Пријатељске: Хрватска без побједе у Португалу!

Фудбалери Хрватске и Португала одиграли су 1:1 у првој пријтаљској утакмици после Мундијала у Русији.  Хрватска почела живот без Манџе, Ћорлуке, Субашића – историјски гол Ивана Першића! Вицешампион света ремизирао са Португалом – 1:1.  Модрић играо, Роналдо паузирао, Пепе га дао! Вицешампион свијета и првак Европе одиграли "успаванку“ у Фару. Пепе голом прославио јубилеј. Роналдо поново заобишао Модрића.

Фудбал 06.09.2018 | 23:29
Пријатељске: Хрватска без побједе у Португалу!
Вицешампиони света повели су у 18. минуту преко Ивана Перишића, који је сјајним ударцем са неких 12 метара савладао Руија Патрисија.

Португал је до изједначења дошао голом искусног Пепеа у 32. минуту. У улози асистента нашао се Пици.

Са тим резултатом отишло се на петнаестоминутну паузу.

Током другог полувремена није било много узбуђења, а можда и најбољу шансу имао је Марио Руи у 78. минуту када је погодио стативу. Хрватска одиграла је солидан меч после Мундијала у Русији где је поражена у финалу од Француске.

Од осталих пријатељских утакмица Аустрија је савладала Шведску са 2:0, док је Холандија са 2:1 савладала Перу.

Хрватска је почела живот без голмана Субашића, најбољег нападача Марија Манџукића и Ведрана Ћорлуке. И то на сасвим солидан начин. Без помоћи тројице чланова сребрног мундијалског тима Коцкасти су успели да позитивним резултатом отворену нову епоху – 1:1. Истина, дуел против Португала био је баш пријатељски. Селектори Жедсон Фернандес и Златко Далић су бројним изменама убили темпо утакмице у другом полувремену. Све најзанимљивије детаље видели смо у првом делу.

У тиму Португала није било Кристијана Роналда, за Хрватску поред поменуте тројице није играо ни Дејан Ловрен. Ипак, било је разлога за аплаузе. Домаћин је боље отворио меч, па је Ловре Калинић спашавао Далићеву чету у неколико наврата.

Био је то сигнал за Хрватске да се прену и покажу колико су опасни. А јесу – опасни. После грешке одбране Португала комбиновали су нови нападач Марко Ливаја и Ковачић, лопта је дошла до Ивана Перишића који је левицом закуцао лопту у мрежу.

Био је то историјски погодак, јер Хрвати нису у досадашњим мечевима успевали да погоде мрежу Португала.

До изједначења Португал је стигао поготком Пепа. И то у његовом стилу. Одлично је скочио после једног прекида и главом савладао Калинића.

Оба селектора су у наставку почела да размишљају о ономе што их очекује у Лиги нација. Далић је брзо са терена повукао Модрића и Перишића, мењао је Фернандеш. Занимљиво, публика у Португалу је аплаузима испратила са терена најбољег играча Европе Луку Модрића.

Због повреде руке меч је раније напустио штопер Бешикташа Домагој Вида.

Селекције Португала и Хрватска своје прве мечеве у Лиги нацији одиграће у понедјељак, односно уторак, па су репрезентативну паузу искористиле за међусобни пријатељски дуел.

А он је завршен баш пријатељски.

Финалиста Мундијала у Русији, селекција Хрватске и шампион Европе, Португал пружили су далеко од онога што се очекивало и одиграли 1:1 у позоришној атмосфери која је владала на трибинама стадиона Алгарве.

Највећа звијезда репрезентације Португала, Кристијано Роналдо пропустио је овај меч, а неће играти ни у понедјељак против Италије.

"Овог пута навијам, али сам увијек уз вас. Имамо циљеве који су испред нас. Идемо породицо",написао је Роналдо на твитеру и одлучио да пропусти септембарске мечеве Португала, баш као што је пропустио додјелу награде УЕФА за најбољег играча Европе у Монте Карлу, гдје је Лука Модрић покупио признање.

Капитен Хрватске дошао је на Роналдов терен и одиграо 45 минута, након чега га је селектор Златко Далић замијенио како би сачувао звијезду  Реала за предстојећи меч Лиге нација против Шпаније, у уторак.

Селекција Хрватске била је у знатно измијењеном саставу у односу на селекцију која је игралау на Мундијалу у Русији пошто су се Манџукић и Субашић у међувремену опростили од националног тима, Ловрен и Ракитић добили су поштеду, а због повреда није било Ребића и Стринића.

Све вриједно пажње десило се у првом полувремену, у којем су постигнута оба гола, а први су повели гости.

Иван Перишић ухватио је лијеп волеј послије лијепе акције "ватрених" и неуспјешног покушаја одбране Португала да избаци лопту из свог шеснаестерца.

Занимљиво, био је то први гол Хрватске у досад пет одиграних мечева против Португала!

Лоше вијести за Хрватску на овом мечу кренуле су у 26. минуту када је Домагој Вида уклизавањем спријечио погодак Андреа Силве, али се притом повриједио због чега је на носилима напустио терен.

Само шест минута касније, нови шок за Хрвате.

Послије корнера за домаће највиши у скоку био је Пепе и главом послао лопту у мрежу Ловре Калинића за наставак голгетерске серије у сезони 2018/19.

За мање од мјесец дана штопер Бешикташа постигао је пет голова, међу којима су и два поготка у побједи 3:0 против Партизана у квалификацијама за Лигу Европе.

Искусни дефанзивац поготком против Хрватске на најбољи начин обиљежио је свој јубилеј – 100. меч у дресу португалске репрезентације.

Практично, било је то све у овом мечу, јер у наставку публика на стадиону није видјела готово ништа, осим покушаја главом Перишиће, те умало аутогол Антионија Милића на његовом дебију за „ватрене“.

Деби је на другој странио уписао и Серђо Оливеира, ушавши десетак минута прије краја умјесто Вилијама Карваља.

Извор: Б92/мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар