Најава: Почиње одбојкашко СП...

Силна Русија, Орлови вребају, три круга пакла до полуфинала! Наредне три недеље најбољи одбојкаши планете у Италији и Бугарској боре се за светски престо. Европски шампион и освајач премијерне Лиге нација први фаворит, чета Николе Грбића може до медаље. Компликован систем такмичења. . .

Остали спортови 08.09.2018 | 23:20
Најава: Почиње одбојкашко СП...
Закуваће се наредне три недеље на мрежи. Италија и Бугарска од 9. до 30. септембра биће у епицентру одбојкашког света – на програму је 19. Светско првенство, а први пут ће домаћин да буду две државе. У шест градова на Апенинима и три код наших суседа играће најбољи одбојкаши планете.

Систем такмичење је компликован. Одбојка је спорт који је увек био авангарда, па је тако и сада. Три круга пакла делиће репрезентације до завршнице, до полуфинала и борбе за медаљу у Торину. У првој рунди – 24 селекције ће бити подељене у четири групе, из које ће по четири најбоље играти у наредној фази.

У следећој рунди ће бити право "чистилиште", отпада чак 10 репрезентација. Формираће се нове четири групе, по систему да у Групи Е рецимо буду победник Групе А, другопласирани из Групе Б, трећепласирани из Групе Ц и четвртопласирани из Групе Д. Тако се образују и наредне три групе. Само победници тих четири група и две најбоље другопласиране селекције играће у трећој фази, Ф6. По угледу на завршни турниру Лиге нација формираће се две групе са по три репрезентације, које ће да играју још два дуела, а онда ће коначно по две најбоље да играју полуфинале. Компликовано, зар не? Али, то је одбојка.

Шта може чета Николе Грбића? Србија је, према букмејкерима, у конкуренцији за медаљу. Орлови су шести фаворит шампионата са квотом 13,0. Показала је Србија у Светској лиги да је и даље у светском врху, пласирала се у Лиги нација на завршни турнир Ф6 у Лилу, али је тамо два пута глатко побеђена са максималних 3:0 од САД и Француске. Оно што може да забрине селектора Грбића је да су доживљени убедљиви пораз у мечевима са фаворитима, од Француза два пута, Бразила, Италије и САД, једино је наша селекција од најбољих репрезентација планете била боља овог лета од Русије, која је тај меч играла у комбинованом саставу.

У односу на то такмичење, наш прослављени ас није много мењао. У тим се вратио Немања Петрић, који ће са капитенском траком да предводи саиграче на СП. Искусни одбојкаш ће да појача конкуренцију на пријему, где су још Урош Ковачевић, Марко Ивовић и Милан Катић. Остали су сви који су играли и Лигу нација овог лета. Окосница наше селекције је тандем Перуђе, коректор Александар Атанасијевић и средњи блокер Марко Подрашчанин, стартни техничар је Никола Јововић, на блоку је Срећко Лисинац, док ће за пријем да буде задужен Урош Ковачевић, а тражи се други између Петрића и Ивовића. У Лиги нација, Грбић је мењао често либера, па треба очекивати да Невен Мајсторовић и Никола Росић поделе минутажу и на СП. Наравно, имамо и достојне замене - Лубурића, Катића, Костића, Крсмановића, Околића. Селекција кадра да се умеша у борбу за полуфинале. У нашој групи су вероватно два највећа фаворита за титулу СП, Русија и САД, што није тако лоше јер ћемо ове две селекције да избегнемо у другој рунди. Пред старт шампионата, Србија је играла две пријатељске утакмице са Французима, а скор у победама је 1:1.

САСТАВ СРБИЈЕ

ТЕХНИЧАРИ: Никола Јововић и Иван Костић; КОРЕКТОРИ: Александар Атанасијевић и Дражен Лубурић; ЛИБЕРА: Никола Росић и Невен Мајсторовић; СРЕДЊИ БЛОКЕРИ: Марко Подрашчанин, Срећко Лисинац, Петар Крсмановић и Александар Околић; ПРИМАЧИ СЕРВИСА: Немања Петрић, Урош Ковачевић, Марко Ивовић и Милан Катић.

Селектор Никола Грбић је опрезан пред старт прве фазе у Барију.

"Има осам до 10 селекције које равноправно улазе у конкуренцију за највиши пласман. Рано је прогнозирати неки резултат, раније је то било лакше, али сада мислим да се квалитет подигао и изједначио. Сада је тешко предвидети ко ће да буде у прве четири екипе. Тако да наш пласман може да варира од неуласка међу шест најбољих, до освајања медаље или освајања Светског првенства", рекао је Грбић.

Фаворит број 1 по букмејкерима је Русија. С правом, ради се о селекцији која је прошле године доминантно стигла до европске круне, а ове је освојила премијерно такмичење, Лигу нација. На Ф6 у Лилу, Зборнаја команда је одувала све ривале, а у финалу пред крцатим стадионом Пјер Мороа "почишћен" је домаћин Француска, са максималних 3:0. У лигашком делу такмичења није играо феноменални коректор Максим Михајлов, али је у Лилу вероватно најбољи нападач данашњице, звезда шампиона Европе Зенита из Казања, водио своју репрезентацију до титуле.

Италијани су последњих година у паду, нису више у светском врху, а пред својим навијачима Азури желе медаљу. Све се врти око Ивана Зајцева, који је овог лета из шампиона Перуђе прешао у Модену. Уз њега, највише се очекује од Кубанца са италијанским пасошем Османија Хуанторене. Ту си и прекаљени асови Анцани, Ланза, Нели, Честер, либеро Колући.

Американци долазе у одличном саставу са играчима који бране боје најбољих клубова Европе. Предводиће их луцидни техничар Мајка Кристенсон, који је из Лубеа прешао у Модену овог лета. Од познатијих Амера играће Арон Расел, Мет Андерсон, Тејлор Сандер, Макс Холт...

МЕЧЕВИ СРБИЈЕ У ГРУПИ Ц
12. септембар (20.30) Србија – САД
13. септембар (20.30) Србија – Камерун
15. септембар (17.00) Србија – Тунис
16. септембар (20.30) Србија – Аустралија
18. септембар (20.30) Србија – Русија

Бразилци су увек у врху. И сада су репрезентација која може да се умеша у борбу за медаљу, док знак питање стоји иза Француске. Наиме, пред почетак првенства повредио се један од најбољих одбојкаша света Ервин Нгапет, па је питање колико може да помогне саиграчима.

Титулу од пре четири године бране Пољаци, али код њих је претходних година уследила смена генерације, нису што су некада били и тешко ће моћи да парирају Топ 6 селекцијама. Иранци, која са клупе предводи некадашњи селектор Србије Игор Колаковић, могу да изненаде најбоље, као и увек неугодни су и Канађани. Кубанци су последњих година далеко од светског врха. Осим Грбића од наших стручњака на шампионату ће бити и Слободан Ковач, који са клупе предводи Словенију.

Бугарска је домаћин, али ће бити десеткована неиграњем најбољег играча, коректора вицешампиона Европе Лубеа Цветана Соколова. Он је повређен, није играо ни Лигу нација, тако да су наше комшије силно ослабљене и без изгледа да се умешају у борбу за врх.

САСТАВ ГРУПА

А ГРУПА (Фиренца, Италија)
Италија, Аргентина, Белгија, Доминиканска Република, Јапан, Словенија

Б ГРУПА (Русе, Бугарска)
Бразил, Канада, Кина, Египат, Француска, Холандија

Ц ГРУПА (Бари, Италија)
Србија, Русија, САД, Аустралија, Камерун, Тунис

Д ГРУПА (Варна, Бугарска)
Бугарска, Куба, Финска, Иран, Пољска, Порторико

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар