Видео - ЛН: Шпанци тукли Енглезе на Вемблију!

Свакога дана у сваком погледу све више напредују. . . Али још нису ниво Шпаније! Енглеска и поред добре игре ипак поражена на Вемблију - 1:2 (1:2).  Трилер на Вемблију, победа Шпаније.  Шпанија као гост победила Енглеску у дербију групе 4 елитне Лиге нација. Све решено у првом, драма трајала преко 100 минута.  "Вембли" пао после деценије – Шпанија за 100 минута добила Енглеску! Фудбалери Шпаније победили су Енглеску са 2:1 на старту такмичења у групи 4 Лиге А у Лиги нација.

Фудбал 08.09.2018 | 23:00
Видео - ЛН: Шпанци тукли Енглезе на Вемблију!
Шпанија је славила у дуелу који је трајао више од 100 минута и нанела први пораз Енглезима на "Вемблију" још од 2007. године и победе Хрватске.

Утакмица на највећем енглеском стадиону почела је у мирном ритму, али је бура почела већ у 11. минуту када је домаћа селекција дошла до вођства. После боље игре Шпаније, Лук Шо је повукао један контранапад и идеално послужио Маркуса Рашфорда којем није било тешко да савлада Давида Де Хеу. 

Међутим, већ у следећем нападу на семафору је писало 1:1 – по десном боку прошао је Родриго, вратио повратну лопту до Саула Њигеса, а овај из прве погодио ближи угао. 

Од тог тренутка је "Црвена фурија" имала контролу, али су и Енглези претили, све до истрека пола сата када је тим Луиса Енрикеа стигао до преокрета. 

Киран Трипије је неопрезно старовао на Маркусу Алонсу на левој страни, Тијаго Алкантара је савршено извео прекид на прву стативу где је Родриго побегао чуварима и спровео лопту у ближи угао. 

Други део игре почео је дугом паузом због повреде главе Шоа – леви бек Манчестер јунајтеда нехотице је ударио у Данија Карвахала и потом о земљу, па је остао без свести. После указане лекарске помоћи изнет је са терена и ушао је Дани Роуз. 

Међутим, тај детаљ као да је утицао на домаће играче који нису успевали да угрозе ривала све до финиша, када је Де Хеа другом сјајном интервенцијом спречио Рашфорда да изједначи и остало је 1:2. 

У 98. минуте је Дани Велбек изједначио, али после фаула и његов гол је оправдано поништен. 

У Естонији је Фортунис у 14. минуту донео минималну победу Грчкој (0:1), док је у оквиру Лиге Д Луксембург био убедљив у дуелу са Молдавијом – 4:0.

Маркус Рашфорд "запалио је" препун Вембли када је у 11. минуту крунисао врло лепу акцију и асистенцију Лука Шоа претворио у вођство Енглеза.

Деловало је да ће полуфиналисти Светског првенства у Русији одржати јавни час фудбала Шпанији. Уф, како лоша процена. Добри су били Енглези, али и даље недовољно да сруше "црвену фурију". Брже о очекиваног "црвена фурија" је поставила ствари на своје и у уводном мечу групе 4 Лиге А победила на Вемблију 2:1 (2:1).

Славље домаћина потрајало је тек нешто дуже од минута.

Шпанци су већ у 13. минут извели акцију по десној страни, Родриго је видео гужву у казненом простору, али и слободног Саула, уследио је пас и одлична реакција фудбалера мадридског Атлетика.

После нешто више од пола сата, Шпанија је водила. Овај пут мрежа се затресла после прекида са леве стране. Тијаго Алкантара је извео слободан ударац, домаћин је потпуно заборавио на Родрига, који је побегао на "прву стативу", управо тамо где је гађао Алкантара и лопту лагано сместио поред немоћног Џордана Пикфорда.

Шпанија је могла до трећег гола у 55. минуту. Маркос Алонсо је послао сјајну лопту коју је на ивици шеснаестерца примио Алкантара и тукао, али је лопта прозујала изнад пречке.

Енглези гол шансу праве у 81. минуту. Али Давид Де Хеа је успео да спречи Рашфорда да га и по други пут савлада, а у истом минуту спетљао се и Хари Кејн. Голман Шпаније спречио је Харија Мегвајера да у десетом минуту судијске надокнаде изједначи. Лопта је ишла уз леву стативу, међутим на њеном путу пресрео ју је одлични чувар мреже.

Судијска надокнада требало је да траје девет минута, али се играло још два преко тог продужетка. Шпанија је такмичење почела победом на врлом терену, а већ за три дана код куће чека вицешампиона света Хрватску.



Квалитетан дерби у Лиги нација одиграли су Енглеска и Шпанија, а после 90 минута велике борбе и чак девет надокнаде Црвена фурија је однела кући три бода (1:2). Давид Де Хеа је убедљиво најзаслужнији што је селекција Гарета Саутгејта остала вечерас кратких рукава, иако је играла добро и показала, упркос поразу, да успех са Мундијала у Русији није био случајан.

До лудила је голман Манчестер Јунајтеда доводио свог клупског колегу Маркуса Рашфорда, скинуо му је два сјајна зицера (по један у сваком полувремену) и то након што га је Енглез већ у 11. минуту начео. Лук Шо је сјајно убацио лопту иза леђа одбране Шпаније, а нападач Црвених ђавола у маниру најбољих стрелаца матирао старог знанца за 1:0 и делиријум домаћина.

Делиријум који је био кратког даха. Само минут касније стигао је одговор Црвене фурије. Родриго је на другој страни прошао, искористио што му је Мегвајер окренуо задњицу и пронашао Саула који је непогрешиво матирао Пикфорда. Шокирало је то хитро изједначење фудбалере домаћина, који су наставили да траже своју игру, а после недосуђеног пенала над Харијем Кејном у 25, уследио је нови ударац Шпанаца.

Тијаго је набацио лопту из слободног ударца, а Родриго са неколко метара повисио на 2:1 у 32. минуту.  

Пробали су Шпанци да умртве игру и контролишу онако како њима одговара у наставку. Нови селектор Луис Енрике који евидентно инсистира на офанзивном 4-3-3 приступу, ослонио се на проверене снаге које су држале висок темпо, а наставак је почео хорор повредом Лука Шоа. Док су се Енглези освестили, Шпанија је порпустила да преко Алкантаре на пас Алонса повиси на 3:1 у 55. минуту и то је улило самопоуздање домаћину у самом финишу.

Енглеска је у последњих пола сата нагазила из све снаге, била боља, али зид који је Давид де Хеа поставио био је непоробојан. Покушавали су сви, прво Рашфорд у 81, па Кејн после одбитка у истој акцији, гађао је и Роуз у 86, али је голман Манчестер Јунајтеда био сконцентрисан.

Умало да Де Хеа направи проблем свом тиму у самој завршници, негде у седмом минуту надокнаде, али срећа па је главни судија из Холандије видео прекршај над њим и поништио изједначујући гол Енглезима. Био је то и крај дуге серије непобедивости домаћина на Вемблију која је трајала чак 11 година, а судбина је хтела да их после толико времена победи исти ривал који је то учинио и 2007 - Црвена фурија.

Рекло би се, ипак, заслужено...

Пробудите их, ово нису доживели ни у сну: Луксембург славио са 4:0! Велико славље селекције Лука Холца - 4:0.

Молдавија не представља неко мерило снаге, али када неком дате четири гола таква победа не може бити случајност. Фудбал у Луксембургу је вечерас доживео свој историјски тренутак, на старту Лиге Нација савладана је селекција Александруа Спиридона са 4:0, што је највећа победа у историји ове селекције, ако се не рачуна меч прелиминарне фазе Олимпијских игара 1948. године када је савладан Авганистан са 6:0.

Ништа до истека часа игре на стадиону Жози Бартел није наговештавало оваго убедљиво славље домаћина. Луксембург је након првих 45 минута игре водио голом штопера Диделанжа Кевина Малжеа, али је отпор Молдаваца у потпуности срушен тек голом Оливера Тила у 60. минуту. Млади везиста Уфе потом је наместио гол Синанију у 75. минуту, док је Синани потом био асистент гола Мартинса Переире, којим је комплетирано велико славље селекције Лука Холца.

И поред овако убедљивог славља, Луксембург ипак није лидер Лиге Д, пошто је Белорусија на свом терену савладала Сан Марино са 5:0 (2:0). Два гола домаћина постигао је везиста БАТЕ Борисова Станислав Драгун.

Фортунис за још један минималац! Грци славили у Естонији.

Друга група Лиге Ц могла би да буде права ако тражите мали број голова на вашим листићима. Грци тако играју већ годинама, а да су остали доследни "свом стилу" показали су и вечерас. Након што је само један гол решио окршај Финске и Мађарске (1:0), један хитац пресудио је и Естонцима.  

Далеко од тога да је чета немачког стручњака Михаела Скибеа одушевила, али после пораза од Саудијске Арабије пре три месеца, те дебакла на Максимиру од Хрвата у баражу за Мундијал (1:4), ово је свакако напредак. 

Три бода Грцима на старту такмичења у Лиги нација обезбедио им је њихов понајбољи играч, Константинос Фортунис. Митроглу га је проиграо, а офанзивни везиста Олимпијакоса реализовао једну од ретких правих шанси на утакмици. 

Грчка за три дана иде у Мађарску, док Естонци дочекују Финце. 

Иначе, када смо поменули да је ова група идеална за појурити мали број голова, то се заправо може рећи за комплетну Лигу Ц, илити Дивизију Ц. Закључно са утакмицом Естонија - Грчка у одиграно је укупно седам утакмица. На пет је дошло 0-1, Норвежани су тукли Кипар 2:0, и само у Љубљани видели смо три гола: Словенија - Бугарска 1:2.

Ваљда и то нешто говори о квалитету репрезентација у овој лиги, односно о каквом се друштву налази селекција Србија. 

ЛИГА НАЦИЈА

Лига А

Швајцарска – Исланд 6:0 (2:0)
/Цубер 13, Закарија 23, Шаћири 53, Сеферовић 67, Ајети 71, Мехмеди 82/

Енглеска – Шпанија 1:2 (1:1)
/Рашфорд 11 – Саул 13, Родриго 32/

Лига Б

Северна Ирска – Босна и Херцеговина 1:2 (0:1)
/Григ 90+3 - Дуљевић 36, Сарић 64/

Лига Ц

Финска – Мађарска 1:0 (1:0)
/Пуки 7/

Естонија – Грчка 0:1 (0:1)
/Фортунис 14/

Лига Д

Белорусија – Сан Марино 5:0 (2:0)
/Сташевич 4, Драгун 26, 87, Сарока 67, Ковалев 90+1/

Луксембург – Молдавија 4:0 (1:0)
/Малгет 34, Тил 59, Синани 75, Мартинс 83/

Извор: моззартспорт/мондо.рс/Б92

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар