Video - LN: Španci tukli Engleze na Vembliju!

Svakoga dana u svakom pogledu sve više napreduju. . . Ali još nisu nivo Španije! Engleska i pored dobre igre ipak poražena na Vembliju - 1:2 (1:2).  Triler na Vembliju, pobeda Španije.  Španija kao gost pobedila Englesku u derbiju grupe 4 elitne Lige nacija. Sve rešeno u prvom, drama trajala preko 100 minuta.  "Vembli" pao posle decenije – Španija za 100 minuta dobila Englesku! Fudbaleri Španije pobedili su Englesku sa 2:1 na startu takmičenja u grupi 4 Lige A u Ligi nacija.

Fudbal 08.09.2018 | 23:00
Video - LN: Španci tukli Engleze na Vembliju!
Španija je slavila u duelu koji je trajao više od 100 minuta i nanela prvi poraz Englezima na "Vembliju" još od 2007. godine i pobede Hrvatske.

Utakmica na najvećem engleskom stadionu počela je u mirnom ritmu, ali je bura počela već u 11. minutu kada je domaća selekcija došla do vođstva. Posle bolje igre Španije, Luk Šo je povukao jedan kontranapad i idealno poslužio Markusa Rašforda kojem nije bilo teško da savlada Davida De Heu. 

Međutim, već u sledećem napadu na semaforu je pisalo 1:1 – po desnom boku prošao je Rodrigo, vratio povratnu loptu do Saula Njigesa, a ovaj iz prve pogodio bliži ugao. 

Od tog trenutka je "Crvena furija" imala kontrolu, ali su i Englezi pretili, sve do istreka pola sata kada je tim Luisa Enrikea stigao do preokreta. 

Kiran Tripije je neoprezno starovao na Markusu Alonsu na levoj strani, Tijago Alkantara je savršeno izveo prekid na prvu stativu gde je Rodrigo pobegao čuvarima i sproveo loptu u bliži ugao. 

Drugi deo igre počeo je dugom pauzom zbog povrede glave Šoa – levi bek Mančester junajteda nehotice je udario u Danija Karvahala i potom o zemlju, pa je ostao bez svesti. Posle ukazane lekarske pomoći iznet je sa terena i ušao je Dani Rouz. 

Međutim, taj detalj kao da je uticao na domaće igrače koji nisu uspevali da ugroze rivala sve do finiša, kada je De Hea drugom sjajnom intervencijom sprečio Rašforda da izjednači i ostalo je 1:2. 

U 98. minute je Dani Velbek izjednačio, ali posle faula i njegov gol je opravdano poništen. 

U Estoniji je Fortunis u 14. minutu doneo minimalnu pobedu Grčkoj (0:1), dok je u okviru Lige D Luksemburg bio ubedljiv u duelu sa Moldavijom – 4:0.

Markus Rašford "zapalio je" prepun Vembli kada je u 11. minutu krunisao vrlo lepu akciju i asistenciju Luka Šoa pretvorio u vođstvo Engleza.

Delovalo je da će polufinalisti Svetskog prvenstva u Rusiji održati javni čas fudbala Španiji. Uf, kako loša procena. Dobri su bili Englezi, ali i dalje nedovoljno da sruše "crvenu furiju". Brže o očekivanog "crvena furija" je postavila stvari na svoje i u uvodnom meču grupe 4 Lige A pobedila na Vembliju 2:1 (2:1).

Slavlje domaćina potrajalo je tek nešto duže od minuta.

Španci su već u 13. minut izveli akciju po desnoj strani, Rodrigo je video gužvu u kaznenom prostoru, ali i slobodnog Saula, usledio je pas i odlična reakcija fudbalera madridskog Atletika.

Posle nešto više od pola sata, Španija je vodila. Ovaj put mreža se zatresla posle prekida sa leve strane. Tijago Alkantara je izveo slobodan udarac, domaćin je potpuno zaboravio na Rodriga, koji je pobegao na "prvu stativu", upravo tamo gde je gađao Alkantara i loptu lagano smestio pored nemoćnog Džordana Pikforda.

Španija je mogla do trećeg gola u 55. minutu. Markos Alonso je poslao sjajnu loptu koju je na ivici šesnaesterca primio Alkantara i tukao, ali je lopta prozujala iznad prečke.

Englezi gol šansu prave u 81. minutu. Ali David De Hea je uspeo da spreči Rašforda da ga i po drugi put savlada, a u istom minutu spetljao se i Hari Kejn. Golman Španije sprečio je Harija Megvajera da u desetom minutu sudijske nadoknade izjednači. Lopta je išla uz levu stativu, međutim na njenom putu presreo ju je odlični čuvar mreže.

Sudijska nadoknada trebalo je da traje devet minuta, ali se igralo još dva preko tog produžetka. Španija je takmičenje počela pobedom na vrlom terenu, a već za tri dana kod kuće čeka vicešampiona sveta Hrvatsku.



Kvalitetan derbi u Ligi nacija odigrali su Engleska i Španija, a posle 90 minuta velike borbe i čak devet nadoknade Crvena furija je odnela kući tri boda (1:2). David De Hea je ubedljivo najzaslužniji što je selekcija Gareta Sautgejta ostala večeras kratkih rukava, iako je igrala dobro i pokazala, uprkos porazu, da uspeh sa Mundijala u Rusiji nije bio slučajan.

Do ludila je golman Mančester Junajteda dovodio svog klupskog kolegu Markusa Rašforda, skinuo mu je dva sjajna zicera (po jedan u svakom poluvremenu) i to nakon što ga je Englez već u 11. minutu načeo. Luk Šo je sjajno ubacio loptu iza leđa odbrane Španije, a napadač Crvenih đavola u maniru najboljih strelaca matirao starog znanca za 1:0 i delirijum domaćina.

Delirijum koji je bio kratkog daha. Samo minut kasnije stigao je odgovor Crvene furije. Rodrigo je na drugoj strani prošao, iskoristio što mu je Megvajer okrenuo zadnjicu i pronašao Saula koji je nepogrešivo matirao Pikforda. Šokiralo je to hitro izjednačenje fudbalere domaćina, koji su nastavili da traže svoju igru, a posle nedosuđenog penala nad Harijem Kejnom u 25, usledio je novi udarac Španaca.

Tijago je nabacio loptu iz slobodnog udarca, a Rodrigo sa nekolko metara povisio na 2:1 u 32. minutu.  

Probali su Španci da umrtve igru i kontrolišu onako kako njima odgovara u nastavku. Novi selektor Luis Enrike koji evidentno insistira na ofanzivnom 4-3-3 pristupu, oslonio se na proverene snage koje su držale visok tempo, a nastavak je počeo horor povredom Luka Šoa. Dok su se Englezi osvestili, Španija je porpustila da preko Alkantare na pas Alonsa povisi na 3:1 u 55. minutu i to je ulilo samopouzdanje domaćinu u samom finišu.

Engleska je u poslednjih pola sata nagazila iz sve snage, bila bolja, ali zid koji je David de Hea postavio bio je neporobojan. Pokušavali su svi, prvo Rašford u 81, pa Kejn posle odbitka u istoj akciji, gađao je i Rouz u 86, ali je golman Mančester Junajteda bio skoncentrisan.

Umalo da De Hea napravi problem svom timu u samoj završnici, negde u sedmom minutu nadoknade, ali sreća pa je glavni sudija iz Holandije video prekršaj nad njim i poništio izjednačujući gol Englezima. Bio je to i kraj duge serije nepobedivosti domaćina na Vembliju koja je trajala čak 11 godina, a sudbina je htela da ih posle toliko vremena pobedi isti rival koji je to učinio i 2007 - Crvena furija.

Reklo bi se, ipak, zasluženo...

Probudite ih, ovo nisu doživeli ni u snu: Luksemburg slavio sa 4:0! Veliko slavlje selekcije Luka Holca - 4:0.

Moldavija ne predstavlja neko merilo snage, ali kada nekom date četiri gola takva pobeda ne može biti slučajnost. Fudbal u Luksemburgu je večeras doživeo svoj istorijski trenutak, na startu Lige Nacija savladana je selekcija Aleksandrua Spiridona sa 4:0, što je najveća pobeda u istoriji ove selekcije, ako se ne računa meč preliminarne faze Olimpijskih igara 1948. godine kada je savladan Avganistan sa 6:0.

Ništa do isteka časa igre na stadionu Žozi Bartel nije nagoveštavalo ovago ubedljivo slavlje domaćina. Luksemburg je nakon prvih 45 minuta igre vodio golom štopera Didelanža Kevina Malžea, ali je otpor Moldavaca u potpunosti srušen tek golom Olivera Tila u 60. minutu. Mladi vezista Ufe potom je namestio gol Sinaniju u 75. minutu, dok je Sinani potom bio asistent gola Martinsa Pereire, kojim je kompletirano veliko slavlje selekcije Luka Holca.

I pored ovako ubedljivog slavlja, Luksemburg ipak nije lider Lige D, pošto je Belorusija na svom terenu savladala San Marino sa 5:0 (2:0). Dva gola domaćina postigao je vezista BATE Borisova Stanislav Dragun.

Fortunis za još jedan minimalac! Grci slavili u Estoniji.

Druga grupa Lige C mogla bi da bude prava ako tražite mali broj golova na vašim listićima. Grci tako igraju već godinama, a da su ostali dosledni "svom stilu" pokazali su i večeras. Nakon što je samo jedan gol rešio okršaj Finske i Mađarske (1:0), jedan hitac presudio je i Estoncima.  

Daleko od toga da je četa nemačkog stručnjaka Mihaela Skibea oduševila, ali posle poraza od Saudijske Arabije pre tri meseca, te debakla na Maksimiru od Hrvata u baražu za Mundijal (1:4), ovo je svakako napredak. 

Tri boda Grcima na startu takmičenja u Ligi nacija obezbedio im je njihov ponajbolji igrač, Konstantinos Fortunis. Mitroglu ga je proigrao, a ofanzivni vezista Olimpijakosa realizovao jednu od retkih pravih šansi na utakmici. 

Grčka za tri dana ide u Mađarsku, dok Estonci dočekuju Fince. 

Inače, kada smo pomenuli da je ova grupa idealna za pojuriti mali broj golova, to se zapravo može reći za kompletnu Ligu C, iliti Diviziju C. Zaključno sa utakmicom Estonija - Grčka u odigrano je ukupno sedam utakmica. Na pet je došlo 0-1, Norvežani su tukli Kipar 2:0, i samo u Ljubljani videli smo tri gola: Slovenija - Bugarska 1:2.

Valjda i to nešto govori o kvalitetu reprezentacija u ovoj ligi, odnosno o kakvom se društvu nalazi selekcija Srbija. 

LIGA NACIJA

Liga A

Švajcarska – Island 6:0 (2:0)
/Cuber 13, Zakarija 23, Šaćiri 53, Seferović 67, Ajeti 71, Mehmedi 82/

Engleska – Španija 1:2 (1:1)
/Rašford 11 – Saul 13, Rodrigo 32/

Liga B

Severna Irska – Bosna i Hercegovina 1:2 (0:1)
/Grig 90+3 - Duljević 36, Sarić 64/

Liga C

Finska – Mađarska 1:0 (1:0)
/Puki 7/

Estonija – Grčka 0:1 (0:1)
/Fortunis 14/

Liga D

Belorusija – San Marino 5:0 (2:0)
/Staševič 4, Dragun 26, 87, Saroka 67, Kovalev 90+1/

Luksemburg – Moldavija 4:0 (1:0)
/Malget 34, Til 59, Sinani 75, Martins 83/

Izvor: mozzartsport/mondo.rs/B92

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar