Prijateljska: Za istoriju Danske i nerviranje Kozaka!

U Trnavi je odigrana istorijska utakmica. Danci sa amaterima izgubili "samo" 3:0 od Slovačke.  Slovaci trenirali sa danskim zidarima, studentima i konobarima! Momci u belim dresovima se nisu obrukali, ali je pitanje kome ovakve utakmice uopšte trebaju?!

Fudbal 06.09.2018 | 09:45
Prijateljska: Za istoriju Danske i nerviranje Kozaka!
I to se dogodilo…

Danci su istrčali na teren Arene u Trnavi, a publika nije mogla da prepozna nijednog igrača u reprezentaciji koja je pre samo dva meseca igrala osminu finala Mundijala, gde je tek posle penala eliminisana od kasnije finaliste Hrvatske.

Nije bilo Kristijana Eriksena, niti Andreasa Kristensena, nije branio Kasper Šmajhel… Upravo su njih trojica odbili da potpišu sporazum o komercijalnim pravima sa Fudbalskim savezom Danske. Odbili su poziv, a uz znak solidarnosti isto je učinilo još 20 reprezentativaca.

Za prijateljsku utakmicu sa Slovačkom i duel sa Velsom u Ligi nacija (9. septembra) pozvani su amateri. Fudbaleri koji su do juče trčali za loptom po livadama treće, četvrte, pa i pete lige Danske.

Gol Skandinavaca je čuvao FUTSALER – Kristofer Hag, tridesetjednogodišnji golman Gentoftea.

Za sve njih ova utakmica predstavljala je ostvarenje najluđih snova. Šansa da unucima jednog dana ispričaju kako su branili boje "najboljeg tima" Danske. I uspeli su...

S druge strane, Slovaci su bili besni. Selektor Jan Kozak je s punim pravom postavio pitanje pre meča: "U čemu je smisao putovati s takvim timom? Nama je ova utakmica bila potrebna da vidimo gde smo, da se spremimo. Sa sportskog aspekta nećemo dobiti ništa."

Ali, ni Fudbalski savez Danske neće dobiti kaznu od UEFA…

Selektor Skandinavaca Džon Jensen, koji je samo za ovaj duel zamenio Agea Hareidea i pomoćnika Jan Dal Tomasona, je pre ulaska u avion za Slovačku rekao novinarima da ne poznaje nijednog igrača s kojima će igrati utakmice u Trnavi i protiv Velsa.

Jensen je četiri godine igrao za Arsenal (od 1992. do 1996) i punih osam godina je bio reprezentativac. Sa Danskom je osvojio Evropsko prvenstvo 1992. godine.

Kapiten Danske, tridesetogodišnji Kristijan Ofenberg, koji nastupa za Avartu iz Kopenhagena, člana treće danske lige, prilikom izvođenja ekipe na teren, dobio je veliki aplauz navijača u Trnavi.

Nikolaj Johansen, član danskog četvrtoligaša Vanlesea, je bio zadužen za prvu zvezdu Slovačke reprezentacije i člana Napolija – Mareka Hamšika.

Slovačka je pobedila 3:0 (2:0), ali očigledno da domaćin nije dodavao gas. Strelci su bili Adam Nemec u 10, Albert Rusnak u 37. i Adam Fogt, reprezentativac Danske, koji je u 79. minutu postigao autogol.

Prijateljska utakmica u Trnavi između Slovačke i Danske (3:0) trebalo je da bude novi početak i najava Lige nacija koja startuje sutra. Umesto toga pretvorila se u komediju koju su obeležili amateri, futsaleri i zidari iz Danske, a koji su se večeras ipak dostojno suprotstavili domaćinu. Nisu se obrukali i treba im čestitati.

Fudbalsko mučenje, to smo gledali u proteklih sat i po vremena i znali kakav će biti konačni ishod, a čini se da su se i Slovaci brzo ohladili kada su videli posle uvodnih 20-ak minuta sa čim imaju posla. Sa futsal golmanom (a Danska je ispod 50. mesta na svetu u ovom sportu), zatim desnim bekom iz četvrte lige i ostatkom tima iz treće, rekreativcima kojima je fudbal samo hobi, a studiraju ili zarađuju kao konobari, stolari ili zidari, gosti su na kraju podnošljivo poraženi.

Golove za Slovačku postigli su Nemec (11') i Rusnak (37), dok je autogol dao i rezevista gostiju Fogt u 79. minutu. Domaćini su izašli na teren sa jakim sastavom u kome su bili i Hamšik i Vajs, a sa dve asistencije istakao se Juraj Kucka.

Danska s poptunim anonimusima je pregurala nekako ovu prijateljsku proveru i videćemo šta će biti u nedelju, kada je na redu njen premijerni okršaj u Ligi nacija s Velsom. Ukoliko ne bude mogla da igra s najjačim timom preti joj čak i izbacivanje sa Evropskog prvenstva 2020. što bi sigurno bio veliki udarac za sjajnu generaciju Eriksena, Dilejnija, Šmajhela i ostalih.

I da zaokružimo ovu nesrećnu utakmicu još jednim podatkom. Slovaci su pobedili večeras, ali i izgubili i maskotu i to uoči starta utakmice. Soko, njihov zaštitini znak koji sleće na centar pred početak svakog meča odleteo je u nepoznatom pravcu i nije se vratio.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar