Хаос у Португалији, Бенфика у епизоди...

Прислушкивање, лажи и аудио снимци! Најтрофејнији клуб Португалије налази се у центру скандала, односно случаја који би, у зависности од коначног исхода, могао добрано да уздрма темеље Примеире, али и углед клуба са Лужа и његових челника.

Фудбал 08.09.2018 | 22:30
Хаос у Португалији, Бенфика у епизоди...
Пауза због обавеза репрезентације на старту Лиге нација није донела и затишје у португалском клупском фудбалу. Напротив. Најтрофејнији клуб Бенфика налази се у центру скандала, односно случаја који би, у зависности од коначног исхода, могао добрано да уздрма темеље Примеире, али и углед клуба са Лужа и његових челника.

Тужилаштво у Лисабону ове недеље је завршило истрагу и затражило подизање оптужницу против Бенфике због сумње да су у прошлости, на нелегалан начин дошли до увида у белешке и извештаје правосудних органа. Уколико би се ове оптужбе на суду показале као тачне, клуб би могао да буде кажњен на разне начине – новчано, одузимањем бодова, избацивањем у нижи ранг, па чак и забраном такмичења у периоду од шест месеци до три године.

Али, ту не би био крај невољама у случају осуђујуће пресуде, Бенфика би могла да буде суочена са укидањем субвенција које добија од града и државе.

Овим поводом огласио се и председник Бенфике Луис Фелипе Виериа који је и сам још од раније осумњичен за корупцију, али у другом случају који нема везе са клубом, демантовао је све тврдње правосудних органа. Он је навео да ће славни клуб урадити све да одбрани част и углед и да у наводима оптужнице не постоји ниједна чињеница, па чак ни посредан доказ који би био отпужујући за Бенфику.

“Те оптужбе ни за милиметар неће померити нашу позицију, као ни понашање у овом случају. Верујемо да ће правосудни органи на крају спрати љагу са имена Бенфике”, рекао је Виеира у четвртак новинарима у Лисабону.

У оптужници против Бенфике наводи се да је правни заступник клуба са још двојицом колега осмислили план за прислушкивање рада истражних органа И да су на тај начин дошли у посед снимака који се тичу истрага у претходне две године против Бенфике, али и њених највећих ривала, Спортинга и Порта. Суд у главном граду Португалије још није донео одлуку да ли ће прихватити предлог тужилаштва, односно да ли ће гонити клуб, појединице, или све њих заједно.

Истовремено, Фудбалски савез Португалије најавио је покретање сопствене истраге о овом случају и то на основу информација добијених од државног тужиоца. Управо би од резултата истраге овог тела могао да зависи и онај, “спортски” део казне као што је одузимање бодова или избацивање у нижи ранг.

У целој причи једна ствар је сигурна – чека нас “врућа” јесен у португалском фудбалу, невољама Бенфике наслађују се навијачи највећих ривала, мада не би било изненађење да се и Спортинг и Порто нађу у сличним проблемима, познајући односе снага и ситуацију у португалском фудбалу.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар