Liga nacija: Novi "Orlovi", stare teme...

Zašto kažeš Litvanija, a misliš na Rusiju - "orlovi" su jutros otputovali u Vilnus, udaljen 350 kilometara od Kalinjingrada u kom je 22. juna počela utakmica koja i dalje (za nas) nije završena.  Iza i oko reprezentacije Srbije je "teška" nedelja u kojoj je pokrenut veliki broj pitanja u javnosti. . . . "Orlovi" putuju u Vilnjus gde će pokušati da se fokusiraju samo na fudbal i da se vrate sa tri boda na startu novog takmičenja.

Fudbal 06.09.2018 | 12:00
Liga nacija: Novi "Orlovi", stare teme...
Fudbaleri Srbije putuju ovog jutra u Litvaniju gde ih u petak (20.45) očekuje premijerni meč novoformiranog takmičenja pod okriljem UEFA - Liga nacija!

Ideja čelnika evropske fudbalske federacije jeste da Liga nacija zameni prijateljske utakmice umesto kojih stižu takmičarski "sudari" zemalja koje jedna drugoj odgovaraju kvalitetom, da bi na koncu dobili, uz šampiona ovog takmičenja, još dodatna četiri učesnika Evropskog prvenstva - čime se menja dosadašnji baraž sistem.

Uz 20 zemalja koji će iz deset grupa kvalifikacija direktno obezbediti učešće na završnom turniru, naknadnu šansu će dobiti po četiri najbolja tima iz svake od četiri "lige" u Ligi nacija, ne računajući one koje se već nisu plasirale.

Pobednik svakog od četiri plej-ofa dobija "kartu" za EURO 2020.

To mora biti dovoljan motiv našim reprezentativcima koji na kontinentalnoj smotri nisu učestvovali od 2000. godine, a kao učesnik prethodnog Mundijala - svakako smo favoriti grupe.

Srbija je smeštena u "treću ligu" i D grupu sa Crnom Gorom, Rumunijom i Litvanijom i upravo će nam baltička nacija biti prva destinacija na novom početku - na kome, po rečima selektora, za sada neće biti Branislava Ivanovića, Duška Tošića, Luke Milivojevića, Vladimira Stojkovića i Matije Nastasića, koji nisu pozvani za ovu akciju iz razloga koji nisu sasvim do kraja objašnjeni.

Upravo to su "stare muke" s kojima se Srbija suočava na "novom početku" - frazi koji smo (pre)više puta čuli u godinama iza nas - koje obično "orlove" dočekaju posle takmičenja.

Tako je bilo posle Svetskog prvenstva 2006. u Nemačkoj, potom onog četiri godine kasnije u Južnoj Africi, a ista situacija je nekoliko meseci posle Mundijala u Rusiji gde smo startovali pobedom nad Kostarikom, izgubili nakon preokreta protiv Švajcarske, a potom jedva pripretili Brazilu.

"Orlovi" su se uputili u Vilnjus posle burne konferencije Mladena Krstajića na kojoj je, desetak dana po objavljivanju spiska igrača za septembarske mečeve, pokušao i da obrazloži svoje odluke vezane za izostanak nekih od najiskusnijih igrača, ali i reči svog pomoćnika Milana Obradovića koji je prethodno govorio o "puču" koji se spremao u reprezentaciji.

Selektorove reči su odjeknule, a na njih nem nije ostao i "prozvani" Milivojević koji je naveo da "Krstajić ne govori istinu", dok je Nastasić izjavio da "neće igrati u njegovom mandatu".

Ovo nije prvi put da su igrači "ustali" protiv selektora Srbije i prethodno smo imali slučaj Dušana Tadića koji je imao problem sa Radovanom Ćurčićem, Adema Ljajića i Nemanje Matića protiv Siniše Mihajlovića i nerazjašnjeni "bif" Sergeja Milinković-Savića i Slavoljuba Muslina.

Uz sve ovo, teško je govoriti o idealnoj atmosferi u javnosti oko reprezentacije, mada će sami fudbaleri, i već jesu, govoriti da oko njih nema nikakvih problema...

Naši fudbaleri će na malom, ali "ušuškanom" nacionalnom stadionu zeleno-žutih, odigrati šesti međusobni duel u ovom veku. Imamo četiri pobede u okršajima s Litvancima, dok smo poslednji duel izgubili u kontroverznoj utakmici poslednjeg kola kvalifikacija za SP2010 - rezultatom 2:1.

Biće potrebno "izolovanje" od ranije pomenutih stvari koje su "dominirale" prethodnih dana kako bi novi ciklus otpočeo pobedom, a na put su krenuli sledeći igrači:

GOLMANI: Marko Dmitrović (Eibar), Predrag Rajković (Makabi) i Nikola Vasiljević (Radnik).

ODBRANA: Antonio Rukavina (Astana), Uroš Spajić (Krasnodar), Nikola Milenković (Fiorentina), Jagoš Vuković (Olimpijakos), Miloš Veljković (Verder), Aleksandar Kolarov (Roma) i Milan Rodić (Crvena zvezda).

VEZNI RED: Nemanja Matić (Mančester junajted), Nemanja Maksimović (Hetafe), Saša Lukić (Torino), Sergej Milinković-Savić (Lacio), Nenad Krstičić (Crvena zvezda), Dušan Tadić (Ajaks), Filip Kostić (Ajntraht), Adem Ljajić (Torino), Andrija Živković (Benfika) i Nemanja Radonjić (Marsej). 

NAPAD: Aleksandar Mitrović (Fulam) i Aleksandar Prijović (PAOK).

Izvor: mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mladen

06.09.2018 13:14

Los trener los tim. Nema pravog trenera na listi. Na zalost. Losi smo sa Mladenom Krstajicem. Dokazano na SP. Sad neka igraju protiv Mladena Krstajica. Publika oprasta igracima ako ne zaigraju za Srbiju.

ODGOVORITE