Ubistva koja su potresla Srpsku

Mafijaška likvidacija Damira Ostojića Šijana podsjetila je na brojna teška ubistva koja su zadnjih godina potresla Banjaluku, od kojih većina do danas nije rasvijetljena.

Republika Srpska 06.09.2018 | 19:52
Ubistva koja su potresla Srpsku
Ovo je hronološki pregled najtežih ubistava koja su proteklih godina izazvala najviše pažnje kod javnosti.

Kostolomac upucan u leđa

Đorđe Milosavljević, zvani Kostolomac, dugogodišnji radnik MUP Republike Srpske, ubijen je 16. marta 1998. godine oko 20 časova pri izlasku iz fiskulturne sale Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” u banjalučkom naselju Borik.



Ubica je Milosavljevića sačekao sakriven u mraku i u žrtvu ispucao pet hitaca u leđa. Iako je ubica nakon zločina bacio automatsku pušku i odjeću, pa i kapu, iako je policija uspjela da utvrdi krvnikov DNK profil, do danas niko nije optužen za ovo krivično djelo.

Ovjeren u potiljak

Aleksandar Vojvoda iz Banjaluke pronađen je mrtav u šupi iza porodične kuće 5. marta 2000. godine u banjalučkom naselju Starčevica. Ubijen je jednim hicem u potiljak, a na mjestu zločina pronađeno je i oružje. Ubica do danas nije otkriven.

Tokom uviđaja utvrđeno je da je Vojvoda imao višestruke povrede u predjelu glave. Smrt je bila nasilna, a ubijen je hicem u potiljak, pucnjem iz pištolja “Crvena zastava”, kalibra 7,65 milimetara.

Ugušen jastukom

Beživotno tijelo penzionera Omera Krese (74) pronađeno je 19. jula 2000. godine u njegovom stanu u Gundulićevoj ulici u Banjaluci. Kreso je ugušen jastukom, a detaljniji pregled mjesta zločina i leša otkrio je razbijenu pivsku flašu i prelom više rebara kod žrtve.

Ubistvo nije rasvijetljeno.

Zaklana u kući

Ubistvo Borke Ožegović u Gornjem Ratkovu na Manjači dogodilo se 16. februara 2001. godine i jedno je od najmonstruoznijih koje se dogodilo na području banjalučke regije. Ožegovićeva, koja je imala 62 godine, zaklana je nožem.

O kakvim ubicama se radi govori podatak da su tri i dalje nepoznate osobe prvo popile kafu sa žrtvom, a zatim je hladnokrvo zavezali za kredenac i zaklali. Motiv stravičnog napada ni danas nije poznat, jer ubice iz žrtvine kuće nisu odnijele ništa.

Ubistvo nije rasvijetljeno.

Ubijen zbog “bmw”

Saša Ilić (31) je ubijen 30. avgusta 2007. godine na platou ispred UKC Republika Srpska u banjalučkom naselju Paprikovac. Za ubistvo Ilića osuđeni su tada 19-ogodišnja Jelena Tegel na 15 godina zatvora i njen saučesnik, u to vrijeme 19-ogodišnji Aleksandar Miljatović na 16 i po godina robije.

Motiv ubistva bilo je koristoljublje, a ubice su planirale da prodaju luskuzni “bmw”, koji je vozio Ilić.

Inženjer raznesen TNT-om

Milan Vukelić, inženjer iz Banjaluke, otac četvoro djece, ubijen je u eksploziji autobombe 6. novembra 2007. godine oko 20.20 u banjalučkom naselju Starčevica.



Foto Dejan Božić/RAS Srbija

Ubica, ili više njih, postavili su ispod Vukelićeve sive “ford fijeste” 800 grama TNT-a koja je aktivirana daljinskim upravljačem, i to u trenutku kada je automobil prolazio pored samačkog hotela, u blizini sjedišta MUP RS i Osnovne škole “Branko Radičević”.

U trenutku aktiviranja eksplozivne naprave sa Vukelićem su u autu bili Slava Pepinović, konobarica iz kafića “Vučko”, čiji je vlasnik bio pokojnik, te čuvar u ovom kafiću Tomislav Dobrnjac, kome su nakon teških povreda amputirane obje noge.

Pronađena u lokvi krvi

Mirjana Lovrić, sredovječna žena, ubijena je u januaru 2008. godine u porodičnoj kući u naselju Pavlovac kod Banjaluke.



Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Prizor koji su zatekli u kući žrtve, koja je u vrijeme ubistva imala 66 godina, šokirao je inspektore i policajce. Nesrećna žena ležala je u sobi u lokvi krvi. Detaljniji pregled otkrio je zapanjujući podatak – Lovrićeva je bila zaklana. Uviđaj je utvrdio da je ubica, ili više njih, nakon zločina izvršio premetačinu po kući.

Ubistvo do danas nije rasvijetljeno.

Likvidacija povezana s mafijom

Ruško Pajić iz Banjaluke ubijen je 21. februara 2010. godine ispred vikendice u Čokorskim poljima kod Banjaluke. Beživotno tijelo Pajića pronađeno je u automobilu “pežo” parkiranom ispred vikendice.



Foto Dejan Božić/RAS Srbija

Istragom je utvrđeno da je ubica sačekao Pajića da parkira auto, a zatim u njega ispucao rafal. Beživotno tijelo Pajića, koji je u vrijeme ubistva imao 45 godina, pronašla je njegova sestra gotovo 16 časova nakon ubistva.

Detaljnijim pregledom mjesta zločina pronađene su i čaure kalibra 7,62 milimetra, no oružje kojim je izvršeno mučko ubistvo nije pronađeno. Utvrđeno je i da je ubica ispalio više hitaca, te da je samo jedan pogodio Pajića u grudi.

Obračun kriminalnih grupa

Nedeljko Ćulum (19) je ubijen u kriminalnom obračunu koje se desio krajem aprila 2010. godine u banjalučkom naselju Rakovačke Bare.



Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Tada je došlo do obračuna kriminalaca; sa jedne strane bili su ubijeni Nedeljko, njegov brat Slaviša Ćulum, te Dejan Čajić i Dejan Kostić, a sa druge strane Jovan Jošilo. 

Jošilo je u kasnijem postupku oslobođen krivice za ubistvo Ćuluma, jer je sud utvrdio da je pucao u nužnoj odbrani.

Kobna tuča kod “Kantrija”

Jugomir Banjac (29) iz Banjaluke osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na 12 godina zatvora zbog ubistva sugrađanina Vladimira Jankovića (27).



Foto Dejan Božić/RAS Srbija

Prema navodima u presudi, Banjac je Jankovića usmrtio hicima iz pištolja 25. februara 2013. godine oko 1.30 ispred noćnog kluba “Kantri” u banjalučkom naselju Ada. Ubistvu je prethodila svađa Banjca sa Aleksandrom Đajićem, kojeg je udario šakom u glavu, oborio na beton i nanio mu teške povrede. Nakon što je udario Đajića, Banjac je otišao do svog automobila, uzeo pištolj, a u tom trenutku mu je prišao Janković.

Između njih je došlo do guranja, Banjac je ispalio dva hica prema Jankoviću, kojeg je jedan pogodio u glavu i usmrtio ga.

Zagalamio “policija”, pa se čula dva hica

Jasmin Imširović (48), zvani Žabin, iz Banjaluke ubijen je 21. aprila 2013. godine iza ponoći u sačekuši ispred zgrade gdje je živio u naselju Kočićev vijenac.



Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Komšije su oko 2.30 ispred ulaza u zgradu začule povike: “Policija, policija!”, nakon čega su ispaljena dva hica. Imširović je upucan sa dva hica iz pištolja, u srce i u grudi. Ubica je sačekao Imširovića ispred ulaza u zgradu, a istragom je otkriveno da je imao pomagača koji ga je čekao u automobilu.

Ubistvo je nerasvijetljeno.

Obračun narko mafije

Početkom oktobra 2015. u Gundulićevoj ulici u Banjaluci ubijen je Nebojša Čubrilović (33), koji je u osuđivan zbog trgovine drogom. Ubica ga je sačekao u dvorištu da parkira automobil, a kada je izašao ispred ispalio mu je tri hica u leđa i  potom pobjegao u nepoznatom pravcu.



Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ovaj slučaj do danas nije rasvijetljen.

Ubica otkriven poslije godinu dana

Avdulah Berbić (65) iz Kostajnice osuđen je na 20 godina zatvora za teško ubistvo Rade Dojčinović (60), koje je počinjeno 19. septembra 2015. godine pored žrtvine kuće u Jošikovoj Vodi. Po presudi, Berbić je Dojčinovićevu ubio iz koristoljublja.



Navodi se da je on 19. septembra ujutru došao do njene kuće, te da ju je našao kako na terasi pije kafu. Tada je, kako je navedeno, u nju uperio pištolj, tražeći novac, nakon čega je nesrećna žena pokušala da pobjegne. On krenuo za njom i upucao je sa dva hica. Ovaj slučaj rasvijetljen je tek sredinom novembra 2016. godine.

Ubistvo koje trese Banjaluku

Policija još nije rasvijetlila ni ubistvo mladića Davida Dragičevića, koji je nestao 18. marta 2018. u Banjaluci. Njegovo tijelo pronađeno je 24. marta u ušću rijeke Crkvene u Vrbas, a do danas nije poznato kako je ovaj mladić izgubio život.



Roditelji nesrećnog mladića tvrde da je on šest dana mučen, a zatim ubijen, dok iz policije tvrde da je tih šest dana proveo u rijeci.

Izvor: SrpskaInfo/Nikola Morača/ Goran Obradović

Komentari / 39

Ostavite komentar
Name

maky

06.09.2018 17:55

Svi pobijeni su drogerasi i kriminalci.

ODGOVORITE
Name

Bojdo

06.09.2018 18:18

Bagra

Name

Skeptik

06.09.2018 18:20

Milan Vukelić drogeraš i kriminalac? Koja si ti budala...

Name

re

06.09.2018 18:35

Pa gdje si ti maky, dezurna gluperdo. Jesu li i one nesretne zene od 60 godina drogerasi i kriminalci?

Name

Re

06.09.2018 18:52

Dokaz da i u sistemu bezbjednosti vlast ne valja. U nekim slucajevima jake sumnje da i u sistemu bezbjedosti riba smrdi od Glave. Moguce rjesenje: mjenjati Glavu. Na izborima glasati za Vukotu i liste SDS! Jer Vukota iza sebe nema afera. Ako se Vukota krene "kvariti" mjenjati i njega!

Name

ZOKI MAKY

06.09.2018 18:54

TI SI DRUZE SA TAKVIM IZJAVAMA JEDNA NEPISMENA BUDALETINA.MA KO DASU LJUDI SU I KO IMA PRAVO I PO KOM ZAKONU DA NEKOM ODUZMES ZIVOT.

Name

re

06.09.2018 19:04

Zali ljude(budale) sto su ratovali za ovu prokletinju, a bogme i budale koji vjeruju da ce se ovdje nekad normalno zivjeti.

Name

CINI MI SE DA

06.09.2018 19:13

FALI POKOJNI PRDO UBIJEN U BMW-U U NOVOJ VAROSI...

Name

Aa

06.09.2018 19:31

Ubistvo rade dojcinovic rasvijetljeno je zahvaljujuci kvalitetnom radu krim tehnike koja je na zalost toliko zapostavljena da krim tehnicari rade sa opremom starom preko 30 godina. To javnosti nije tako predstavljeno nego je receno da je to ubistvo rijesila iliceva uprava sto je laz. Mup rs ne ulaze novac tamo gdje treba nego u gluposti, sto je dokaz poslednja sistematizacija koja je mup skoro dokrajcila i bacila na koljena

Name

Re maky

06.09.2018 20:08

Kojo idiotizam .Mozak Andol.

Name

RADNIK

06.09.2018 20:15

MUP je postao leglo svega osim profesinalizma,specijalci pljačkaju transfere novca,ministar kupuje radare zajedno sa privatnicima,ubijaju djecu boraca prve kategorije,u Banja Luci se ne puca pištoljima već automatskim puškama i zoljama,MUP nema za gorivo,većina automobila nema dva litra u rezervoaru,uniforme kupljene po nikad do sada višenom kriterijumu,ljetos smo poludili od vrućine i od neudobnosti.

Name

DDDV

06.09.2018 21:08

Maky,jesi li ikad u zivotu upoznao narkomana i sportistu koji pohada dva fakulteta istovremen ?PRAVDA ZA DAVIDA.

Name

Remaky

06.09.2018 21:30

Jel i Vukelic eeee buvaro seoska.

Name

Re Maki

07.09.2018 04:36

Jesu li po tebi i ove žene, od 60, pa i više godina, narkomanke i mafijašice?

Name

realno

06.09.2018 18:10

MUP RS nema ni mogucnosti, a izgleda ni kadra za takva kriminalna djela. Treba sve to imati u vidu. Saobracajna policija, kruzni okovi, po koja kamera na banderu - to je tehnicko-moguci opseg rada naseg MUP-a.

ODGOVORITE
Name

re

06.09.2018 19:05

Sa opremom i platom bas me cudi. Siromasto i bjeda je razlog svega ovoga.

Name

realno

06.09.2018 19:19

Dodao bi i ovo: RS sa stanovnistvom je manja od Minhena, a ima sva ministarstva i drzavne organe, financira se iz MMF-a.. Pored svega dolazi k tome neefikasnost, nestrucnost, korupcija i nepotizam.. Sta jos dodati temi o buducnosti takve tvorevine? Slicno vazi i za Federaciju.

Name

Za Realno

07.09.2018 04:50

Kakvo poredjenje - a ja tebe pitam koliko u Minhenu živi domaćih, tj Nijemaca, a koliko stranaca? U Njemačku se stalno "dolijevalo", a od nas, nažalost samo "odlijevalo", pa je dobro da nas ima i ovoliko! Ostalo ne bih ni da komentariše, znam šta vas svrbi - da nas "utopite" u BiH, al to dočekati nećete!

Name

Zoran

06.09.2018 18:11

Mislim da se Davidovo ubistvo nece nikad rijesiti jer je mafija u RS toliko jaka i organizovana da joj nemoze niko nista

ODGOVORITE
Name

@ Zoran

07.09.2018 04:52

Hoće, kad se promijeni vlast, i kad slučaj zastari!

Name

Čovjek

06.09.2018 18:13

Na osnovu čega policija tvrdi da je David proveo šest dana i rijeci? Prvo policija nije autorizovana za takve izjave. Drugo to je miješanje i istragu i usmjeravanje istrage u pogrešnom pravcu.

ODGOVORITE
Name

Za Čovjek

07.09.2018 04:58

I najveći laik zna kako izgleda tijelo koje je provelo u vodi 6 dana (eto lezite vi u kadu samo sat, dva, pa ćete vidjeti kakva ce vam koža biti), a da ne spominjem glodare iz Crkvene! David je bio u Vrbasu, tek toliko, da se naprave fotografije!

Name

Banjalucanin SDS

06.09.2018 18:17

David ne moze biti na istom spisku kao Rusko I Zabin , Cubrilovic , Sijan I Kostolomac , a tek Vukelic koji je simbol postenja I casti.

ODGOVORITE
Name

Svedska

06.09.2018 18:58

Ljudi moji nije cudno,pa vise od pola policije u tzv.rs ima krvave ruke do lakata od zlocina koje su pocinili u ratu 1992-1995.godine.Na celu policije tzv.rs je ratni zlocinac Lukac.

ODGOVORITE
Name

Хаха

06.09.2018 19:46

Пре ће бити да си ти тзв Швеђанин

Name

Za haha

07.09.2018 05:06

Tako je brate! Ne znam šta hoće ovi tzv sveđani, upala im kašika u med, u bogatoj su i razvijenoj zemlji, demokratija, visok standard, šta će po našim portalima, šta ih briga za brdovitim Balkanom?! Nego vuče krv, vuče svijest, i podsvijest, da su oni isto što i mi, i džaba svo bogatstvo ovog svijeta, kad se osjećaš kao izrod, a zato su sami krivi!

Name

Tuzla

06.09.2018 19:16

Treba narode bježati odavde, što prije!!!!! Meni, moj život prođe evo 23 godine slušam, Srbi, Hrvati, Bošnjaci, SVAKI DAN ISTA PRIČA a oni sve pokradoše. Živote su nam uništili, ovdje nikad neće biti bolje, teško.

ODGOVORITE
Name

Za Tuzia

07.09.2018 05:07

Pa bježi ti iz Tuzle, ko ti brani!

Name

Tuzla

07.09.2018 07:56

Ja idem za 3 mjeseca. Svedska:)

Name

Za Tuzla

07.09.2018 12:17

Pa srećno! I nemoj kad odeš visiti po Srpskim portalima i prosipati pamet, već se prihvati nekog poštenog posla!

Name

XXL

06.09.2018 19:22

MASALA DRZAVA..

ODGOVORITE
Name

XXL..zaRE

06.09.2018 19:38

STVARNO SI MAJSTOR..BOG TE JEBO ..IMAL IGDJE A DA TI NE DAS SVOJ KOMENTAR...SNOBINO

ODGOVORITE
Name

Re za XXL

06.09.2018 20:14

Drug moram, jer ocigledno da tebi, koji si vjerovatno posten dok imas vremena da pratis, nije jos jasno da je to tako i da je sansa da se promjeni. I ne samo tebi, vec dobrom dijelu naroda koji se ponasa nezainteresovano i prepusta se situaciji. U svakom slucaju pozdrav za tebe, tvoju porodicu i SVIce od oktobra uz Vukotu i SDS!

Name

Vuk

06.09.2018 20:48

Sta je sa ubistvima raznih heroja??? Srdjana Knezevica,Mauzera,Markovica... Jugivica??? To nije potreslo RS?

ODGOVORITE
Name

Nova Varos

06.09.2018 20:59

Zvucnija ubistva zestokih momaka Daja Vukelić iza dvorane Borik,pa Bojanic zvani prdo u svom Bmw u pronadjen u novoj varosi nakon dva dana,Veso Medić zestoki momak pa da ne nabrajam dalje,imate tu u bl regiji i ubistva Vujketa,zatim Kobilica,sve vidjenije face.Ima toga jos mnogooo.

ODGOVORITE
Name

RUZA

06.09.2018 22:20

Sva ubistva koja drzava ucini nikad se nece otkriti jer im nije u interesu nemogu sami protiv sebe,

ODGOVORITE
Name

VORONCOV-MUP

07.09.2018 03:30

ima još ubistava a samo jedno ću dodati koje je u direktnoj vezi sa policiskom narkodilerskom mafijom.Predrag Bijelić avgust 2007 Hajdučke Vode . Obračun dobojske i banjalučkke grupe. Ko je Predraga trebao zaposliti u MUP-u i za kog odrađivao poslove vozača. Ko ga pozvao iz kafića na Laušu da sa dilerom ??? hitno ide na Hajdučke vode. Ostalo dvoje djece.(nastavi će se)

ODGOVORITE
Name

Hajduk

07.09.2018 12:10

Bijelić je nastradao ni kriv ni dužan,sestrić ga zamolio (Ponki) da ga odveze na dil,neznajući on ga odveze i nastrada u policijskoj sačekuši.Na kraju umjesto kile heroina našli kilu čokolade u prahu posuze sa nekoliko grama heroina po povrsini.Isli na prevaru i na kraju nikom ništa.Nisu se ni opirali a ovi zapucali bez opomene.

Name

neko

07.09.2018 18:09

Koliko neriješenih ubistava je bilo na području Istočnog Sarajeva,o tome ne pišete, sad je izgleda potrebno destabilizovati Banjaluku, a onda polako urušiti RS.

ODGOVORITE