Haos u Portugaliji, Benfika u epizodi...

Prisluškivanje, laži i audio snimci! Najtrofejniji klub Portugalije nalazi se u centru skandala, odnosno slučaja koji bi, u zavisnosti od konačnog ishoda, mogao dobrano da uzdrma temelje Primeire, ali i ugled kluba sa Luža i njegovih čelnika.

Fudbal 08.09.2018 | 22:30
Haos u Portugaliji, Benfika u epizodi...
Pauza zbog obaveza reprezentacije na startu Lige nacija nije donela i zatišje u portugalskom klupskom fudbalu. Naprotiv. Najtrofejniji klub Benfika nalazi se u centru skandala, odnosno slučaja koji bi, u zavisnosti od konačnog ishoda, mogao dobrano da uzdrma temelje Primeire, ali i ugled kluba sa Luža i njegovih čelnika.

Tužilaštvo u Lisabonu ove nedelje je završilo istragu i zatražilo podizanje optužnicu protiv Benfike zbog sumnje da su u prošlosti, na nelegalan način došli do uvida u beleške i izveštaje pravosudnih organa. Ukoliko bi se ove optužbe na sudu pokazale kao tačne, klub bi mogao da bude kažnjen na razne načine – novčano, oduzimanjem bodova, izbacivanjem u niži rang, pa čak i zabranom takmičenja u periodu od šest meseci do tri godine.

Ali, tu ne bi bio kraj nevoljama u slučaju osuđujuće presude, Benfika bi mogla da bude suočena sa ukidanjem subvencija koje dobija od grada i države.

Ovim povodom oglasio se i predsednik Benfike Luis Felipe Vieria koji je i sam još od ranije osumnjičen za korupciju, ali u drugom slučaju koji nema veze sa klubom, demantovao je sve tvrdnje pravosudnih organa. On je naveo da će slavni klub uraditi sve da odbrani čast i ugled i da u navodima optužnice ne postoji nijedna činjenica, pa čak ni posredan dokaz koji bi bio otpužujući za Benfiku.

“Te optužbe ni za milimetar neće pomeriti našu poziciju, kao ni ponašanje u ovom slučaju. Verujemo da će pravosudni organi na kraju sprati ljagu sa imena Benfike”, rekao je Vieira u četvrtak novinarima u Lisabonu.

U optužnici protiv Benfike navodi se da je pravni zastupnik kluba sa još dvojicom kolega osmislili plan za prisluškivanje rada istražnih organa I da su na taj način došli u posed snimaka koji se tiču istraga u prethodne dve godine protiv Benfike, ali i njenih najvećih rivala, Sportinga i Porta. Sud u glavnom gradu Portugalije još nije doneo odluku da li će prihvatiti predlog tužilaštva, odnosno da li će goniti klub, pojedinice, ili sve njih zajedno.

Istovremeno, Fudbalski savez Portugalije najavio je pokretanje sopstvene istrage o ovom slučaju i to na osnovu informacija dobijenih od državnog tužioca. Upravo bi od rezultata istrage ovog tela mogao da zavisi i onaj, “sportski” deo kazne kao što je oduzimanje bodova ili izbacivanje u niži rang.

U celoj priči jedna stvar je sigurna – čeka nas “vruća” jesen u portugalskom fudbalu, nevoljama Benfike naslađuju se navijači najvećih rivala, mada ne bi bilo iznenađenje da se i Sporting i Porto nađu u sličnim problemima, poznajući odnose snaga i situaciju u portugalskom fudbalu.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar