LN: Šaćiri, Ajeti, Mehmedi i Švajcarska ponizili "Vikinge"!

Fudbaleri Švajcarske sjajno su startovali u Ligi nacija i deklasirali selekciju Islanda rezultatom 6:0.  Švajcarska razoružala, pa raznela Island! Island do nogu potučen u Sent Galenu. Šest komada Švajcarske u grupi 2 elitne Lige nacije.  Dala šest, mogla još toliko, Švajcarska igra strašan fudbal! Nastradali "tvrdi" Islanđani u Sent Galenu - 6:0 (2:0).

Fudbal 08.09.2018 | 21:40
LN: Šaćiri, Ajeti, Mehmedi i Švajcarska ponizili "Vikinge"!
Švajcarci su u prvoj utakmici posle Svetskog prvenstva u okviru prvog kola druge grupe lige A u Ligi nacija odigrali fantastično u Sent Galenu i očitali fudbalsku lekciju "Vikinzima".

Već na poluvremenu je bilo 2:0 za tim Vladimira Petkovića koji je potvrdio da su iza njega razmirice nastale nakon takmičenja u Rusiji.

Strelci su bili Zuber u 13. i Zakarija u 23. minutu, da bi domaćin u nastavku do vrha napunio mrežu Haldorsona.

Na 3:0 je povisio Džerdan Šaćiri, a trijumf overili Seferović i rezervisti Ajeti i Mehmedi.

U okviru grupe 2 lige c u novom takmičenju UEFA, minimalan trijumf ostvarila je Finska nad Mađarskom (1:0), dok je strelac jedinog pogotka bio Puki već na startu susreta.

Puki zna znanje! Finska tukla Mađarsku.

Mađari već dugo nisu nikakav činilac u evropskom fudbalu. Onaj blesak u Francuskoj očigledno je bio samo "incident", a mi tragajući za onom čuvenom krilaticom kako danas svi igraju fudbal dođosomo i do Finske. Kao što je Island u prethodne dve tri godine bio "najlepša priča" (večeras totalno unakažena) na putu da zasluži takav status, barem za neko vreme, nalazi se selekcija Markua Kanerve. 

Iako po imenima imaju dosta jači tim, bez obzira što su imali loptu u posedu više od 60 odsto vremena i što su stvorili više dobrih šansi, Mađari su položili oružje u Tamperu na čuvenom stadionu Ratina. Finci, svesni svojih kvaliteta i pre svega limita, iskoristili su jednu kontru u ranoj fazi meča, postigli gol i onda više od 80 minuta uspešnu čuvali svoju mrežu. 

Mislite da je to slučajnost? E pa nije. Tako su oni "štrojili" i Hrvate i Turke nedavno, a onaj Island čak i tukli. Da se ne vraćamo previše unazad do pobeda na strani protiv Grčke i Švedske. Pa ako sve ovo znamo, i imamo ovakav start Finaca, zašto bismo ih otpisivali u trouglu sa Mađarskom i Grčkom u ovoj grupi 2? 

Odluka u Tamperu večeras je pala u 7. minutu. Rasmus Šuler je oteo loptu na sredini terena, nije mnogo oklevao, odmah je gurnuo napred, Temu Puki lepo istrčao, prevario čuvara, ušao u šesnaesterac i pokazao zašto slovi za najboljeg igrača ovog tima. Lagana, rutinska realizacija pored nemoćnog Gulačija. 

Kada je u pitanju liga D, Belorusija je bila ubedljiva protiv San Marina – 5:0.

Ako tražimo selekciju koja je najviše pokazala na startu Lige nacija to je bez dileme Švajcarska.

Odlična reprezentacija Valadimira Petkovića priredila je ovog popodneva u Sent Galenu istinski fudbalski spektakl svojim navijačima i do vrha napunila mrežu "tvrdog" Islanda. Bilo je 6:0, a moglo je lako i 10:0, bez preterivanja. 

Ni simpatičnim fudbalerima i navijačima sa severa Evrope sigurno nije bilo prijatno sredinom drugog poluvremena kada su se Švajcarci opustili, a kako je lopta lako upadala u mrežu stekao se utisak da bi domaćini danas pogađali i da su šutirali s vrha Alpa.

Na krilima bundesligaških asova Cubera (Hofenhajm) i Zakarije (Menhengladbah) domaćin je stigao do laganih 2:0 već posle 25 minuta igre, a za razliku nekih selekcija koje se uljuljkaju, povuku ručnu i samo čekaju kraj utakmice, Švajcarci su ubacili u treću i fudbalski uništili Islanđane i doveli do ludila nesrećnog golmana Haldorsona.

Ništa čuvar mreže Islanđana nije mogao pred naletima domaćina, a posebno prelep bio je udarac Džerdana Šaćirija iz slobodnog udarca iskosa sa desne strane u 53. minutu. Ono što posebno treba da raduje selektora Švajcarske Petkovića je podatak da, kako je vršio izmene, tako su se i nejgovi rezervisti upisivali u strelce, pa tako beležimo pogtoke Ajetija i Mehmedija za ubedljivih 6:0.

Ovakva partija Švajcaraca nije iznenađenje, ako imamo u vidu prethodne kvalifikacije za SP i niz ubedljivih pobeda u grupi sa Portugalom. Ali, iznenđenje je nemoć Islanđana i očigledno je da su puleni Erika Hamrena konačno pročitani i da je njihova fudbalska bajka okončana.

Jednostavno, zbrisani su ovog popodneva, a da su domaćini bili suroviji i poraz Islanda bi bio znatno teži. 



Švajcarci su se razočarani vratili sa Svetskog prvenstva, gde su eliminisani od Švedske u osmini finala. Svesni propuštene prilike da se nađu među osam najboljih na svetu, izabranici Vladimir Petkovića vrlo ozbiljno su pristupili novom UEFA takmičenju reprezentacija – Ligi nacija.

U Sent Galenu je gostovao Island, ekipa koja je poslednjih godina, predvođena Heimirom Halgrimsonom stekla reputaciju "ozbiljnog protivnika", što je posebno dokazala na EURU pre dve godine, ali i u kvalifikacijama za Mundijal.

Međutim, u subotu je na stadionu Kjubanpark, jednostavno, demolirana – 6:0 (2:0)!

Novi selektor Islanda, Šveđanin Erik Hamren startovao je vrlo loše u grupi 2 Lige Nacija.

Švajcarska je mlela Ostrvljane, a posebnu snagu demonstrirala je u drugom poluvremenu. Island je načeo Stiven Cuber, prelepim golom već u 13. minutu.

Denis Zakarija se najbolje snašao posle gužve u petercu protivnika u 23. minutu i rutinski je sa par metara pogodio mrežu.

A, onda…

Onda je usledila švajcarska rapsodija u drugom poluvremenu i čak četiri lopte u mreži Hanesa Haldorsona. Đerdan Šaćiri je iz "slobodnjaka" iskosa sa desne strane centrirao, ali je lopta bila brza i završila je na kraju u mreži. Niko nije uspeo da je skrene, što je iznenadilo golmana Islanda – 2:0.

Švajcarska nije odustajala od napada po desnoj strani. Odbrana Islanda bila je probušena i skoro svaki napad po tom krilu završen je golom. Za 4:0 pogodio je Haris Seferović, pošto je Fabijen Šar upisao drugu asistenciju u 67. minutu.

Seferović je potom namesti loptu Albijanu Ajetiju za 5:0 u 71, da bi Zakarija servirao idealan pas za Admira Mehmedija u 82. minutu.

Ovo je bila najubedljivija pobeda "sajdžija" od trijumfa nad San Marinom (7:0) 9. oktobra 2015. Švajcarska 12. oktobra gostuje Belgiji, dok Island 9. septembra dočekuje "crvene đavole". Island je poslednji put primio šest golova 2004. u prijateljskom meču sa Engleskom – 6:1.

LIGA NACIJA

Liga A

Švajcarska – Island 6:0 (2:0)
/Cuber 13, Zakarija 23, Šaćiri 53, Seferović 67, Ajeti 71, Mehmedi 82/

Engleska – Španija 20.45

Liga B

Severna Irska – Bosna i Hercegovina 1:2 (0:1)
/Grig 90+3 - Duljević 36, Sarić 64/

Liga C

Finska – Mađarska 1:0 (1:0)
/Puki 7/

Estonija – Grčka 20.45

Liga D

Belorusija – San Marino 5:0 (2:0)
/Staševič 4, Dragun 26, 87, Saroka 67, Kovalev 90+1/

Luksemburg – Moldavija 20.45

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar