LN: Francuzi potvrdili zašto su najjači!

Žiru remek-delom prestigao Zidana! Fudbaleri Francuske pobedili su Holandiju u drugoj utakmici A lige, UEFA Lige nacija sa 2:1 na svom Sen Deniju u Parizu.  Žiru nije dozvolio da žurka propadne! Svetski šampioni savladali Holandiju u Parizu, a onda i izneli pred svoje navijače trofej osvojen nedavno u Rusiji.  On kada ga da - to je strašan gol! Žiru prekinuo četvoromesečni post! Napadač Čelsija postigao prvi gol još od maja i meča sa Republikom Irskom, ali je i prestigao Zinedina Zidana na četvrtom mestu liste strelaca Trikolora.

Fudbal 09.09.2018 | 23:00
LN: Francuzi potvrdili zašto su najjači!
Olivije Žiru je sa svojih ramena jednim malim remek-delom skinuo veliki teret koji ga je pratio mesecima unazad, a Francuzi su potvrdili da su u ovom trenutku zaista najbolji na svetu.

Francuzi su nešto više imali loptu i više su pretili, dok su Holanđani prvi udarac u okvir gola protivnika uputili kada su i dali gol – u 67. minutu.

Kilijan Mbape je strelac prvog pogotka za Francusku u 14. minutu, ali taj gol "na dušu" ide očajnoj intervenciji Kvinsija Promesa. 

Promes je glavom poslao povratnu loptu Matuidiju, umesto svojim saigračima, a Matuidi je samo prosledio sa boka na gol liniju za Mbapea kome nije bilo teško da sprovede loptu u mrežu za 1:0. 

Holandija uspeva da izjednači preko Rajana Babela u 67. minutu. Jedna dobra akcija i dupli pas uz desnu aut-liniju otvorio je prostor Teteu da trči, a onda i dobro centrira za Babela koji iz peterca poravnava na 1:1. 

Francuzi su posle tog gola stisli protivnika i uspeli da postignu još jedan pogodak u 75. minutu, u režiji Mendija i Žirua. Olivije je prekinuo golgeteski post po prvi put od maja (Čelsi), odnosno oktobra 2017. (Francuska). 

Mendi je centrirao u kazneni prostor, na loptu je krenuo Virdžil Van Dajk, ali je Žiru gurnuo nogu ispred štopera Liverpula i volej udarcem savladao Silesena za 2:1. To je bio njegov 32. gol u dresu Francuske i prestigao je Zinedina Zidana, a ispred su Anri 51, Platini 41 i Trezege sa 34. 

Holandija je u poslednjih dvadesetak minuta imala dve solidne šanse, ali se rezultat nije menjao. 

U preostala dva meča počela od 20:45, Lihtenštajn je pobedio Gibraltar sa 2:0, a Kipar je iznenadio Sloveniju sa 2:1.

Nije ovo bila prva utakmica Francuske od osvajanja titule svetskog prvaka nedavno u Rusiji, ali jeste prva pred domaćim navijačima, pa je zato poslužila za žurku.

U jednom trenutku delovalo je da bi ceremonija posle utakmice mogla da propadne, međutim, Olivije Žiru se pobrinuo da sve bude po planu...

Posle 0:0 u Nemačkoj, "trikolori" su pred svojim navijačima savladali Holandiju 2:1 u svojoj drugoj utakmici Grupe 1 Lige nacija.

Dominirali su Frnacuzi tokom prvog poluvremena i terensku inicijativu krunisali pogotkom Kilijana Mbapea u 14. minutu. Bilo je to posle greške Kvinsija Promesa, koji je loše vratio loptu glavom ka saigraču. Ona je stigla do Bleza Matuidija, a potom ju je Mbape neometan iz peterca prosledio u mrežu.

Gosti su u drugom poluvremenu zaigrali mnogo bolje nego u prvom, pa su posle prve gol-šanse, koju nije iskoristio Žoržinjo Vajnaldum u 66. minutu, nepunih 60 sekundi kasnije uspeli da matiraju Alfonsa Areolu. Učinio je to Rajan Babel kolenom na oštar centaršut Kvinsija Promesa, a sve posle brze akcije po desnoj strani. Bio je to prvi - ispostavilo se i jedini - šut Holanđana u okvir gola!

Da Francuzi, ipak, stignu do zaslužene pobede i da žurka ne propadne, pobrinuo se iskusni Olivije Žiru. U 75. minutu fantastično je reagovao na centaršut Mendija sa leve strane i iz voleja "zakucao" loptu iza leđa Jaspera Silesena. Bukvalno je skinuo loptu sa stopala Van Dajku!

"Trikolori" će u oktobru igrati protiv Nemačke kod kuće, isto kao i Holanđani.

Olivije Žiru nije zaboravio da postiže golove. Tačno je, ne postiže ih često, ali kada to čini radi se o izuzetno efektnim pogocima. Takav je bio i ovaj večerašnji, koji je srušio Holandiju na Sen Deniju i obradovao parisku publiku koja je u velikom broju došla da pozdravi svetske šampione - 2:1 (1:0).

Nije to bila ona Francuska sa Mundijala, ali je igra bila dovoljno dobra da se sliomi otpor sve bolje selekcije Ronalda Kumana, koja je pokazala da bi uskoro mogla da povrati onaj izgubljeni sjaj.

Trikolori su sebi dozvolili da igraju bez one discipline u igri koja ih je krasila u Rusiji. Mbape, Grizman i ostali majstori su dozvoljavali sebi da pomalo i preteraju u lepršavim potezima, pa je Dešan u završnici utakmice morao da povuče pravi potez kako bi njegov tim došao do slavlja.

Ključ je predstavljao ulazak Benžamina Mendija umesto Lukasa Ernandeza. Sjajni bek Mančester Sitija je u 75. minutu utakmice sjajno pogododio Žirua na pravom mestu u šesnaestercu gostiju, a napadač Čelsija je reagovao u stilu Zlatana Ibrahimovića i preko Virdžila van Dajka matirao nemoćnog Silesena.

Francuze je na početku utakmice u vođstvo doveo rastrčani Mbape, iako je najvažniji deo posla odradio Blez Matuidi. Ipak, Holandija se kasnije konsolidovala, odlično ušla u drugo poluvreme i to joj se vratilo golom Rajana Babela u 67. minutu. Ali, Francuska je imala spreman odgovor.

Olivije Žiru je prethodni pogodak postigao u maju ove godine u prijateljskom meču sa Republikom Irskom, ali je večeras na večnoj listi strelaca francuske reprezentacije prestigao Zinedina Zidana na četvrtoj poziciji. Ovo mu je bio 32. gol u dresu nacionalnog tima na 82 utakmici.

Istovremeno sa utakmicom u Parizu, Kipar je kao domaćin savladao Sloveniju 2:1, a Lihteštajn isto kod kuće bio bolji od Gibraltara 2:0.

SISTEM TAKMIČENJA:

S obzirom na to da je 55 UEFA reprezentacija razvrstano u četiri različite divizije ("Lige"), jasno je da je najjača Liga A. Upravo zato, četiri pobednika grupa Lige A igraće "Finale Lige nacija", u sistemu polufinale/finale i međusobno će odlučiti koji tim će osvojiti ovo takmičenje i postati šampion.

Kada je u pitanju promocija, svaki pobednik grupe će se automatski plasirati u višu ligu i u njoj će nastupiti u sledećem izdanju takmičenja.

Kada je u pitanju kvalifikovanje za Evropsko prvenstvo, najbolje plasirani tim iz svake grupe će učestvovati u plej-ofu svoje "lige", sa sistemom polufinala i finala. Pobednici liga izboriće mesto na Evropskom prvenstvu 2020.

LIGA NACIJA, septembarski ciklus:

Liga A

Grupa 1

Nemačka - Francuska 0:0

Francuska - Holandija 2:1 (1:0)

Grupa 2

Švajcarska - Island 6:0 (2:0)

Island - Belgija (utorak, 20.45)

Grupa 3

Italija - Poljska 1:1 (0:1)

Portugal - Italija (ponedeljak, 20.45)

Grupa 4

Engleska - Španija 1:2 (1:2)

Španija - Hrvatska (utorak, 20.45)

Liga B

Grupa 1

Češka - Ukrajina 1:2 (1:1)

Ukrajina - Slovačka 1:0 (0:0)

Grupa 2

Turska - Rusija 1:2 (1:1)

Švedska - Turska (ponedeljak, 20.45)

Grupa 3

Severna Irska - Bosna i Hercegovina 1:2 (0:1)

BiH - Austrija (utorak, 20.45)

Grupa 4

Vels - Irska 4:1 (3:0)

Danska - Vels 2:0 (1:0)

Liga C

Grupa 1

Albanija - Izrael 1:0 (0:0)

Škotska - Albanija (ponedeljak, 20.45)

Grupa 2

Finska - Mađarska 1:0 (1:0)

Estonija - Grčka 0:1 (0:1)

Mađarska - Grčka (utorak, 20.45)
Finska - Estonija (utorak 20.45)

Grupa 3

Slovenija - Bugarska 1:2 (1:1)

Norveška - Kipar 2:0 (2:0)

Bugarska - Norveška 1:0 (0:0)

Kipar - Slovenija 2:1 (0:0)

Grupa 4

Litvanija - Srbija 0:1 (0:1)

Rumunija - Crna Gora 0:0

Srbija - Rumunija (ponedeljak, 20.45)
Crna Gora - Litvanija (ponedeljak, 20.45)

Liga D

Grupa 1

Kazahstan - Gruzija 0:2 (0:0)

Letonija - Andora 0:0

Gruzija - Letonija 1:0 (0:0)
Andora - Kazahstan (ponedeljak, 20.45)

Grupa 2

Belorusija - San Marino 5:0 (2:0)

Luksemburg - Moldavija 4:0 (1:0)

San Marino - Luksemburg (utorak, 20.45)
Moldavija - Belorusija (utorak, 20.45)

Grupa 3

Azerbejdžan - "Kosovo" 0:0

Farska ostrva - Malta 3:1 (2:1)

"Kosovo" - Farska ostrva (ponedejak, 20.45)
Malta - Azerbejdžan (ponedeljak, 20.45)

Grupa 4

Jermenija - Lihtenštajn 2:1 (1:1)

Gibraltar - Makedonija 0:2 (0:2)

Makedonija - Jermenija 2:0 (1:0)

Lihtenštajn - Gibraltar 2:0 (1:0)

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar