“Дестилација” поново гаси машине?

Хемијска индустрија “Дестилација” Теслић ће други пут ове године морати да заустави производњу.

Република Српска 08.09.2018 | 09:57
“Дестилација” поново гаси машине?
Разлог је идентичан оном због којег су прољетос угасили машине – јавно предузеће “Шуме РС” не поштује уговор и не испоручује уговорене пошиљке дрвних производа.

– На тај начин, осим опстанка компаније, која успјешно послује више од 120 година, а која је прошле године приходовала 19,5 милиона КМ, од чега је вриједност извоза била око 12 милиона КМ, биће доведено у питање и будућност 350 радника – кажу у овој компанији.

Такође, у „Дестилацији“ страхују да ће морати платити пенале страним партнерима, јер неће бити у могућности да испоштују раније потписане уговоре о испоруци производа.

Поред свих активности које је манаџмент “Дестилације” предузео у вези снабдијевања основном сировином из „Шума РС“, како кажу, рјешење није на видику, а претходно гашење посторојења оставило је далекосежне посљедице.

Тематске сједнице

Производни процес, који је, уз обећање надлежних да ће се испоруке дрвних сортимената нормализовати и да у наредном периоду неће бити застоја у испоруци шумских дрвних сортимената, настављен је крајем марта, али проблем и даље није ријешен.

У „Дестилацији“ истичу да „Шуме Републике Српске“ већ годинама уназад не поштују уговоре које су потписале са својим купцима и доводе дрвопрерађиваче у све тежи финансијски положај. Влада Републике Српске одржала је неколико тематских сједница на којима је донијела закључке којима се дефинишу смјернице рада „Шума Републике Српске“. Међутим, пракса показује да се закључци Владе Републике Српске не поштују.

Након што је Српскаинфо затражила одговоре због непоштовања уговора, из “Шума РС” је стигао допис у којем пише да је јуче одржан састанак директора овог јавног предузећа и извршног директора за комерцијалне послове са директорима шумских газдинстава који имају закључене уговоре са ХИ “Дестилацијом”.

– На састанку је договорено да од данас дневне испоруке према овом купцу не смију бити мање од око 550 метара кубних – увјеравају у “Шумама РС”. 

Кажу да је уговорена количина са ХИ “Дестилација” 96.000 кубних метара нижевриједних шумских дрвних сортимената по цијени од 52,7 марака по метру кубном, те да је до 1. септембра уговор према купцу реализован са 47,06 одсто.

– Истина је да имамо проблема у производњи, како са властитом механизацијом, тако и са извођачима радова, а проблем се огледа у недостатку квалификоване радне снаге – сјекача, тракториста и помоћних радника – објашњавају у “Шумама РС”.

Приоритет

У овом јавном предузећу кажу да је на састанку закључено и да уговори према три приоритетна купца – “Еко Топлане” Бањалука, “РС Силикон” Мркоњић Град и ХИ “Дестилација” Теслић – морају бити у потпуности испоштовани.

Директор ХИ “Дестилација” Ново Шкребић каже да је ово обећање из “Шума РС” већ 16. или 17, а да након тога опет буду проблеми.

– Ето, видјећемо да ли ће овај пут да испоштују. Ако испоштују, некако ћемо прегурати – додаје Шкребић.

У току прошле године, према званичним подацима, из Српске је извоз цјепаног огријевног дрвета растао за 14,2 одсто и износи 410.000 кубних метара. Овакав тренд раста извоза може да доведе до тога да нико од тренутних купаца огријевног дрвета неће имати довољно ове сировине.

Недостатак радника

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета у Привредној комори РС Лазо Шиник каже да је очигледно да “Шуме РС” имају проблеме са извођачима у погледу радне снаге која одлази у иностранство да ради, те да се то огледа и на смањењу производњу и продају.

– Међутим, ми само тражимо да се уговори поштују, нарочито код оних предузећа која редовно измирују своје обавезе према “Шумама” – каже Шиник.

(Српскаинфо)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ОСТАНАК

08.09.2018 08:30

Дрвета нема јер се мора снадбјети ЕКО топлана б БЛ иако ни то није довољно ЕКО топлани па морају за њу набављати контаминирано дрво из околине њемачких нуклеарки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеки Пресс

08.09.2018 08:35

Ово је добар резултат насе реформске агенде. Сто це нам "кисело" када висе волимо "слатко"? Имамо сецерану у Бијељини, хајд болан! Срдацно васа Зеки, а сада Цаос (Хаос прим. а.)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младиковац

08.09.2018 08:50

Нормално да нема радне снаге,зашто би неко радио као шумски радник за 500 или највише до 800 марака када може рецимо у Аустрији да заради нето 1200 еура плус осигурање које је сигурно уплаћено,само ви тако наставите па неће бити никога да ради било гдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

08.09.2018 08:59

Дестилација Теслиц поред сирца и сирцетне киселине производи и брикете и дрвени угаљ. "Сахранице" их дрво, кад су балвани, а и дрво нестаје. Треба 100 година да порасте дрво. Ми униставамо ста је Аустругарска садила, а послије кад буде гола зенља и здравље угрозено, нико вец сад не размисља о томе. Ако се уз све то и грију на дрво, за ста постоје соларне плоце, поготово кинеске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛука

08.09.2018 09:02

Има ли ишта здраво у Републици Српској да ови на власти или у опозицији нису уништили или не уништавају!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

08.09.2018 10:07

Имааааа Снсд -здрав као дријен.

Name

Ре

08.09.2018 15:12

Рачуни 100 одабраних политичара и тајкуна су здрави као дрен.

Name

децко

08.09.2018 09:45

Како их није срамота, ово је било стабилно предузеце! Колико це дестилација морати да плати пенала, не смијем ни да питам! Лопови једни, јуди од овог посла прехрањују породице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.09.2018 10:48

Највећи бизнис у РС је Србовање. Може се добро наплатит. Провјерено! Једини проблем је сто је 113% резервисано само за Србе . Остали могу да гладју мотку..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

08.09.2018 14:53

Господине Шкребицу сањима садиш тикве нормално даце се одбити о главу.Само пдрзите малог полицајца Петра Ђокица.Његов директор узме годишње за потпис уговора 5.км. за трупце а за огрев 2.км. тоје цирка преко 7.000.000. км.Само напред за коалицију на власти.Неможе сјекач радити у шуми и спавати у баракама за 800.км.Дестилација Еко топлана и ова фабрика у Бјелајцима (госп.Тегелтија власник а не талијани)трба 300.000 м3 али та у Бјелајцима производи феросилициум и загађује сав Мркоњић.Атакве су две фабрике на сливу ријеке Врбаса па размислите какву воду пију Бањалучани.

ОДГОВОРИТЕ