Пријатељска: За историју Данске и нервирање Козака!

У Трнави је одиграна историјска утакмица. Данци са аматерима изгубили "само" 3:0 од Словачке.  Словаци тренирали са данским зидарима, студентима и конобарима! Момци у белим дресовима се нису обрукали, али је питање коме овакве утакмице уопште требају?!

Фудбал 06.09.2018 | 09:45
Пријатељска: За историју Данске и нервирање Козака!
И то се догодило…

Данци су истрчали на терен Арене у Трнави, а публика није могла да препозна ниједног играча у репрезентацији која је пре само два месеца играла осмину финала Мундијала, где је тек после пенала елиминисана од касније финалисте Хрватске.

Није било Кристијана Ериксена, нити Андреаса Кристенсена, није бранио Каспер Шмајхел… Управо су њих тројица одбили да потпишу споразум о комерцијалним правима са Фудбалским савезом Данске. Одбили су позив, а уз знак солидарности исто је учинило још 20 репрезентативаца.

За пријатељску утакмицу са Словачком и дуел са Велсом у Лиги нација (9. септембра) позвани су аматери. Фудбалери који су до јуче трчали за лоптом по ливадама треће, четврте, па и пете лиге Данске.

Гол Скандинаваца је чувао ФУТСАЛЕР – Кристофер Хаг, тридесетједногодишњи голман Гентофтеа.

За све њих ова утакмица представљала је остварење најлуђих снова. Шанса да унуцима једног дана испричају како су бранили боје "најбољег тима" Данске. И успели су...

С друге стране, Словаци су били бесни. Селектор Јан Козак је с пуним правом поставио питање пре меча: "У чему је смисао путовати с таквим тимом? Нама је ова утакмица била потребна да видимо где смо, да се спремимо. Са спортског аспекта нећемо добити ништа."

Али, ни Фудбалски савез Данске неће добити казну од УЕФА…

Селектор Скандинаваца Џон Јенсен, који је само за овај дуел заменио Агеа Хареидеа и помоћника Јан Дал Томасона, је пре уласка у авион за Словачку рекао новинарима да не познаје ниједног играча с којима ће играти утакмице у Трнави и против Велса.

Јенсен је четири године играо за Арсенал (од 1992. до 1996) и пуних осам година је био репрезентативац. Са Данском је освојио Европско првенство 1992. године.

Капитен Данске, тридесетогодишњи Кристијан Офенберг, који наступа за Аварту из Копенхагена, члана треће данске лиге, приликом извођења екипе на терен, добио је велики аплауз навијача у Трнави.

Николај Јохансен, члан данског четвртолигаша Ванлесеа, је био задужен за прву звезду Словачке репрезентације и члана Наполија – Марека Хамшика.

Словачка је победила 3:0 (2:0), али очигледно да домаћин није додавао гас. Стрелци су били Адам Немец у 10, Алберт Руснак у 37. и Адам Фогт, репрезентативац Данске, који је у 79. минуту постигао аутогол.

Пријатељска утакмица у Трнави између Словачке и Данске (3:0) требало је да буде нови почетак и најава Лиге нација која стартује сутра. Уместо тога претворила се у комедију коју су обележили аматери, футсалери и зидари из Данске, а који су се вечерас ипак достојно супротставили домаћину. Нису се обрукали и треба им честитати.

Фудбалско мучење, то смо гледали у протеклих сат и по времена и знали какав ће бити коначни исход, а чини се да су се и Словаци брзо охладили када су видели после уводних 20-ак минута са чим имају посла. Са футсал голманом (а Данска је испод 50. места на свету у овом спорту), затим десним беком из четврте лиге и остатком тима из треће, рекреативцима којима је фудбал само хоби, а студирају или зарађују као конобари, столари или зидари, гости су на крају подношљиво поражени.

Голове за Словачку постигли су Немец (11') и Руснак (37), док је аутогол дао и резевиста гостију Фогт у 79. минуту. Домаћини су изашли на терен са јаким саставом у коме су били и Хамшик и Вајс, а са две асистенције истакао се Јурај Куцка.

Данска с поптуним анонимусима је прегурала некако ову пријатељску проверу и видећемо шта ће бити у недељу, када је на реду њен премијерни окршај у Лиги нација с Велсом. Уколико не буде могла да игра с најјачим тимом прети јој чак и избацивање са Европског првенства 2020. што би сигурно био велики ударац за сјајну генерацију Ериксена, Дилејнија, Шмајхела и осталих.

И да заокружимо ову несрећну утакмицу још једним податком. Словаци су победили вечерас, али и изгубили и маскоту и то уочи старта утакмице. Соко, њихов заштитини знак који слеће на центар пред почетак сваког меча одлетео је у непознатом правцу и није се вратио.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар