Убиства која су потресла Српску

Мафијашка ликвидација Дамира Остојића Шијана подсјетила је на бројна тешка убиства која су задњих година потресла Бањалуку, од којих већина до данас није расвијетљена.

Република Српска 06.09.2018 | 19:52
Убиства која су потресла Српску
Ово је хронолошки преглед најтежих убистава која су протеклих година изазвала највише пажње код јавности.

Костоломац упуцан у леђа

Ђорђе Милосављевић, звани Костоломац, дугогодишњи радник МУП Републике Српске, убијен је 16. марта 1998. године око 20 часова при изласку из фискултурне сале Основне школе “Вук Стефановић Караџић” у бањалучком насељу Борик.



Убица је Милосављевића сачекао сакривен у мраку и у жртву испуцао пет хитаца у леђа. Иако је убица након злочина бацио аутоматску пушку и одјећу, па и капу, иако је полиција успјела да утврди крвников ДНК профил, до данас нико није оптужен за ово кривично дјело.

Овјерен у потиљак

Александар Војвода из Бањалуке пронађен је мртав у шупи иза породичне куће 5. марта 2000. године у бањалучком насељу Старчевица. Убијен је једним хицем у потиљак, а на мјесту злочина пронађено је и оружје. Убица до данас није откривен.

Током увиђаја утврђено је да је Војвода имао вишеструке повреде у предјелу главе. Смрт је била насилна, а убијен је хицем у потиљак, пуцњем из пиштоља “Црвена застава”, калибра 7,65 милиметара.

Угушен јастуком

Беживотно тијело пензионера Омера Кресе (74) пронађено је 19. јула 2000. године у његовом стану у Гундулићевој улици у Бањалуци. Кресо је угушен јастуком, а детаљнији преглед мјеста злочина и леша открио је разбијену пивску флашу и прелом више ребара код жртве.

Убиство није расвијетљено.

Заклана у кући

Убиство Борке Ожеговић у Горњем Раткову на Мањачи догодило се 16. фебруара 2001. године и једно је од најмонструознијих које се догодило на подручју бањалучке регије. Ожеговићева, која је имала 62 године, заклана је ножем.

О каквим убицама се ради говори податак да су три и даље непознате особе прво попиле кафу са жртвом, а затим је хладнокрво завезали за креденац и заклали. Мотив стравичног напада ни данас није познат, јер убице из жртвине куће нису однијеле ништа.

Убиство није расвијетљено.

Убијен због “бмw”

Саша Илић (31) је убијен 30. августа 2007. године на платоу испред УКЦ Република Српска у бањалучком насељу Паприковац. За убиство Илића осуђени су тада 19-огодишња Јелена Тегел на 15 година затвора и њен саучесник, у то вријеме 19-огодишњи Александар Миљатовић на 16 и по година робије.

Мотив убиства било је користољубље, а убице су планирале да продају лускузни “бмw”, који је возио Илић.

Инжењер разнесен ТНТ-ом

Милан Вукелић, инжењер из Бањалуке, отац четворо дјеце, убијен је у експлозији аутобомбе 6. новембра 2007. године око 20.20 у бањалучком насељу Старчевица.



Фото Дејан Божић/РАС Србија

Убица, или више њих, поставили су испод Вукелићеве сиве “форд фијесте” 800 грама ТНТ-а која је активирана даљинским управљачем, и то у тренутку када је аутомобил пролазио поред самачког хотела, у близини сједишта МУП РС и Основне школе “Бранко Радичевић”.

У тренутку активирања експлозивне направе са Вукелићем су у ауту били Слава Пепиновић, конобарица из кафића “Вучко”, чији је власник био покојник, те чувар у овом кафићу Томислав Добрњац, коме су након тешких повреда ампутиране обје ноге.

Пронађена у локви крви

Мирјана Ловрић, средовјечна жена, убијена је у јануару 2008. године у породичној кући у насељу Павловац код Бањалуке.



Фото Синиша Пашалић/РАС Србија

Призор који су затекли у кући жртве, која је у вријеме убиства имала 66 година, шокирао је инспекторе и полицајце. Несрећна жена лежала је у соби у локви крви. Детаљнији преглед открио је запањујући податак – Ловрићева је била заклана. Увиђај је утврдио да је убица, или више њих, након злочина извршио преметачину по кући.

Убиство до данас није расвијетљено.

Ликвидација повезана с мафијом

Рушко Пајић из Бањалуке убијен је 21. фебруара 2010. године испред викендице у Чокорским пољима код Бањалуке. Беживотно тијело Пајића пронађено је у аутомобилу “пежо” паркираном испред викендице.



Фото Дејан Божић/РАС Србија

Истрагом је утврђено да је убица сачекао Пајића да паркира ауто, а затим у њега испуцао рафал. Беживотно тијело Пајића, који је у вријеме убиства имао 45 година, пронашла је његова сестра готово 16 часова након убиства.

Детаљнијим прегледом мјеста злочина пронађене су и чауре калибра 7,62 милиметра, но оружје којим је извршено мучко убиство није пронађено. Утврђено је и да је убица испалио више хитаца, те да је само један погодио Пајића у груди.

Обрачун криминалних група

Недељко Ћулум (19) је убијен у криминалном обрачуну које се десио крајем априла 2010. године у бањалучком насељу Раковачке Баре.



Фото Синиша Пашалић/РАС Србија

Тада је дошло до обрачуна криминалаца; са једне стране били су убијени Недељко, његов брат Славиша Ћулум, те Дејан Чајић и Дејан Костић, а са друге стране Јован Јошило. 

Јошило је у каснијем поступку ослобођен кривице за убиство Ћулума, јер је суд утврдио да је пуцао у нужној одбрани.

Кобна туча код “Кантрија”

Југомир Бањац (29) из Бањалуке осуђен је у бањалучком Окружном суду на 12 година затвора због убиства суграђанина Владимира Јанковића (27).



Фото Дејан Божић/РАС Србија

Према наводима у пресуди, Бањац је Јанковића усмртио хицима из пиштоља 25. фебруара 2013. године око 1.30 испред ноћног клуба “Кантри” у бањалучком насељу Ада. Убиству је претходила свађа Бањца са Александром Ђајићем, којег је ударио шаком у главу, оборио на бетон и нанио му тешке повреде. Након што је ударио Ђајића, Бањац је отишао до свог аутомобила, узео пиштољ, а у том тренутку му је пришао Јанковић.

Између њих је дошло до гурања, Бањац је испалио два хица према Јанковићу, којег је један погодио у главу и усмртио га.

Загаламио “полиција”, па се чула два хица

Јасмин Имшировић (48), звани Жабин, из Бањалуке убијен је 21. априла 2013. године иза поноћи у сачекуши испред зграде гдје је живио у насељу Кочићев вијенац.



Фото Синиша Пашалић/РАС Србија

Комшије су око 2.30 испред улаза у зграду зачуле повике: “Полиција, полиција!”, након чега су испаљена два хица. Имшировић је упуцан са два хица из пиштоља, у срце и у груди. Убица је сачекао Имшировића испред улаза у зграду, а истрагом је откривено да је имао помагача који га је чекао у аутомобилу.

Убиство је нерасвијетљено.

Обрачун нарко мафије

Почетком октобра 2015. у Гундулићевој улици у Бањалуци убијен је Небојша Чубриловић (33), који је у осуђиван због трговине дрогом. Убица га је сачекао у дворишту да паркира аутомобил, а када је изашао испред испалио му је три хица у леђа и  потом побјегао у непознатом правцу.



Фото Синиша Пашалић/РАС Србија

Овај случај до данас није расвијетљен.

Убица откривен послије годину дана

Авдулах Бербић (65) из Костајнице осуђен је на 20 година затвора за тешко убиство Раде Дојчиновић (60), које је почињено 19. септембра 2015. године поред жртвине куће у Јошиковој Води. По пресуди, Бербић је Дојчиновићеву убио из користољубља.



Наводи се да је он 19. септембра ујутру дошао до њене куће, те да ју је нашао како на тераси пије кафу. Тада је, како је наведено, у њу уперио пиштољ, тражећи новац, након чега је несрећна жена покушала да побјегне. Он кренуо за њом и упуцао је са два хица. Овај случај расвијетљен је тек средином новембра 2016. године.

Убиство које тресе Бањалуку

Полиција још није расвијетлила ни убиство младића Давида Драгичевића, који је нестао 18. марта 2018. у Бањалуци. Његово тијело пронађено је 24. марта у ушћу ријеке Црквене у Врбас, а до данас није познато како је овај младић изгубио живот.



Родитељи несрећног младића тврде да је он шест дана мучен, а затим убијен, док из полиције тврде да је тих шест дана провео у ријеци.

Извор: СрпскаИнфо/Никола Морача/ Горан Обрадовић

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

макy

06.09.2018 17:55

Сви побијени су дрогераси и криминалци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојдо

06.09.2018 18:18

Багра

Name

Скептик

06.09.2018 18:20

Милан Вукелић дрогераш и криминалац? Која си ти будала...

Name

ре

06.09.2018 18:35

Па гдје си ти макy, дезурна глупердо. Јесу ли и оне несретне зене од 60 година дрогераси и криминалци?

Name

Ре

06.09.2018 18:52

Доказ да и у систему безбједности власт не ваља. У неким слуцајевима јаке сумње да и у систему безбједости риба смрди од Главе. Могуце рјесење: мјењати Главу. На изборима гласати за Вукоту и листе СДС! Јер Вукота иза себе нема афера. Ако се Вукота крене "кварити" мјењати и њега!

Name

ЗОКИ МАКY

06.09.2018 18:54

ТИ СИ ДРУЗЕ СА ТАКВИМ ИЗЈАВАМА ЈЕДНА НЕПИСМЕНА БУДАЛЕТИНА.МА КО ДАСУ ЉУДИ СУ И КО ИМА ПРАВО И ПО КОМ ЗАКОНУ ДА НЕКОМ ОДУЗМЕС ЗИВОТ.

Name

ре

06.09.2018 19:04

Зали људе(будале) сто су ратовали за ову проклетињу, а богме и будале који вјерују да це се овдје некад нормално зивјети.

Name

ЦИНИ МИ СЕ ДА

06.09.2018 19:13

ФАЛИ ПОКОЈНИ ПРДО УБИЈЕН У БМW-У У НОВОЈ ВАРОСИ...

Name

Аа

06.09.2018 19:31

Убиство раде дојциновиц расвијетљено је захваљујуци квалитетном раду крим технике која је на залост толико запостављена да крим техницари раде са опремом старом преко 30 година. То јавности није тако представљено него је рецено да је то убиство ријесила илицева управа сто је лаз. Муп рс не улазе новац тамо гдје треба него у глупости, сто је доказ последња систематизација која је муп скоро докрајцила и бацила на кољена

Name

Ре макy

06.09.2018 20:08

Којо идиотизам .Мозак Андол.

Name

РАДНИК

06.09.2018 20:15

МУП је постао легло свега осим професинализма,специјалци пљачкају трансфере новца,министар купује радаре заједно са приватницима,убијају дјецу бораца прве категорије,у Бања Луци се не пуца пиштољима већ аутоматским пушкама и зољама,МУП нема за гориво,већина аутомобила нема два литра у резервоару,униформе купљене по никад до сада вишеном критеријуму,љетос смо полудили од врућине и од неудобности.

Name

ДДДВ

06.09.2018 21:08

Макy,јеси ли икад у зивоту упознао наркомана и спортисту који похада два факултета истовремен ?ПРАВДА ЗА ДАВИДА.

Name

Ремакy

06.09.2018 21:30

Јел и Вукелиц ееее буваро сеоска.

Name

Ре Маки

07.09.2018 04:36

Јесу ли по теби и ове жене, од 60, па и више година, наркоманке и мафијашице?

Name

реално

06.09.2018 18:10

МУП РС нема ни могуцности, а изгледа ни кадра за таква криминална дјела. Треба све то имати у виду. Саобрацајна полиција, крузни окови, по која камера на бандеру - то је техницко-могуци опсег рада насег МУП-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.09.2018 19:05

Са опремом и платом бас ме цуди. Сиромасто и бједа је разлог свега овога.

Name

реално

06.09.2018 19:19

Додао би и ово: РС са становниством је мања од Минхена, а има сва министарства и дрзавне органе, финанцира се из ММФ-а.. Поред свега долази к томе неефикасност, неструцност, корупција и непотизам.. Ста јос додати теми о будуцности такве творевине? Слицно вази и за Федерацију.

Name

За Реално

07.09.2018 04:50

Какво поредјење - а ја тебе питам колико у Минхену живи домаћих, тј Нијемаца, а колико странаца? У Њемачку се стално "долијевало", а од нас, нажалост само "одлијевало", па је добро да нас има и оволико! Остало не бих ни да коментарише, знам шта вас сврби - да нас "утопите" у БиХ, ал то дочекати нећете!

Name

Зоран

06.09.2018 18:11

Мислим да се Давидово убиство неце никад ријесити јер је мафија у РС толико јака и организована да јој немозе нико ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ Зоран

07.09.2018 04:52

Хоће, кад се промијени власт, и кад случај застари!

Name

Човјек

06.09.2018 18:13

На основу чега полиција тврди да је Давид провео шест дана и ријеци? Прво полиција није ауторизована за такве изјаве. Друго то је мијешање и истрагу и усмјеравање истраге у погрешном правцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Човјек

07.09.2018 04:58

И највећи лаик зна како изгледа тијело које је провело у води 6 дана (ето лезите ви у каду само сат, два, па ћете видјети каква це вам кожа бити), а да не спомињем глодаре из Црквене! Давид је био у Врбасу, тек толико, да се направе фотографије!

Name

Бањалуцанин СДС

06.09.2018 18:17

Давид не мозе бити на истом списку као Руско И Забин , Цубриловиц , Сијан И Костоломац , а тек Вукелиц који је симбол постења И цасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

06.09.2018 18:58

Људи моји није цудно,па висе од пола полиције у тзв.рс има крваве руке до лаката од злоцина које су поцинили у рату 1992-1995.године.На целу полиције тзв.рс је ратни злоцинац Лукац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

06.09.2018 19:46

Пре ће бити да си ти тзв Швеђанин

Name

За хаха

07.09.2018 05:06

Тако је брате! Не знам шта хоће ови тзв свеђани, упала им кашика у мед, у богатој су и развијеној земљи, демократија, висок стандард, шта ће по нашим порталима, шта их брига за брдовитим Балканом?! Него вуче крв, вуче свијест, и подсвијест, да су они исто што и ми, и џаба сво богатство овог свијета, кад се осјећаш као изрод, а зато су сами криви!

Name

Тузла

06.09.2018 19:16

Треба народе бјежати одавде, што прије!!!!! Мени, мој живот прође ево 23 године слушам, Срби, Хрвати, Бошњаци, СВАКИ ДАН ИСТА ПРИЧА а они све покрадоше. Животе су нам уништили, овдје никад неће бити боље, тешко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Тузиа

07.09.2018 05:07

Па бјежи ти из Тузле, ко ти брани!

Name

Тузла

07.09.2018 07:56

Ја идем за 3 мјесеца. Сведска:)

Name

За Тузла

07.09.2018 12:17

Па срећно! И немој кад одеш висити по Српским порталима и просипати памет, већ се прихвати неког поштеног посла!

Name

XXЛ

06.09.2018 19:22

МАСАЛА ДРЗАВА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ..заРЕ

06.09.2018 19:38

СТВАРНО СИ МАЈСТОР..БОГ ТЕ ЈЕБО ..ИМАЛ ИГДЈЕ А ДА ТИ НЕ ДАС СВОЈ КОМЕНТАР...СНОБИНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за XXЛ

06.09.2018 20:14

Друг морам, јер оцигледно да теби, који си вјероватно постен док имас времена да пратис, није јос јасно да је то тако и да је санса да се промјени. И не само теби, вец добром дијелу народа који се понаса незаинтересовано и препуста се ситуацији. У сваком слуцају поздрав за тебе, твоју породицу и СВИце од октобра уз Вукоту и СДС!

Name

Вук

06.09.2018 20:48

Ста је са убиствима разних хероја??? Срдјана Кнезевица,Маузера,Марковица... Југивица??? То није потресло РС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нова Варос

06.09.2018 20:59

Звуцнија убиства зестоких момака Даја Вукелић иза дворане Борик,па Бојаниц звани прдо у свом Бмw у пронадјен у новој вароси након два дана,Весо Медић зестоки момак па да не набрајам даље,имате ту у бл регији и убиства Вујкета,затим Кобилица,све видјеније фаце.Има тога јос многооо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУЗА

06.09.2018 22:20

Сва убиства која дрзава уцини никад се неце открити јер им није у интересу немогу сами против себе,

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВОРОНЦОВ-МУП

07.09.2018 03:30

има још убистава а само једно ћу додати које је у директној вези са полициском наркодилерском мафијом.Предраг Бијелић август 2007 Хајдучке Воде . Обрачун добојске и бањалучкке групе. Ко је Предрага требао запослити у МУП-у и за ког одрађивао послове возача. Ко га позвао из кафића на Лаушу да са дилером ??? хитно иде на Хајдучке воде. Остало двоје дјеце.(настави ће се)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хајдук

07.09.2018 12:10

Бијелић је настрадао ни крив ни дужан,сестрић га замолио (Понки) да га одвезе на дил,незнајући он га одвезе и настрада у полицијској сачекуши.На крају умјесто киле хероина нашли килу чоколаде у праху посузе са неколико грама хероина по поврсини.Исли на превару и на крају ником ништа.Нису се ни опирали а ови запуцали без опомене.

Name

неко

07.09.2018 18:09

Колико неријешених убистава је било на подручју Источног Сарајева,о томе не пишете, сад је изгледа потребно дестабилизовати Бањалуку, а онда полако урушити РС.

ОДГОВОРИТЕ