SP: Italijani drugi favoriti, Bugari bez izgleda za vrh!

Danas startuje globalna smotra najboljih odbojkaških selekcija sveta.

Ostali sportovi 09.09.2018 | 16:00
SP: Italijani drugi favoriti, Bugari bez izgleda za vrh!
Muška seniorska reprezentacija Srbije otputovaće u ponedeljak, 10. septembra u Bari, gde će igrati na Svetskom prvenstvu koje će se odigrati 9 – 30. septembra u Bugarskoj i Italiji. Utakmice sa globalne smotre u Italiji i Bugarskoj direktno će prenositi TV Sport Klub, a Orlovi će prvi meč u C grupi odigrati protiv Sjedinjenih Američkih Država u sredu, 12. septembra od 20.30.

Utakmice u Bariju će suditi Fabricio Paskvali iz Italije, Đang Liju iz Kine, Skot Meklin iz Kanade, Ektor Ortis iz Portorika, Hamid Mohamed Alrusi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Mario Bernaola Sančes iz Španije.

Plasman u drugu fazu takmičenja izboriće četiri selekcije. Za razliku od prethodnih šampionata, u Italiji i Bugarskoj će od velike važnosti biti ishodi svih pet mečeva prve faze, jer se svi osvojeni bodovi iz takmičenja po grupama prenose u drugu fazu takmičenja.

Konkretno, selekcija Srbije igraće u C grupi u Bariju sa SAD, Rusijom, Australijom, Kamerunom i Tunisom i u narednu fazu takmičenja će preneti osvojene bodove protiv svih pet selekcija iz grupe, bez obzira na činjenicu da će takmičenje nastaviti samo četiri najbolje ekipe. Takođe, plasman u treću fazu izboriće pobednici četiri grupe druge faze, kao i dve najbolje drugoplasirane selekcije iz sve četiri grupe.

Sistem takmičenja na Svetskom prvenstvu odbojkaša je takav da se do poslednjeg meča prve faze neće znati sastavi grupa u narednoj. Srbija može u drugoj fazi da igra u Milanu, Bolonji, Sofiji ili Varni. Ukoliko Orlovi budu prvoplasirani, igraće u G grupi, u Sofiji. Ukoliko osvoje drugo mesto putovaće u H grupu u Varnu, u Bugarsku. Osvajanjem trećeg mesta, izabranici selektora Nikole Grbića će obezbediti mesto u E grupi u Milanu, a ukoliko bude četvrta, u drugoj fazi će igrati u F grupi u Bolonji.

Svetsko prvenstvo će danas otvoriti organizatori. Italija na Foro Italiku u Rimu dočekuje Japan, dok Bugarska u Dvorcu kulture i sporta u Varni igra protiv Irana.

Italijani su poslednjih godina u padu, nisu više u svetskom vrhu, a pred svojim navijačima Azuri žele medalju. Sve se vrti oko Ivana Zajceva, koji je ovog leta iz šampiona Peruđe prešao u Modenu. Uz njega, najviše se očekuje od Kubanca sa italijanskim pasošem Osmanija Huantorene. Tu si i prekaljeni asovi Ancani, Lanza, Neli, Čester, libero Kolući.

Bugarska je domaćin, ali će biti desetkovana neigranjem najboljeg igrača, korektora vicešampiona Evrope Lubea Cvetana Sokolova. On je povređen, nije igrao ni Ligu nacija, tako da su naše komšije silno oslabljene i bez izgleda da se umešaju u borbu za vrh.

SASTAVI GRUPA

A GRUPA (Firenca, Italija)
Italija, Argentina, Belgija, Dominikanska Republika, Japan, Slovenija

B GRUPA (Ruse, Bugarska)
Brazil, Kanada, Kina, Egipat, Francuska, Holandija

C GRUPA (Bari, Italija)
Srbija, Rusija, SAD, Australija, Kamerun, Tunis

D GRUPA (Varna, Bugarska)
Bugarska, Kuba, Finska, Iran, Poljska, Portoriko

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar