Прича: Казна је ОК, али Осака неће добити нову прилику...

Као што је судија Рамос, поштено и по правилима, упозорио па казнио Серену за очигледно кршење правила, тако је и УС опен поступио према прописима. Ипак, штета је много већа од 17. 000 долара.

Тенис 11.09.2018 | 22:45
Прича: Казна је ОК, али Осака неће добити нову прилику...
Прилику да се искрено и заслужено радује првој грен слем титули у каријери, освојену перфектном игром у финалном окршају са идолом из клиначких дана и једном од највећих тенисерки свих времена, па још пред њеном публиком у Њујорку…

...нико никада неће моћи да надокнади 20-годишњој Наоми Осаки.

Већини оних који су гледали финале женског сингла на УС опену, завршено у ноћи између суботе и недеље по нашем времену, било је непријатно због понашања велике шампионке, Серене Вилијамс. Нажалост, ничија нелагодност није могла да се пореди са оном коју је млада Јапанка узалуд покушавала да сакрије пред 23.000 људи на трибинама и милионима пред ТВ екранима и то баш у тренуцима када је морала да се радује највећем успеху у каријери.

Након што је направила хаос на терену још током меча у ком није имала никакве шансе против 16 година млађе ривалке, Серена је наставила са некоректним и непоштеним понашањем и након последњег поена што је до те мере "закувало" атмосферу на трибинама "Артур Еша" да је Осака чак извиждана! 

Иако ни на који начин није учествовала у мучним расправама између Вилијамс и судије Карлоса Рамоса, симпатична Јапанка доживела је да крије уплакано лице. То су ствари које никаква казна, па ни она која је изречена Американки, неће моћи да надокнади.

Али, као што је Рамос стриктно поштовао правила (и на тај начин доживео да га значајан део тениске светске јавности окриви да је изазвао цео инцидент и испровоцирао Серену - сексизмом!?), тако су и званичници УС опена дан касније стриктно применили грен слем правила и казнили Вилијамс са 17.000 долара за три одвојена кршења правила током самог меча са Осаком.

Серена је кажњена 10.000 долара за вербалну увреду упућену судији Рамосу, 4.000 долара због упозорења које је добила због забрањеног "коучинга" и још 3.000 због тога што је на то одговорила ломљењем рекета.

Иако је потом наставила тираду према Рамосу, тражила да супервизор турнира дође на терен како би јој "вратио украден поен", помињала једногодишњу кћеркицу Олимпију, подсећала судију да је и мајка детета, а онда чак изјавила да јој је поен одузет "јер је женско", испоставило се да је њен тренер Патрик Муратоглу практично у исто време у "ливе" ТВ преносу признао да јесте прекршио правила и да се радило о "коучингу" - што је према реакцијама неких навијача са трибина "Еша" могло јасно да се чује на том делу највећег тениског стадиона на свету.

"То је једина ствар коју никада нисам радила, никада", понављала је Серена при резултату 2:6, 2:5 за противницу, односно на гем од другог узастопног пораза у грен слем финалима после порођаја у септембру прошле и повратка на WТА тур у марту ове године.

Потом је Рамосу поручила да је "лопов".



Судија Рамос, после свега, плаћа за свеприсутан елитизам на АТП и WТА туру, утолико што његове колеге у највећем броју случајева гледају кроз просте великим звездама и тако директно утичу на то да се они осећају оштећенима, некоректно третиранима, недовољно поштованима када се, једног дана, појави неко ко их казни. У овом случају оптужен је за сексизам (Серена тврди да јој је "поен одузет јер је женско"), иако је радио оно што му је посао и због чега је плаћен - судио по правилима.

УС опен одбиће 17.000 од награде намењеној пораженој финалисткињи од 1.850.000 долара.

Уплакана, али не баш сузама радосницама, Осака се током церемоније извинила публици што је победила, захвалила им се што су гледали меч и потом окренула према ветеранки уз чије је грен слем титуле расла и напредовала у јуниорским данима истичући да јој је била велика част што је имала прилику да се надмеће у тако великом мечу.

И тада су могли да се чују спорадични звиждуци...

Погледајте комплетну церемонију након победе Осаке од 6:2, 6:3 над тенисерком која је играла за 24. грен слем титлу, што би је на вечној листи изједначило са Маргарет Корт.



Прошлог јула на Вимблдону, у првом "мејџор" финалу по повратку на Тур, 36-годишња Американка изгубила је резултатом 3:6, 3:6 од немачке тенисерке Анђелик Кербер.

Наредну шансу да се попне на врх имаће у јануару 2019. на Аустралијан опену, који је уз Вимблдон освајала највише пута - 7.

До даљег, остала је на шест титула на УС опену и три на Ролан Гаросу.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар