Najava: Počinje odbojkaško SP...

Silna Rusija, Orlovi vrebaju, tri kruga pakla do polufinala! Naredne tri nedelje najbolji odbojkaši planete u Italiji i Bugarskoj bore se za svetski presto. Evropski šampion i osvajač premijerne Lige nacija prvi favorit, četa Nikole Grbića može do medalje. Komplikovan sistem takmičenja. . .

Ostali sportovi 08.09.2018 | 23:20
Najava: Počinje odbojkaško SP...
Zakuvaće se naredne tri nedelje na mreži. Italija i Bugarska od 9. do 30. septembra biće u epicentru odbojkaškog sveta – na programu je 19. Svetsko prvenstvo, a prvi put će domaćin da budu dve države. U šest gradova na Apeninima i tri kod naših suseda igraće najbolji odbojkaši planete.

Sistem takmičenje je komplikovan. Odbojka je sport koji je uvek bio avangarda, pa je tako i sada. Tri kruga pakla deliće reprezentacije do završnice, do polufinala i borbe za medalju u Torinu. U prvoj rundi – 24 selekcije će biti podeljene u četiri grupe, iz koje će po četiri najbolje igrati u narednoj fazi.

U sledećoj rundi će biti pravo "čistilište", otpada čak 10 reprezentacija. Formiraće se nove četiri grupe, po sistemu da u Grupi E recimo budu pobednik Grupe A, drugoplasirani iz Grupe B, trećeplasirani iz Grupe C i četvrtoplasirani iz Grupe D. Tako se obrazuju i naredne tri grupe. Samo pobednici tih četiri grupa i dve najbolje drugoplasirane selekcije igraće u trećoj fazi, F6. Po ugledu na završni turniru Lige nacija formiraće se dve grupe sa po tri reprezentacije, koje će da igraju još dva duela, a onda će konačno po dve najbolje da igraju polufinale. Komplikovano, zar ne? Ali, to je odbojka.

Šta može četa Nikole Grbića? Srbija je, prema bukmejkerima, u konkurenciji za medalju. Orlovi su šesti favorit šampionata sa kvotom 13,0. Pokazala je Srbija u Svetskoj ligi da je i dalje u svetskom vrhu, plasirala se u Ligi nacija na završni turnir F6 u Lilu, ali je tamo dva puta glatko pobeđena sa maksimalnih 3:0 od SAD i Francuske. Ono što može da zabrine selektora Grbića je da su doživljeni ubedljivi poraz u mečevima sa favoritima, od Francuza dva puta, Brazila, Italije i SAD, jedino je naša selekcija od najboljih reprezentacija planete bila bolja ovog leta od Rusije, koja je taj meč igrala u kombinovanom sastavu.

U odnosu na to takmičenje, naš proslavljeni as nije mnogo menjao. U tim se vratio Nemanja Petrić, koji će sa kapitenskom trakom da predvodi saigrače na SP. Iskusni odbojkaš će da pojača konkurenciju na prijemu, gde su još Uroš Kovačević, Marko Ivović i Milan Katić. Ostali su svi koji su igrali i Ligu nacija ovog leta. Okosnica naše selekcije je tandem Peruđe, korektor Aleksandar Atanasijević i srednji bloker Marko Podraščanin, startni tehničar je Nikola Jovović, na bloku je Srećko Lisinac, dok će za prijem da bude zadužen Uroš Kovačević, a traži se drugi između Petrića i Ivovića. U Ligi nacija, Grbić je menjao često libera, pa treba očekivati da Neven Majstorović i Nikola Rosić podele minutažu i na SP. Naravno, imamo i dostojne zamene - Luburića, Katića, Kostića, Krsmanovića, Okolića. Selekcija kadra da se umeša u borbu za polufinale. U našoj grupi su verovatno dva najveća favorita za titulu SP, Rusija i SAD, što nije tako loše jer ćemo ove dve selekcije da izbegnemo u drugoj rundi. Pred start šampionata, Srbija je igrala dve prijateljske utakmice sa Francuzima, a skor u pobedama je 1:1.

SASTAV SRBIJE

TEHNIČARI: Nikola Jovović i Ivan Kostić; KOREKTORI: Aleksandar Atanasijević i Dražen Luburić; LIBERA: Nikola Rosić i Neven Majstorović; SREDNJI BLOKERI: Marko Podraščanin, Srećko Lisinac, Petar Krsmanović i Aleksandar Okolić; PRIMAČI SERVISA: Nemanja Petrić, Uroš Kovačević, Marko Ivović i Milan Katić.

Selektor Nikola Grbić je oprezan pred start prve faze u Bariju.

"Ima osam do 10 selekcije koje ravnopravno ulaze u konkurenciju za najviši plasman. Rano je prognozirati neki rezultat, ranije je to bilo lakše, ali sada mislim da se kvalitet podigao i izjednačio. Sada je teško predvideti ko će da bude u prve četiri ekipe. Tako da naš plasman može da varira od neulaska među šest najboljih, do osvajanja medalje ili osvajanja Svetskog prvenstva", rekao je Grbić.

Favorit broj 1 po bukmejkerima je Rusija. S pravom, radi se o selekciji koja je prošle godine dominantno stigla do evropske krune, a ove je osvojila premijerno takmičenje, Ligu nacija. Na F6 u Lilu, Zbornaja komanda je oduvala sve rivale, a u finalu pred krcatim stadionom Pjer Moroa "počišćen" je domaćin Francuska, sa maksimalnih 3:0. U ligaškom delu takmičenja nije igrao fenomenalni korektor Maksim Mihajlov, ali je u Lilu verovatno najbolji napadač današnjice, zvezda šampiona Evrope Zenita iz Kazanja, vodio svoju reprezentaciju do titule.

Italijani su poslednjih godina u padu, nisu više u svetskom vrhu, a pred svojim navijačima Azuri žele medalju. Sve se vrti oko Ivana Zajceva, koji je ovog leta iz šampiona Peruđe prešao u Modenu. Uz njega, najviše se očekuje od Kubanca sa italijanskim pasošem Osmanija Huantorene. Tu si i prekaljeni asovi Ancani, Lanza, Neli, Čester, libero Kolući.

Amerikanci dolaze u odličnom sastavu sa igračima koji brane boje najboljih klubova Evrope. Predvodiće ih lucidni tehničar Majka Kristenson, koji je iz Lubea prešao u Modenu ovog leta. Od poznatijih Amera igraće Aron Rasel, Met Anderson, Tejlor Sander, Maks Holt...

MEČEVI SRBIJE U GRUPI C
12. septembar (20.30) Srbija – SAD
13. septembar (20.30) Srbija – Kamerun
15. septembar (17.00) Srbija – Tunis
16. septembar (20.30) Srbija – Australija
18. septembar (20.30) Srbija – Rusija

Brazilci su uvek u vrhu. I sada su reprezentacija koja može da se umeša u borbu za medalju, dok znak pitanje stoji iza Francuske. Naime, pred početak prvenstva povredio se jedan od najboljih odbojkaša sveta Ervin Ngapet, pa je pitanje koliko može da pomogne saigračima.

Titulu od pre četiri godine brane Poljaci, ali kod njih je prethodnih godina usledila smena generacije, nisu što su nekada bili i teško će moći da pariraju Top 6 selekcijama. Iranci, koja sa klupe predvodi nekadašnji selektor Srbije Igor Kolaković, mogu da iznenade najbolje, kao i uvek neugodni su i Kanađani. Kubanci su poslednjih godina daleko od svetskog vrha. Osim Grbića od naših stručnjaka na šampionatu će biti i Slobodan Kovač, koji sa klupe predvodi Sloveniju.

Bugarska je domaćin, ali će biti desetkovana neigranjem najboljeg igrača, korektora vicešampiona Evrope Lubea Cvetana Sokolova. On je povređen, nije igrao ni Ligu nacija, tako da su naše komšije silno oslabljene i bez izgleda da se umešaju u borbu za vrh.

SASTAV GRUPA

A GRUPA (Firenca, Italija)
Italija, Argentina, Belgija, Dominikanska Republika, Japan, Slovenija

B GRUPA (Ruse, Bugarska)
Brazil, Kanada, Kina, Egipat, Francuska, Holandija

C GRUPA (Bari, Italija)
Srbija, Rusija, SAD, Australija, Kamerun, Tunis

D GRUPA (Varna, Bugarska)
Bugarska, Kuba, Finska, Iran, Poljska, Portoriko

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar