Траже признавање диплома из Српске

Надлежни представници Републике Српске затражили су да Хрватска призна дипломе са високошколских установа Републике Српске, које нису уписане у Државни регистар акредитованих високошколских установа Босне и Херцеговине, а који води Агенција за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ.

Република Српска 08.09.2018 | 16:38
Траже признавање диплома из Српске
Ово питање разматрано је недавно на састанку помоћнице министра за високо образовање Републике српске Радмиле Пејић и секретарке Комисије за информисање и признавање докумената у области високог образовања Јелене Старчевић у Агенцији за знаност и високо образовање Хрватске у Загребу.

Разговоре због недоумица у вези са признавањем високошколских диплома из Републике Српске иницирали су надлежни из Агенције за акредитацију високошколских установа РС.

“Представници Агенције за акредитацију високошколских установа РС су упознали представнике Агенције за знаност и високо образовање Хрватске да Државни регистар не представља ажурну евиденцију акредитованих високошколских установа у БиХ, јер Агенција за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ одбија да изврши упис у регистар појединих високошколских установа које су добиле рјешење о акредитацији Агенције из РС”, наводи се у информацији објављеној јуче на интернет страници Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Делегација из Републике Српске је инсистирала на томе да упис у Државни регистар акредитованих високошколских установа у БиХ није услов за признавање диплома, јер, како су додали, Агенција за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ није ЕНИЦ/НАРИЦ центар БиХ (центар за информисање и признавање докумената из области високог образовања), а који једини има овлаштење пружати информације о акредитованим високошколским установама у земљи.

Састанку су, осим представника Министарства, присуствовали в.д. директорице Агенције за акредитацију високошколских установа РС Биљана Војводић и начелник Одјељења за акредитацију Југослав Вук Тепић, те директор Агенције за знаност и високо образовање Хрватске Јасмина Хавранек, њена замјеница Весна Додиковић-Јурковић, те представнице сектора за акредитовање и ЕНИЦ/НАРИЦ канцеларије Хрватске.

Извор: Фена

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

дипломац

08.09.2018 14:45

Мислите да су Хрвати глупи на мала врата да им потурите своје дипломе да могу вриједити у ЕУ.Па те дипломе у РС се не признају у појединим градовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.09.2018 15:00

Бас си паметан дипломац...

Name

08.09.2018 16:04

Паметно казе Дипломац...а ти схвати да си диплому купио за једнократну употребу и без сколских другова :)

Name

Ре

08.09.2018 16:27

Цуди ме да неце да признају дипломе са приватних викенд факултета.

Name

Мирко Ц

08.09.2018 16:33

Драги моји пријатељи мени је Вас зао због глупих коментара. Дипломе приватних скола су висе признате него са дрзавних, па се Ви љутите колко год хоцете.

Name

ре

08.09.2018 17:22

Да Је истина било би смесно!!

Name

За Мирко ц

08.09.2018 17:26

Јесте, Мики, јесте, сјећам се и тога! Баш прекјучер су све новине писале о томе!

Name

факултетлија

08.09.2018 19:38

@Мирко Ц,наведи нам те приватне факултете које су висе признате,па онда које Дрзавне да ли Дрзаве БИХ или дрзаве РС.

Name

Ре

09.09.2018 18:04

Прво укините Евроскики и Интернационални и друге исте врсте приватне универзитет као и универзитет Источно Сарајево. Па тек онда тражите неко признаваење негде, А БиХ је постала продавница диплома и хоћете да то неко призна у другим државама.

Name

Карадоз

08.09.2018 15:10

Па у БиХ не мозете да их прогурате, сто не пробате у Србији или Русији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Образовање Се Срозало Дабогсацува

08.09.2018 15:16

Сви они који заврсавају факултете у подрумима и бивсим кафанама префатбаним у универзитете треба да знају да свугде ван РС могу са њом ципеле да обрису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАЦКО

08.09.2018 18:32

Познато је и прије рата било да је Гацко имало навише високо образованих у СФРЈ у односу на број становника. Данас у Гацку има око 7000 становника и преко 10000 диплома. Многи са РиТе Гацко набаве једну, па им треба за промјену друга, трећа... Дипломе су набављање на Крсту, Саставима, из Западне Херцеговине (Шкуторије), па чак и из Босне, аутобус БЛ-ТБ. Највећи број диплома је лично донио Просвјетитељ гатачки , Богдан Пушара. На Терми сада ради око 2300 запослених, 4000 дипломаца.

Name

МИМИ53

08.09.2018 15:38

ХА ХА ХА,па у Српцу имате диплома за цијелу ЕУ ,а све познати универзитети из Новог града, Травника ,Брцког, Лонцара, у ствари нама су веци проблем средњосколске дипломе. Словенце само те интересују ,а са Апеироном мозете обрисати вец знате ста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мирко Ц

08.09.2018 17:28

Да у уредјеним дрзавама гдје приватни факултети имају традицију и високе захтјеве које морају ипунити.Свуда је то првенствено бизнис али овдје је специфицан бизнис као на пијаци.Сјецам се факултета у Приједору којег је отворио фактицки неписмен цовјек,бизнисмен,покој му дуси,био је добар цовјек као цовјек али не могу такви људи отварати факултете.Ни у високо развијеним капиталистицким земљама образовање се не гледа само кроз новац,од тога зависи привреда једног друства и све остало.А генерално овде ни приватни ни дрзавни не ваљају,ниста не стима, то се осјети када кадар додје до посла,углавном уце тек кад поцну радити од старијих колега и то траје годинама.

ОДГОВОРИТЕ