Putin u Beogradu krajem godine?

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da će predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin doći u Srbiju, ali da još nije izvjesno kada će to biti, jer treba da se preciziraju rokovi.

Srbija 08.09.2018 | 21:12
Putin u Beogradu krajem godine?
"Ideja je bila da dođe do kraja godine", rekao je Dačić za TV "Prva".

Prema njegovim riječima, u narednom periodu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ide u Kinu, a očekuje se i njegov susret sa francuskim predsjednikom Emanuelnom Makronom.

"Makron će doći u posetu, govorilo se u novembru, decembru. Pošto je ove godine 100 godina od kraja Prvog svetskog rata, mnoge se manifestacije dešavaju u tim državama. Vučić će svakako biti na obeležavanju u Parizu, gde će doći i američki predsednik Donald Tramp", rekao je Dačić.

On nije mogao da precizira kada će Tramp doći u Beograd.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, Dačić je naveo da su u Americi spremni da organizuju čak i potpisivanje sporazuma kao što je bilo u Kemp Dejvidu između Palestine i Izraela i da bi to bila "vin-vin" politička kombinacija ukoliko bi se saglasile i Rusija i EU i SAD.

On kaže da Srbija može da razgovara o tome da Kosovo bude članica UN samo pod uslovom da to bude dio dogovora koji će pružiti mogućnost za trajno mirno rješenje, u suprotnom, kako napominje, Srbija na to nikada neće pristati.

"Jedna stvar je kada o tome pričamo bez postizanja mirovnog dogovora, ako imamo ta dva krajnja mišljenja, jedno - Kosovo kao autonomija u Srbiji, što je za Albance neprihvatljivo i drugo - celo Kosovo nezavisno, da ga Srbija prizna i pusti u UN, to ne dolazi u obzir", pojasnio je Dačić.

Ukoliko se, međutim, kako kaže, prave dogovori i oni pruže mogućnost za trajnije mirno rješenje, onda o svim opcijama može da se razgovora.

"Bez toga je nerelno, čak i uz bilo kakve pritiske i ma koliko oni bili jaki i teški, da će Srbija na to pristati", rekao je Dačić.

On napominje da još nema ni ideje o tome kako će se eventualno rješnje zvati - razgraničenje, korekcija granica, razmjena teritorija, podjela.

"Mi granice nemamo, zbog čega ne bismo mogli da o njihovoj promeni razgovaramo", kaže Dačić.

On je uvjeren i da je neophodno da što veći dio međunarodne zajednice stalno šalje poruku i Srbima i Albancima da treba da se dogovore.

Izvor: Agencije

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Bane

08.09.2018 19:54

A šta ako se potrefi i Trampov dolazak istog datuma?

ODGOVORITE
Name

Luzani

08.09.2018 21:10

Eto Siptari se usrali od straha sto Putko dolazi , koji cirkus .

Name

Student

08.09.2018 20:03

Dosta demagogije karte ba sto!

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

08.09.2018 20:14

A koji će ti on u bg?

ODGOVORITE
Name

Pitanje je sad

08.09.2018 22:10

A kad će Dodik Milorade Putinu u pohode..?? Zna li se to? Moralo bi biti prije izbora, najefektnije dva, tri dana uoči.

ODGOVORITE