Prijateljske: Hrvatska bez pobjede u Portugalu!

Fudbaleri Hrvatske i Portugala odigrali su 1:1 u prvoj prijtaljskoj utakmici posle Mundijala u Rusiji.  Hrvatska počela život bez Mandže, Ćorluke, Subašića – istorijski gol Ivana Peršića! Vicešampion sveta remizirao sa Portugalom – 1:1.  Modrić igrao, Ronaldo pauzirao, Pepe ga dao! Vicešampion svijeta i prvak Evrope odigrali "uspavanku“ u Faru. Pepe golom proslavio jubilej. Ronaldo ponovo zaobišao Modrića.

Fudbal 06.09.2018 | 23:29
Prijateljske: Hrvatska bez pobjede u Portugalu!
Vicešampioni sveta poveli su u 18. minutu preko Ivana Perišića, koji je sjajnim udarcem sa nekih 12 metara savladao Ruija Patrisija.

Portugal je do izjednačenja došao golom iskusnog Pepea u 32. minutu. U ulozi asistenta našao se Pici.

Sa tim rezultatom otišlo se na petnaestominutnu pauzu.

Tokom drugog poluvremena nije bilo mnogo uzbuđenja, a možda i najbolju šansu imao je Mario Rui u 78. minutu kada je pogodio stativu. Hrvatska odigrala je solidan meč posle Mundijala u Rusiji gde je poražena u finalu od Francuske.

Od ostalih prijateljskih utakmica Austrija je savladala Švedsku sa 2:0, dok je Holandija sa 2:1 savladala Peru.

Hrvatska je počela život bez golmana Subašića, najboljeg napadača Marija Mandžukića i Vedrana Ćorluke. I to na sasvim solidan način. Bez pomoći trojice članova srebrnog mundijalskog tima Kockasti su uspeli da pozitivnim rezultatom otvorenu novu epohu – 1:1. Istina, duel protiv Portugala bio je baš prijateljski. Selektori Žedson Fernandes i Zlatko Dalić su brojnim izmenama ubili tempo utakmice u drugom poluvremenu. Sve najzanimljivije detalje videli smo u prvom delu.

U timu Portugala nije bilo Kristijana Ronalda, za Hrvatsku pored pomenute trojice nije igrao ni Dejan Lovren. Ipak, bilo je razloga za aplauze. Domaćin je bolje otvorio meč, pa je Lovre Kalinić spašavao Dalićevu četu u nekoliko navrata.

Bio je to signal za Hrvatske da se prenu i pokažu koliko su opasni. A jesu – opasni. Posle greške odbrane Portugala kombinovali su novi napadač Marko Livaja i Kovačić, lopta je došla do Ivana Perišića koji je levicom zakucao loptu u mrežu.

Bio je to istorijski pogodak, jer Hrvati nisu u dosadašnjim mečevima uspevali da pogode mrežu Portugala.

Do izjednačenja Portugal je stigao pogotkom Pepa. I to u njegovom stilu. Odlično je skočio posle jednog prekida i glavom savladao Kalinića.

Oba selektora su u nastavku počela da razmišljaju o onome što ih očekuje u Ligi nacija. Dalić je brzo sa terena povukao Modrića i Perišića, menjao je Fernandeš. Zanimljivo, publika u Portugalu je aplauzima ispratila sa terena najboljeg igrača Evrope Luku Modrića.

Zbog povrede ruke meč je ranije napustio štoper Bešiktaša Domagoj Vida.

Selekcije Portugala i Hrvatska svoje prve mečeve u Ligi naciji odigraće u ponedjeljak, odnosno utorak, pa su reprezentativnu pauzu iskoristile za međusobni prijateljski duel.

A on je završen baš prijateljski.

Finalista Mundijala u Rusiji, selekcija Hrvatske i šampion Evrope, Portugal pružili su daleko od onoga što se očekivalo i odigrali 1:1 u pozorišnoj atmosferi koja je vladala na tribinama stadiona Algarve.

Najveća zvijezda reprezentacije Portugala, Kristijano Ronaldo propustio je ovaj meč, a neće igrati ni u ponedjeljak protiv Italije.

"Ovog puta navijam, ali sam uvijek uz vas. Imamo ciljeve koji su ispred nas. Idemo porodico",napisao je Ronaldo na tviteru i odlučio da propusti septembarske mečeve Portugala, baš kao što je propustio dodjelu nagrade UEFA za najboljeg igrača Evrope u Monte Karlu, gdje je Luka Modrić pokupio priznanje.

Kapiten Hrvatske došao je na Ronaldov teren i odigrao 45 minuta, nakon čega ga je selektor Zlatko Dalić zamijenio kako bi sačuvao zvijezdu  Reala za predstojeći meč Lige nacija protiv Španije, u utorak.

Selekcija Hrvatske bila je u znatno izmijenjenom sastavu u odnosu na selekciju koja je igralau na Mundijalu u Rusiji pošto su se Mandžukić i Subašić u međuvremenu oprostili od nacionalnog tima, Lovren i Rakitić dobili su poštedu, a zbog povreda nije bilo Rebića i Strinića.

Sve vrijedno pažnje desilo se u prvom poluvremenu, u kojem su postignuta oba gola, a prvi su poveli gosti.

Ivan Perišić uhvatio je lijep volej poslije lijepe akcije "vatrenih" i neuspješnog pokušaja odbrane Portugala da izbaci loptu iz svog šesnaesterca.

Zanimljivo, bio je to prvi gol Hrvatske u dosad pet odigranih mečeva protiv Portugala!

Loše vijesti za Hrvatsku na ovom meču krenule su u 26. minutu kada je Domagoj Vida uklizavanjem spriječio pogodak Andrea Silve, ali se pritom povrijedio zbog čega je na nosilima napustio teren.

Samo šest minuta kasnije, novi šok za Hrvate.

Poslije kornera za domaće najviši u skoku bio je Pepe i glavom poslao loptu u mrežu Lovre Kalinića za nastavak golgeterske serije u sezoni 2018/19.

Za manje od mjesec dana štoper Bešiktaša postigao je pet golova, među kojima su i dva pogotka u pobjedi 3:0 protiv Partizana u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Iskusni defanzivac pogotkom protiv Hrvatske na najbolji način obilježio je svoj jubilej – 100. meč u dresu portugalske reprezentacije.

Praktično, bilo je to sve u ovom meču, jer u nastavku publika na stadionu nije vidjela gotovo ništa, osim pokušaja glavom Perišiće, te umalo autogol Antionija Milića na njegovom debiju za „vatrene“.

Debi je na drugoj stranio upisao i Serđo Oliveira, ušavši desetak minuta prije kraja umjesto Vilijama Karvalja.

Izvor: B92/mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar