Путин у Београду крајем године?

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је данас да ће предсједник Руске Федерације Владимир Путин доћи у Србију, али да још није извјесно када ће то бити, јер треба да се прецизирају рокови.

Србија 08.09.2018 | 21:12
Путин у Београду крајем године?
"Идеја је била да дође до краја године", рекао је Дачић за ТВ "Прва".

Према његовим ријечима, у наредном периоду предсједник Србије Александар Вучић иде у Кину, а очекује се и његов сусрет са француским предсједником Емануелном Макроном.

"Макрон ће доћи у посету, говорило се у новембру, децембру. Пошто је ове године 100 година од краја Првог светског рата, многе се манифестације дешавају у тим државама. Вучић ће свакако бити на обележавању у Паризу, где ће доћи и амерички председник Доналд Трамп", рекао је Дачић.

Он није могао да прецизира када ће Трамп доћи у Београд.

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, Дачић је навео да су у Америци спремни да организују чак и потписивање споразума као што је било у Кемп Дејвиду између Палестине и Израела и да би то била "вин-вин" политичка комбинација уколико би се сагласиле и Русија и ЕУ и САД.

Он каже да Србија може да разговара о томе да Косово буде чланица УН само под условом да то буде дио договора који ће пружити могућност за трајно мирно рјешење, у супротном, како напомиње, Србија на то никада неће пристати.

"Једна ствар је када о томе причамо без постизања мировног договора, ако имамо та два крајња мишљења, једно - Косово као аутономија у Србији, што је за Албанце неприхватљиво и друго - цело Косово независно, да га Србија призна и пусти у УН, то не долази у обзир", појаснио је Дачић.

Уколико се, међутим, како каже, праве договори и они пруже могућност за трајније мирно рјешење, онда о свим опцијама може да се разговора.

"Без тога је нерелно, чак и уз било какве притиске и ма колико они били јаки и тешки, да ће Србија на то пристати", рекао је Дачић.

Он напомиње да још нема ни идеје о томе како ће се евентуално рјешње звати - разграничење, корекција граница, размјена територија, подјела.

"Ми границе немамо, због чега не бисмо могли да о њиховој промени разговарамо", каже Дачић.

Он је увјерен и да је неопходно да што већи дио међународне заједнице стално шаље поруку и Србима и Албанцима да треба да се договоре.

Извор: Агенције

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Бане

08.09.2018 19:54

А шта ако се потрефи и Трампов долазак истог датума?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лузани

08.09.2018 21:10

Ето Сиптари се усрали од страха сто Путко долази , који циркус .

Name

Студент

08.09.2018 20:03

Доста демагогије карте ба сто!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

08.09.2018 20:14

А који ће ти он у бг?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање је сад

08.09.2018 22:10

А кад ће Додик Милораде Путину у походе..?? Зна ли се то? Морало би бити прије избора, најефектније два, три дана уочи.

ОДГОВОРИТЕ