ЛН: Шаћири, Ајети, Мехмеди и Швајцарска понизили "Викинге"!

Фудбалери Швајцарске сјајно су стартовали у Лиги нација и декласирали селекцију Исланда резултатом 6:0.  Швајцарска разоружала, па разнела Исланд! Исланд до ногу потучен у Сент Галену. Шест комада Швајцарске у групи 2 елитне Лиге нације.  Дала шест, могла још толико, Швајцарска игра страшан фудбал! Настрадали "тврди" Исланђани у Сент Галену - 6:0 (2:0).

Фудбал 08.09.2018 | 21:40
ЛН: Шаћири, Ајети, Мехмеди и Швајцарска понизили "Викинге"!
Швајцарци су у првој утакмици после Светског првенства у оквиру првог кола друге групе лиге А у Лиги нација одиграли фантастично у Сент Галену и очитали фудбалску лекцију "Викинзима".

Већ на полувремену је било 2:0 за тим Владимира Петковића који је потврдио да су иза њега размирице настале након такмичења у Русији.

Стрелци су били Зубер у 13. и Закарија у 23. минуту, да би домаћин у наставку до врха напунио мрежу Халдорсона.

На 3:0 је повисио Џердан Шаћири, а тријумф оверили Сеферовић и резервисти Ајети и Мехмеди.

У оквиру групе 2 лиге ц у новом такмичењу УЕФА, минималан тријумф остварила је Финска над Мађарском (1:0), док је стрелац јединог поготка био Пуки већ на старту сусрета.

Пуки зна знање! Финска тукла Мађарску.

Мађари већ дуго нису никакав чинилац у европском фудбалу. Онај блесак у Француској очигледно је био само "инцидент", а ми трагајући за оном чувеном крилатицом како данас сви играју фудбал дођосомо и до Финске. Као што је Исланд у претходне две три године био "најлепша прича" (вечерас тотално унакажена) на путу да заслужи такав статус, барем за неко време, налази се селекција Маркуа Канерве. 

Иако по именима имају доста јачи тим, без обзира што су имали лопту у поседу више од 60 одсто времена и што су створили више добрих шанси, Мађари су положили оружје у Тамперу на чувеном стадиону Ратина. Финци, свесни својих квалитета и пре свега лимита, искористили су једну контру у раној фази меча, постигли гол и онда више од 80 минута успешну чували своју мрежу. 

Мислите да је то случајност? Е па није. Тако су они "штројили" и Хрвате и Турке недавно, а онај Исланд чак и тукли. Да се не враћамо превише уназад до победа на страни против Грчке и Шведске. Па ако све ово знамо, и имамо овакав старт Финаца, зашто бисмо их отписивали у троуглу са Мађарском и Грчком у овој групи 2? 

Одлука у Тамперу вечерас је пала у 7. минуту. Расмус Шулер је отео лопту на средини терена, није много оклевао, одмах је гурнуо напред, Тему Пуки лепо истрчао, преварио чувара, ушао у шеснаестерац и показао зашто слови за најбољег играча овог тима. Лагана, рутинска реализација поред немоћног Гулачија. 

Када је у питању лига Д, Белорусија је била убедљива против Сан Марина – 5:0.

Ако тражимо селекцију која је највише показала на старту Лиге нација то је без дилеме Швајцарска.

Одлична репрезентација Валадимира Петковића приредила је овог поподнева у Сент Галену истински фудбалски спектакл својим навијачима и до врха напунила мрежу "тврдог" Исланда. Било је 6:0, а могло је лако и 10:0, без претеривања. 

Ни симпатичним фудбалерима и навијачима са севера Европе сигурно није било пријатно средином другог полувремена када су се Швајцарци опустили, а како је лопта лако упадала у мрежу стекао се утисак да би домаћини данас погађали и да су шутирали с врха Алпа.

На крилима бундеслигашких асова Цубера (Хофенхајм) и Закарије (Менхенгладбах) домаћин је стигао до лаганих 2:0 већ после 25 минута игре, а за разлику неких селекција које се уљуљкају, повуку ручну и само чекају крај утакмице, Швајцарци су убацили у трећу и фудбалски уништили Исланђане и довели до лудила несрећног голмана Халдорсона.

Ништа чувар мреже Исланђана није могао пред налетима домаћина, а посебно прелеп био је ударац Џердана Шаћирија из слободног ударца искоса са десне стране у 53. минуту. Оно што посебно треба да радује селектора Швајцарске Петковића је податак да, како је вршио измене, тако су се и нејгови резервисти уписивали у стрелце, па тако бележимо погтоке Ајетија и Мехмедија за убедљивих 6:0.

Оваква партија Швајцараца није изненађење, ако имамо у виду претходне квалификације за СП и низ убедљивих победа у групи са Португалом. Али, изненђење је немоћ Исланђана и очигледно је да су пулени Ерика Хамрена коначно прочитани и да је њихова фудбалска бајка окончана.

Једноставно, збрисани су овог поподнева, а да су домаћини били суровији и пораз Исланда би био знатно тежи. 



Швајцарци су се разочарани вратили са Светског првенства, где су елиминисани од Шведске у осмини финала. Свесни пропуштене прилике да се нађу међу осам најбољих на свету, изабраници Владимир Петковића врло озбиљно су приступили новом УЕФА такмичењу репрезентација – Лиги нација.

У Сент Галену је гостовао Исланд, екипа која је последњих година, предвођена Хеимиром Халгримсоном стекла репутацију "озбиљног противника", што је посебно доказала на ЕУРУ пре две године, али и у квалификацијама за Мундијал.

Међутим, у суботу је на стадиону Кјубанпарк, једноставно, демолирана – 6:0 (2:0)!

Нови селектор Исланда, Швеђанин Ерик Хамрен стартовао је врло лоше у групи 2 Лиге Нација.

Швајцарска је млела Острвљане, а посебну снагу демонстрирала је у другом полувремену. Исланд је начео Стивен Цубер, прелепим голом већ у 13. минуту.

Денис Закарија се најбоље снашао после гужве у петерцу противника у 23. минуту и рутински је са пар метара погодио мрежу.

А, онда…

Онда је уследила швајцарска рапсодија у другом полувремену и чак четири лопте у мрежи Ханеса Халдорсона. Ђердан Шаћири је из "слободњака" искоса са десне стране центрирао, али је лопта била брза и завршила је на крају у мрежи. Нико није успео да је скрене, што је изненадило голмана Исланда – 2:0.

Швајцарска није одустајала од напада по десној страни. Одбрана Исланда била је пробушена и скоро сваки напад по том крилу завршен је голом. За 4:0 погодио је Харис Сеферовић, пошто је Фабијен Шар уписао другу асистенцију у 67. минуту.

Сеферовић је потом намести лопту Албијану Ајетију за 5:0 у 71, да би Закарија сервирао идеалан пас за Адмира Мехмедија у 82. минуту.

Ово је била најубедљивија победа "сајџија" од тријумфа над Сан Марином (7:0) 9. октобра 2015. Швајцарска 12. октобра гостује Белгији, док Исланд 9. септембра дочекује "црвене ђаволе". Исланд је последњи пут примио шест голова 2004. у пријатељском мечу са Енглеском – 6:1.

ЛИГА НАЦИЈА

Лига А

Швајцарска – Исланд 6:0 (2:0)
/Цубер 13, Закарија 23, Шаћири 53, Сеферовић 67, Ајети 71, Мехмеди 82/

Енглеска – Шпанија 20.45

Лига Б

Северна Ирска – Босна и Херцеговина 1:2 (0:1)
/Григ 90+3 - Дуљевић 36, Сарић 64/

Лига Ц

Финска – Мађарска 1:0 (1:0)
/Пуки 7/

Естонија – Грчка 20.45

Лига Д

Белорусија – Сан Марино 5:0 (2:0)
/Сташевич 4, Драгун 26, 87, Сарока 67, Ковалев 90+1/

Луксембург – Молдавија 20.45

Извор: мондо.рс/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар