Лига нација: Нови "Орлови", старе теме...

Зашто кажеш Литванија, а мислиш на Русију - "орлови" су јутрос отпутовали у Вилнус, удаљен 350 километара од Калињинграда у ком је 22. јуна почела утакмица која и даље (за нас) није завршена.  Иза и око репрезентације Србије је "тешка" недеља у којој је покренут велики број питања у јавности. . . . "Орлови" путују у Вилњус где ће покушати да се фокусирају само на фудбал и да се врате са три бода на старту новог такмичења.

Фудбал 06.09.2018 | 12:00
Лига нација: Нови "Орлови", старе теме...
Фудбалери Србије путују овог јутра у Литванију где их у петак (20.45) очекује премијерни меч новоформираног такмичења под окриљем УЕФА - Лига нација!

Идеја челника европске фудбалске федерације јесте да Лига нација замени пријатељске утакмице уместо којих стижу такмичарски "судари" земаља које једна другој одговарају квалитетом, да би на концу добили, уз шампиона овог такмичења, још додатна четири учесника Европског првенства - чиме се мења досадашњи бараж систем.

Уз 20 земаља који ће из десет група квалификација директно обезбедити учешће на завршном турниру, накнадну шансу ће добити по четири најбоља тима из сваке од четири "лиге" у Лиги нација, не рачунајући оне које се већ нису пласирале.

Победник сваког од четири плеј-офа добија "карту" за ЕУРО 2020.

То мора бити довољан мотив нашим репрезентативцима који на континенталној смотри нису учествовали од 2000. године, а као учесник претходног Мундијала - свакако смо фаворити групе.

Србија је смештена у "трећу лигу" и Д групу са Црном Гором, Румунијом и Литванијом и управо ће нам балтичка нација бити прва дестинација на новом почетку - на коме, по речима селектора, за сада неће бити Бранислава Ивановића, Душка Тошића, Луке Миливојевића, Владимира Стојковића и Матије Настасића, који нису позвани за ову акцију из разлога који нису сасвим до краја објашњени.

Управо то су "старе муке" с којима се Србија суочава на "новом почетку" - фрази који смо (пре)више пута чули у годинама иза нас - које обично "орлове" дочекају после такмичења.

Тако је било после Светског првенства 2006. у Немачкој, потом оног четири године касније у Јужној Африци, а иста ситуација је неколико месеци после Мундијала у Русији где смо стартовали победом над Костариком, изгубили након преокрета против Швајцарске, а потом једва припретили Бразилу.

"Орлови" су се упутили у Вилњус после бурне конференције Младена Крстајића на којој је, десетак дана по објављивању списка играча за септембарске мечеве, покушао и да образложи своје одлуке везане за изостанак неких од најискуснијих играча, али и речи свог помоћника Милана Обрадовића који је претходно говорио о "пучу" који се спремао у репрезентацији.

Селекторове речи су одјекнуле, а на њих нем није остао и "прозвани" Миливојевић који је навео да "Крстајић не говори истину", док је Настасић изјавио да "неће играти у његовом мандату".

Ово није први пут да су играчи "устали" против селектора Србије и претходно смо имали случај Душана Тадића који је имао проблем са Радованом Ћурчићем, Адема Љајића и Немање Матића против Синише Михајловића и неразјашњени "биф" Сергеја Милинковић-Савића и Славољуба Муслина.

Уз све ово, тешко је говорити о идеалној атмосфери у јавности око репрезентације, мада ће сами фудбалери, и већ јесу, говорити да око њих нема никаквих проблема...

Наши фудбалери ће на малом, али "ушушканом" националном стадиону зелено-жутих, одиграти шести међусобни дуел у овом веку. Имамо четири победе у окршајима с Литванцима, док смо последњи дуел изгубили у контроверзној утакмици последњег кола квалификација за СП2010 - резултатом 2:1.

Биће потребно "изоловање" од раније поменутих ствари које су "доминирале" претходних дана како би нови циклус отпочео победом, а на пут су кренули следећи играчи:

ГОЛМАНИ: Марко Дмитровић (Еибар), Предраг Рајковић (Макаби) и Никола Васиљевић (Радник).

ОДБРАНА: Антонио Рукавина (Астана), Урош Спајић (Краснодар), Никола Миленковић (Фиорентина), Јагош Вуковић (Олимпијакос), Милош Вељковић (Вердер), Александар Коларов (Рома) и Милан Родић (Црвена звезда).

ВЕЗНИ РЕД: Немања Матић (Манчестер јунајтед), Немања Максимовић (Хетафе), Саша Лукић (Торино), Сергеј Милинковић-Савић (Лацио), Ненад Крстичић (Црвена звезда), Душан Тадић (Ајакс), Филип Костић (Ајнтрахт), Адем Љајић (Торино), Андрија Живковић (Бенфика) и Немања Радоњић (Марсеј). 

НАПАД: Александар Митровић (Фулам) и Александар Пријовић (ПАОК).

Извор: мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Младен

06.09.2018 13:14

Лос тренер лос тим. Нема правог тренера на листи. На залост. Лоси смо са Младеном Крстајицем. Доказано на СП. Сад нека играју против Младена Крстајица. Публика опраста играцима ако не заиграју за Србију.

ОДГОВОРИТЕ