Traže priznavanje diploma iz Srpske

Nadležni predstavnici Republike Srpske zatražili su da Hrvatska prizna diplome sa visokoškolskih ustanova Republike Srpske, koje nisu upisane u Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova Bosne i Hercegovine, a koji vodi Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH.

Republika Srpska 08.09.2018 | 16:38
Traže priznavanje diploma iz Srpske
Ovo pitanje razmatrano je nedavno na sastanku pomoćnice ministra za visoko obrazovanje Republike srpske Radmile Pejić i sekretarke Komisije za informisanje i priznavanje dokumenata u oblasti visokog obrazovanja Jelene Starčević u Agenciji za znanost i visoko obrazovanje Hrvatske u Zagrebu.

Razgovore zbog nedoumica u vezi sa priznavanjem visokoškolskih diploma iz Republike Srpske inicirali su nadležni iz Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS.

“Predstavnici Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS su upoznali predstavnike Agencije za znanost i visoko obrazovanje Hrvatske da Državni registar ne predstavlja ažurnu evidenciju akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH, jer Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH odbija da izvrši upis u registar pojedinih visokoškolskih ustanova koje su dobile rješenje o akreditaciji Agencije iz RS”, navodi se u informaciji objavljenoj juče na internet stranici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Delegacija iz Republike Srpske je insistirala na tome da upis u Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH nije uslov za priznavanje diploma, jer, kako su dodali, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH nije ENIC/NARIC centar BiH (centar za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja), a koji jedini ima ovlaštenje pružati informacije o akreditovanim visokoškolskim ustanovama u zemlji.

Sastanku su, osim predstavnika Ministarstva, prisustvovali v.d. direktorice Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS Biljana Vojvodić i načelnik Odjeljenja za akreditaciju Jugoslav Vuk Tepić, te direktor Agencije za znanost i visoko obrazovanje Hrvatske Jasmina Havranek, njena zamjenica Vesna Dodiković-Jurković, te predstavnice sektora za akreditovanje i ENIC/NARIC kancelarije Hrvatske.

Izvor: Fena

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

diplomac

08.09.2018 14:45

Mislite da su Hrvati glupi na mala vrata da im poturite svoje diplome da mogu vrijediti u EU.Pa te diplome u RS se ne priznaju u pojedinim gradovima.

ODGOVORITE
Name

Re

08.09.2018 15:00

Bas si pametan diplomac...

Name

4s

08.09.2018 16:04

Pametno kaze Diplomac...a ti shvati da si diplomu kupio za jednokratnu upotrebu i bez skolskih drugova :)

Name

Re

08.09.2018 16:27

Cudi me da nece da priznaju diplome sa privatnih vikend fakulteta.

Name

Mirko C

08.09.2018 16:33

Dragi moji prijatelji meni je Vas zao zbog glupih komentara. Diplome privatnih skola su vise priznate nego sa drzavnih, pa se Vi ljutite kolko god hocete.

Name

re

08.09.2018 17:22

Da Je istina bilo bi smesno!!

Name

Za Mirko c

08.09.2018 17:26

Jeste, Miki, jeste, sjećam se i toga! Baš prekjučer su sve novine pisale o tome!

Name

fakultetlija

08.09.2018 19:38

@Mirko C,navedi nam te privatne fakultete koje su vise priznate,pa onda koje Drzavne da li Drzave BIH ili drzave RS.

Name

Re

09.09.2018 18:04

Prvo ukinite Evroskiki i Internacionalni i druge iste vrste privatne univerzitet kao i univerzitet Istočno Sarajevo. Pa tek onda tražite neko priznavaenje negde, A BiH je postala prodavnica diploma i hoćete da to neko prizna u drugim državama.

Name

Karadoz

08.09.2018 15:10

Pa u BiH ne mozete da ih progurate, sto ne probate u Srbiji ili Rusiji?

ODGOVORITE
Name

Obrazovanje Se Srozalo Dabogsacuva

08.09.2018 15:16

Svi oni koji zavrsavaju fakultete u podrumima i bivsim kafanama prefatbanim u univerzitete treba da znaju da svugde van RS mogu sa njom cipele da obrisu.

ODGOVORITE
Name

GACKO

08.09.2018 18:32

Poznato je i prije rata bilo da je Gacko imalo naviše visoko obrazovanih u SFRJ u odnosu na broj stanovnika. Danas u Gacku ima oko 7000 stanovnika i preko 10000 diploma. Mnogi sa RiTe Gacko nabave jednu, pa im treba za promjenu druga, treća... Diplome su nabavljanje na Krstu, Sastavima, iz Zapadne Hercegovine (Škutorije), pa čak i iz Bosne, autobus BL-TB. Najveći broj diploma je lično donio Prosvjetitelj gatački , Bogdan Pušara. Na Termi sada radi oko 2300 zaposlenih, 4000 diplomaca.

Name

MIMI53

08.09.2018 15:38

HA HA HA,pa u Srpcu imate diploma za cijelu EU ,a sve poznati univerziteti iz Novog grada, Travnika ,Brckog, Loncara, u stvari nama su veci problem srednjoskolske diplome. Slovence samo te interesuju ,a sa Apeironom mozete obrisati vec znate sta.

ODGOVORITE
Name

Re Mirko C

08.09.2018 17:28

Da u uredjenim drzavama gdje privatni fakulteti imaju tradiciju i visoke zahtjeve koje moraju ipuniti.Svuda je to prvenstveno biznis ali ovdje je specifican biznis kao na pijaci.Sjecam se fakulteta u Prijedoru kojeg je otvorio fakticki nepismen covjek,biznismen,pokoj mu dusi,bio je dobar covjek kao covjek ali ne mogu takvi ljudi otvarati fakultete.Ni u visoko razvijenim kapitalistickim zemljama obrazovanje se ne gleda samo kroz novac,od toga zavisi privreda jednog drustva i sve ostalo.A generalno ovde ni privatni ni drzavni ne valjaju,nista ne stima, to se osjeti kada kadar dodje do posla,uglavnom uce tek kad pocnu raditi od starijih kolega i to traje godinama.

ODGOVORITE