вратио лопту главом ка саиграчу. Она је стигла до Блеза Матуидија, а потом ју је Мбапе неометан из петерца проследио у мрежу.

Гости су у другом полувремену заиграли много боље него у првом, па су после прве гол-шансе, коју није искористио Жоржињо Вајналдум у 66. минуту, непуних 60 секунди касније успели да матирају Алфонса Ареолу. Учинио је то Рајан Бабел коленом на оштар центаршут Квинсија Промеса, а све после брзе акције по десној страни. Био је то први - испоставило се и једини - шут Холанђана у оквир гола!

Да Французи, ипак, стигну до заслужене победе и да журка не пропадне, побринуо се искусни Оливије Жиру. У 75. минуту фантастично је реаговао на центаршут Мендија са леве стране и из волеја "закуцао" лопту иза леђа Јаспера Силесена. Буквално је скинуо лопту са стопала Ван Дајку!

"Триколори" ће у октобру играти против Немачке код куће, исто као и Холанђани.

Оливије Жиру није заборавио да постиже голове. Тачно је, не постиже их често, али када то чини ради се о изузетно ефектним погоцима. Такав је био и овај вечерашњи, који је срушио Холандију на Сен Денију и обрадовао париску публику која је у великом броју дошла да поздрави светске шампионе - 2:1 (1:0).

Није то била она Француска са Мундијала, али је игра била довољно добра да се слиоми отпор све боље селекције Роналда Кумана, која је показала да би ускоро могла да поврати онај изгубљени сјај.

Триколори су себи дозволили да играју без оне дисциплине у игри која их је красила у Русији. Мбапе, Гризман и остали мајстори су дозвољавали себи да помало и претерају у лепршавим потезима, па је Дешан у завршници утакмице морао да повуче прави потез како би његов тим дошао до славља.

Кључ је представљао улазак Бенжамина Мендија уместо Лукаса Ернандеза. Сјајни бек Манчестер Ситија је у 75. минуту утакмице сјајно погододио Жируа на правом месту у шеснаестерцу гостију, а нападач Челсија је реаговао у стилу Златана Ибрахимовића и преко Вирџила ван Дајка матирао немоћног Силесена.

Французе је на почетку утакмице у вођство довео растрчани Мбапе, иако је најважнији део посла одрадио Блез Матуиди. Ипак, Холандија се касније консолидовала, одлично ушла у друго полувреме и то јој се вратило голом Рајана Бабела у 67. минуту. Али, Француска је имала спреман одговор.

Оливије Жиру је претходни погодак постигао у мају ове године у пријатељском мечу са Републиком Ирском, али је вечерас на вечној листи стрелаца француске репрезентације престигао Зинедина Зидана на четвртој позицији. Ово му је био 32. гол у дресу националног тима на 82 утакмици.

Истовремено са утакмицом у Паризу, Кипар је као домаћин савладао Словенију 2:1, а Лихтештајн исто код куће био бољи од Гибралтара 2:0.

СИСТЕМ ТАКМИЧЕЊА:

С обзиром на то да је 55 УЕФА репрезентација разврстано у четири различите дивизије ("Лиге"), јасно је да је најјача Лига А. Управо зато, четири победника група Лиге А играће "Финале Лиге нација", у систему полуфинале/финале и међусобно ће одлучити који тим ће освојити ово такмичење и постати шампион.

Када је у питању промоција, сваки победник групе ће се аутоматски пласирати у вишу лигу и у њој ће наступити у следећем издању такмичења.

Када је у питању квалификовање за Европско првенство, најбоље пласирани тим из сваке групе ће учествовати у плеј-офу своје "лиге", са системом полуфинала и финала. Победници лига избориће место на Европском првенству 2020.

ЛИГА НАЦИЈА, септембарски циклус:

Лига А

Група 1

Немачка - Француска 0:0

Француска - Холандија 2:1 (1:0)

Група 2

Швајцарска - Исланд 6:0 (2:0)

Исланд - Белгија (уторак, 20.45)

Група 3

Италија - Пољска 1:1 (0:1)

Португал - Италија (понедељак, 20.45)

Група 4

Енглеска - Шпанија 1:2 (1:2)

Шпанија - Хрватска (уторак, 20.45)

Лига Б

Група 1

Чешка - Украјина 1:2 (1:1)

Украјина - Словачка 1:0 (0:0)

Група 2

Турска - Русија 1:2 (1:1)

Шведска - Турска (понедељак, 20.45)

Група 3

Северна Ирска - Босна и Херцеговина 1:2 (0:1)

БиХ - Аустрија (уторак, 20.45)

Група 4

Велс - Ирска 4:1 (3:0)

Данска - Велс 2:0 (1:0)

Лига Ц

Група 1

Албанија - Израел 1:0 (0:0)

Шкотска - Албанија (понедељак, 20.45)

Група 2

Финска - Мађарска 1:0 (1:0)

Естонија - Грчка 0:1 (0:1)

Мађарска - Грчка (уторак, 20.45)
Финска - Естонија (уторак 20.45)

Група 3

Словенија - Бугарска 1:2 (1:1)

Норвешка - Кипар 2:0 (2:0)

Бугарска - Норвешка 1:0 (0:0)

Кипар - Словенија 2:1 (0:0)

Група 4

Литванија - Србија 0:1 (0:1)

Румунија - Црна Гора 0:0

Србија - Румунија (понедељак, 20.45)
Црна Гора - Литванија (понедељак, 20.45)

Лига Д

Група 1

Казахстан - Грузија 0:2 (0:0)

Летонија - Андора 0:0

Грузија - Летонија 1:0 (0:0)
Андора - Казахстан (понедељак, 20.45)

Група 2

Белорусија - Сан Марино 5:0 (2:0)

Луксембург - Молдавија 4:0 (1:0)

Сан Марино - Луксембург (уторак, 20.45)
Молдавија - Белорусија (уторак, 20.45)

Група 3

Азербејџан - "Косово" 0:0

Фарска острва - Малта 3:1 (2:1)

"Косово" - Фарска острва (понедејак, 20.45)
Малта - Азербејџан (понедељак, 20.45)

Група 4

Јерменија - Лихтенштајн 2:1 (1:1)

Гибралтар - Македонија 0:2 (0:2)

Македонија - Јерменија 2:0 (1:0)

Лихтенштајн - Гибралтар 2:0 (1:0)

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар