СП: Италијани други фаворити, Бугари без изгледа за врх!

Данас стартује глобална смотра најбољих одбојкашких селекција света.

Остали спортови 09.09.2018 | 16:00
СП: Италијани други фаворити, Бугари без изгледа за врх!
Мушка сениорска репрезентација Србије отпутоваће у понедељак, 10. септембра у Бари, где ће играти на Светском првенству које ће се одиграти 9 – 30. септембра у Бугарској и Италији. Утакмице са глобалне смотре у Италији и Бугарској директно ће преносити ТВ Спорт Клуб, а Орлови ће први меч у Ц групи одиграти против Сједињених Америчких Држава у среду, 12. септембра од 20.30.

Утакмице у Барију ће судити Фабрицио Пасквали из Италије, Ђанг Лију из Кине, Скот Меклин из Канаде, Ектор Ортис из Порторика, Хамид Мохамед Алруси из Уједињених Арапских Емирата и Марио Бернаола Санчес из Шпаније.

Пласман у другу фазу такмичења избориће четири селекције. За разлику од претходних шампионата, у Италији и Бугарској ће од велике важности бити исходи свих пет мечева прве фазе, јер се сви освојени бодови из такмичења по групама преносе у другу фазу такмичења.

Конкретно, селекција Србије играће у Ц групи у Барију са САД, Русијом, Аустралијом, Камеруном и Тунисом и у наредну фазу такмичења ће пренети освојене бодове против свих пет селекција из групе, без обзира на чињеницу да ће такмичење наставити само четири најбоље екипе. Такође, пласман у трећу фазу избориће победници четири групе друге фазе, као и две најбоље другопласиране селекције из све четири групе.

Систем такмичења на Светском првенству одбојкаша је такав да се до последњег меча прве фазе неће знати састави група у наредној. Србија може у другој фази да игра у Милану, Болоњи, Софији или Варни. Уколико Орлови буду првопласирани, играће у Г групи, у Софији. Уколико освоје друго место путоваће у Х групу у Варну, у Бугарску. Освајањем трећег места, изабраници селектора Николе Грбића ће обезбедити место у Е групи у Милану, а уколико буде четврта, у другој фази ће играти у Ф групи у Болоњи.

Светско првенство ће данас отворити организатори. Италија на Форо Италику у Риму дочекује Јапан, док Бугарска у Дворцу културе и спорта у Варни игра против Ирана.

Италијани су последњих година у паду, нису више у светском врху, а пред својим навијачима Азури желе медаљу. Све се врти око Ивана Зајцева, који је овог лета из шампиона Перуђе прешао у Модену. Уз њега, највише се очекује од Кубанца са италијанским пасошем Османија Хуанторене. Ту си и прекаљени асови Анцани, Ланза, Нели, Честер, либеро Колући.

Бугарска је домаћин, али ће бити десеткована неиграњем најбољег играча, коректора вицешампиона Европе Лубеа Цветана Соколова. Он је повређен, није играо ни Лигу нација, тако да су наше комшије силно ослабљене и без изгледа да се умешају у борбу за врх.

САСТАВИ ГРУПА

А ГРУПА (Фиренца, Италија)
Италија, Аргентина, Белгија, Доминиканска Република, Јапан, Словенија

Б ГРУПА (Русе, Бугарска)
Бразил, Канада, Кина, Египат, Француска, Холандија

Ц ГРУПА (Бари, Италија)
Србија, Русија, САД, Аустралија, Камерун, Тунис

Д ГРУПА (Варна, Бугарска)
Бугарска, Куба, Финска, Иран, Пољска, Порторико

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар