Priča: Kazna je OK, ali Osaka neće dobiti novu priliku...

Kao što je sudija Ramos, pošteno i po pravilima, upozorio pa kaznio Serenu za očigledno kršenje pravila, tako je i US open postupio prema propisima. Ipak, šteta je mnogo veća od 17. 000 dolara.

Tenis 11.09.2018 | 22:45
Priča: Kazna je OK, ali Osaka neće dobiti novu priliku...
Priliku da se iskreno i zasluženo raduje prvoj gren slem tituli u karijeri, osvojenu perfektnom igrom u finalnom okršaju sa idolom iz klinačkih dana i jednom od najvećih teniserki svih vremena, pa još pred njenom publikom u Njujorku…

...niko nikada neće moći da nadoknadi 20-godišnjoj Naomi Osaki.

Većini onih koji su gledali finale ženskog singla na US openu, završeno u noći između subote i nedelje po našem vremenu, bilo je neprijatno zbog ponašanja velike šampionke, Serene Vilijams. Nažalost, ničija nelagodnost nije mogla da se poredi sa onom koju je mlada Japanka uzalud pokušavala da sakrije pred 23.000 ljudi na tribinama i milionima pred TV ekranima i to baš u trenucima kada je morala da se raduje najvećem uspehu u karijeri.

Nakon što je napravila haos na terenu još tokom meča u kom nije imala nikakve šanse protiv 16 godina mlađe rivalke, Serena je nastavila sa nekorektnim i nepoštenim ponašanjem i nakon poslednjeg poena što je do te mere "zakuvalo" atmosferu na tribinama "Artur Eša" da je Osaka čak izviždana! 

Iako ni na koji način nije učestvovala u mučnim raspravama između Vilijams i sudije Karlosa Ramosa, simpatična Japanka doživela je da krije uplakano lice. To su stvari koje nikakva kazna, pa ni ona koja je izrečena Amerikanki, neće moći da nadoknadi.

Ali, kao što je Ramos striktno poštovao pravila (i na taj način doživeo da ga značajan deo teniske svetske javnosti okrivi da je izazvao ceo incident i isprovocirao Serenu - seksizmom!?), tako su i zvaničnici US opena dan kasnije striktno primenili gren slem pravila i kaznili Vilijams sa 17.000 dolara za tri odvojena kršenja pravila tokom samog meča sa Osakom.

Serena je kažnjena 10.000 dolara za verbalnu uvredu upućenu sudiji Ramosu, 4.000 dolara zbog upozorenja koje je dobila zbog zabranjenog "koučinga" i još 3.000 zbog toga što je na to odgovorila lomljenjem reketa.

Iako je potom nastavila tiradu prema Ramosu, tražila da supervizor turnira dođe na teren kako bi joj "vratio ukraden poen", pominjala jednogodišnju kćerkicu Olimpiju, podsećala sudiju da je i majka deteta, a onda čak izjavila da joj je poen oduzet "jer je žensko", ispostavilo se da je njen trener Patrik Muratoglu praktično u isto vreme u "live" TV prenosu priznao da jeste prekršio pravila i da se radilo o "koučingu" - što je prema reakcijama nekih navijača sa tribina "Eša" moglo jasno da se čuje na tom delu najvećeg teniskog stadiona na svetu.

"To je jedina stvar koju nikada nisam radila, nikada", ponavljala je Serena pri rezultatu 2:6, 2:5 za protivnicu, odnosno na gem od drugog uzastopnog poraza u gren slem finalima posle porođaja u septembru prošle i povratka na WTA tur u martu ove godine.

Potom je Ramosu poručila da je "lopov".



Sudija Ramos, posle svega, plaća za sveprisutan elitizam na ATP i WTA turu, utoliko što njegove kolege u najvećem broju slučajeva gledaju kroz proste velikim zvezdama i tako direktno utiču na to da se oni osećaju oštećenima, nekorektno tretiranima, nedovoljno poštovanima kada se, jednog dana, pojavi neko ko ih kazni. U ovom slučaju optužen je za seksizam (Serena tvrdi da joj je "poen oduzet jer je žensko"), iako je radio ono što mu je posao i zbog čega je plaćen - sudio po pravilima.

US open odbiće 17.000 od nagrade namenjenoj poraženoj finalistkinji od 1.850.000 dolara.

Uplakana, ali ne baš suzama radosnicama, Osaka se tokom ceremonije izvinila publici što je pobedila, zahvalila im se što su gledali meč i potom okrenula prema veteranki uz čije je gren slem titule rasla i napredovala u juniorskim danima ističući da joj je bila velika čast što je imala priliku da se nadmeće u tako velikom meču.

I tada su mogli da se čuju sporadični zvižduci...

Pogledajte kompletnu ceremoniju nakon pobede Osake od 6:2, 6:3 nad teniserkom koja je igrala za 24. gren slem titlu, što bi je na večnoj listi izjednačilo sa Margaret Kort.



Prošlog jula na Vimbldonu, u prvom "mejdžor" finalu po povratku na Tur, 36-godišnja Amerikanka izgubila je rezultatom 3:6, 3:6 od nemačke teniserke Anđelik Kerber.

Narednu šansu da se popne na vrh imaće u januaru 2019. na Australijan openu, koji je uz Vimbldon osvajala najviše puta - 7.

Do daljeg, ostala je na šest titula na US openu i tri na Rolan Garosu.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar