Каперника пореде са Мухамедом Алијем!

“Колин ће бити упамћен као неко ко је урадио нешто посебно, као Мухамед Али или Роза Паркс”, тврди Оси Умењора, двоструки освајач Супербоула.

Остали спортови 08.09.2018 | 21:30
Каперника пореде са Мухамедом Алијем!
Он је упоредио Колина Каперника, бившег квотербека Сан Франциско 49ерса, и легендарног боксера Мухамеда Алија због борбе за своја уверења.

Каперник је своју борбу скупо платио јер су у марту прошле године 49ерси раскинули уговор с њим. Разлог је био Колинов протест, који је покренуо пре две године због расне неједнакости у Сједињеним Државама. Он је пред почетак утакмица у НФЛ током интонирања химне седео или клечао.

Сада је пажњу на њега скренула компанија “Најки”, која га је изабрала за једно од заштитних лица 30. годишњице кампање "Јуст до ит".

“Верујте у нешто чак и ако то значи жртвовање свега”, слоган је којим је “Најки” поново запалио ватру у САД.

"Сви који су против тога зажалиће у будућности. Колин ће бити упамћен као неко ко је урадио нешто посебно", рекао је Умењора, који је играо за Њујорк Џајантсе и Атланта Фалконсе.

"Када се вратимо кроз историју, видимо шта су Мухамед Али и Роза Паркс (жена која је најпознатија по томе што у аутобусу није желела да уступи место белцу, п.а.) урадили. Када погледамо у будућност, Колин Каперник ће бити памћен као посебна врста спортисте, као неко ко се борио за оно у шта верује. Најки ће се наћи на правој страни историје", истакао је Умењора.

Мухамед Али је због својих религијских ставова одбио да иде у војску током рата у Вијетнаму. Боксерски шампион је критиковао Владу САД због лошег положаја црнаца, због чега је био шиканиран, осуђиван И одузета му је титула.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар