“Destilacija” ponovo gasi mašine?

Hemijska industrija “Destilacija” Teslić će drugi put ove godine morati da zaustavi proizvodnju.

Republika Srpska 08.09.2018 | 09:57
“Destilacija” ponovo gasi mašine?
Razlog je identičan onom zbog kojeg su proljetos ugasili mašine – javno preduzeće “Šume RS” ne poštuje ugovor i ne isporučuje ugovorene pošiljke drvnih proizvoda.

– Na taj način, osim opstanka kompanije, koja uspješno posluje više od 120 godina, a koja je prošle godine prihodovala 19,5 miliona КM, od čega je vrijednost izvoza bila oko 12 miliona КM, biće dovedeno u pitanje i budućnost 350 radnika – kažu u ovoj kompaniji.

Takođe, u „Destilaciji“ strahuju da će morati platiti penale stranim partnerima, jer neće biti u mogućnosti da ispoštuju ranije potpisane ugovore o isporuci proizvoda.

Pored svih aktivnosti koje je manadžment “Destilacije” preduzeo u vezi snabdijevanja osnovnom sirovinom iz „Šuma RS“, kako kažu, rješenje nije na vidiku, a prethodno gašenje postorojenja ostavilo je dalekosežne posljedice.

Tematske sjednice

Proizvodni proces, koji je, uz obećanje nadležnih da će se isporuke drvnih sortimenata normalizovati i da u narednom periodu neće biti zastoja u isporuci šumskih drvnih sortimenata, nastavljen je krajem marta, ali problem i dalje nije riješen.

U „Destilaciji“ ističu da „Šume Republike Srpske“ već godinama unazad ne poštuju ugovore koje su potpisale sa svojim kupcima i dovode drvoprerađivače u sve teži finansijski položaj. Vlada Republike Srpske održala je nekoliko tematskih sjednica na kojima je donijela zaključke kojima se definišu smjernice rada „Šuma Republike Srpske“. Međutim, praksa pokazuje da se zaključci Vlade Republike Srpske ne poštuju.

Nakon što je Srpskainfo zatražila odgovore zbog nepoštovanja ugovora, iz “Šuma RS” je stigao dopis u kojem piše da je juče održan sastanak direktora ovog javnog preduzeća i izvršnog direktora za komercijalne poslove sa direktorima šumskih gazdinstava koji imaju zaključene ugovore sa HI “Destilacijom”.

– Na sastanku je dogovoreno da od danas dnevne isporuke prema ovom kupcu ne smiju biti manje od oko 550 metara kubnih – uvjeravaju u “Šumama RS”. 

Kažu da je ugovorena količina sa HI “Destilacija” 96.000 kubnih metara niževrijednih šumskih drvnih sortimenata po cijeni od 52,7 maraka po metru kubnom, te da je do 1. septembra ugovor prema kupcu realizovan sa 47,06 odsto.

– Istina je da imamo problema u proizvodnji, kako sa vlastitom mehanizacijom, tako i sa izvođačima radova, a problem se ogleda u nedostatku kvalifikovane radne snage – sjekača, traktorista i pomoćnih radnika – objašnjavaju u “Šumama RS”.

Prioritet

U ovom javnom preduzeću kažu da je na sastanku zaključeno i da ugovori prema tri prioritetna kupca – “Eko Toplane” Banjaluka, “RS Silikon” Mrkonjić Grad i HI “Destilacija” Teslić – moraju biti u potpunosti ispoštovani.

Direktor HI “Destilacija” Novo Škrebić kaže da je ovo obećanje iz “Šuma RS” već 16. ili 17, a da nakon toga opet budu problemi.

– Eto, vidjećemo da li će ovaj put da ispoštuju. Ako ispoštuju, nekako ćemo pregurati – dodaje Škrebić.

U toku prošle godine, prema zvaničnim podacima, iz Srpske je izvoz cjepanog ogrijevnog drveta rastao za 14,2 odsto i iznosi 410.000 kubnih metara. Ovakav trend rasta izvoza može da dovede do toga da niko od trenutnih kupaca ogrijevnog drveta neće imati dovoljno ove sirovine.

Nedostatak radnika

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori RS Lazo Šinik kaže da je očigledno da “Šume RS” imaju probleme sa izvođačima u pogledu radne snage koja odlazi u inostranstvo da radi, te da se to ogleda i na smanjenju proizvodnju i prodaju.

– Međutim, mi samo tražimo da se ugovori poštuju, naročito kod onih preduzeća koja redovno izmiruju svoje obaveze prema “Šumama” – kaže Šinik.

(Srpskainfo)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

OSTANAK

08.09.2018 10:30

Drveta nema jer se mora snadbjeti EKO toplana b BL iako ni to nije dovoljno EKO toplani pa moraju za nju nabavljati kontaminirano drvo iz okoline njemačkih nuklearki.

ODGOVORITE
Name

Zeki Press

08.09.2018 10:35

Ovo je dobar rezultat nase reformske agende. Sto ce nam "kiselo" kada vise volimo "slatko"? Imamo seceranu u Bijeljini, hajd bolan! Srdacno vasa Zeki, a sada Caos (Haos prim. a.)

ODGOVORITE
Name

Младиковац

08.09.2018 10:50

Нормално да нема радне снаге,зашто би неко радио као шумски радник за 500 или највише до 800 марака када може рецимо у Аустрији да заради нето 1200 еура плус осигурање које је сигурно уплаћено,само ви тако наставите па неће бити никога да ради било гдје.

ODGOVORITE
Name

Direkt

08.09.2018 10:59

Destilacija Teslic pored sirca i sircetne kiseline proizvodi i brikete i drveni ugalj. "Sahranice" ih drvo, kad su balvani, a i drvo nestaje. Treba 100 godina da poraste drvo. Mi unistavamo sta je Austrugarska sadila, a poslije kad bude gola zenlja i zdravlje ugrozeno, niko vec sad ne razmislja o tome. Ako se uz sve to i griju na drvo, za sta postoje solarne ploce, pogotovo kineske.

ODGOVORITE
Name

BLuka

08.09.2018 11:02

Ima li išta zdravo u Republici Srpskoj da ovi na vlasti ili u opoziciji nisu uništili ili ne uništavaju!?

ODGOVORITE
Name

RE

08.09.2018 12:07

Imaaaaa Snsd -zdrav kao drijen.

Name

Re

08.09.2018 17:12

Računi 100 odabranih političara i tajkuna su zdravi kao dren.

Name

decko

08.09.2018 11:45

Kako ih nije sramota, ovo je bilo stabilno preduzece! Koliko ce destilacija morati da plati penala, ne smijem ni da pitam! Lopovi jedni, judi od ovog posla prehranjuju porodice!

ODGOVORITE
Name

Re

08.09.2018 12:48

Najveći biznis u RS je Srbovanje. Može se dobro naplatit. Provjereno! Jedini problem je sto je 113% rezervisano samo za Srbe . Ostali mogu da gladju motku..

ODGOVORITE
Name

Milorad

08.09.2018 16:53

Gospodine Škrebicu sanjima sadiš tikve normalno dace se odbiti o glavu.Samo pdrzite malog policajca Petra Đokica.Njegov direktor uzme godišnje za potpis ugovora 5.km. za trupce a za ogrev 2.km. toje cirka preko 7.000.000. km.Samo napred za koaliciju na vlasti.Nemože sjekač raditi u šumi i spavati u barakama za 800.km.Destilacija Eko toplana i ova fabrika u Bjelajcima (gosp.Tegeltija vlasnik a ne talijani)trba 300.000 m3 ali ta u Bjelajcima proizvodi ferosilicium i zagađuje sav Mrkonjić.Atakve su dve fabrike na slivu rijeke Vrbasa pa razmislite kakvu vodu piju Banjalučani.

ODGOVORITE