Биланс Партизановог прелазног рока...

Опрости, позајми, дођем ти проценте! Ни звучних имена, ни великих продаја није било у Хумској овог лета.

Фудбал 06.09.2018 | 23:37
Биланс Партизановог прелазног рока...
Приоритет свих приоритета – освојити тутулу. Ако је то икако могуће. Из простог разлога што шампионска круна у Србије не само да гарантује лакшу проходност кроз европске квалификације, него какво год да је, овдашње првенство може да дигне цену играчима и на основу тога стабилизује живот једног клуба.

Види се то најбоље на примеру Партизана, који је после дупле круне у сезони 2016/2017 продао четворицу стартера (Урош Ђурђевић, Леонардо да Силва Соза, Никола Миленковић и Немања Михајловић) у вредности од 13.300.000 евра, а овог лета, после сезоне у којој је направио историјски помак у Европи, али заостао за вечитим ривалом у првенственој трци, најбоља продаја представља одлазак Леандреа Тавамбе у Саудијску Арабију за тек 1.400.000 евра, иако је Камерунац тресао мреже свим тимовима у Лиги Европе.

Зато је разумљиво што су челници још пре почетка овог такмичарског циклуса померили фокус са међународног на домаће такмичење и означили повратак титуле као главни циљ. До њега ће покушати да стигну са малим улагањима (једва преко 1.000.000 евра) и слободним фудбалерима, пошто новца у каси за велике трансфере и звучна имена није ни било. И да јесте, питање је да ли би погодили, пошто „кога Сума уједе, тај се и много јефтинијих играча плаши“.

Парни ваљак је квартет играча (Марк Валијенте, Рикардо Гомеш, Габријел Енаке, Милан Смиљанић) довео без обавезе да плаћа обештећење клубовима, јер су им истекли уговори, док је симболичне своте новца издвојио за потписе Горана Закарића и Александра Шћекића, а највише потрошио за куповину шпица Немање Николића (350.000 евра), с тим да Спартаку следује и 20 одсто од наредног трансфера. У међувремену је, после обећавајућих пролећних неколико месеци, откупљен уговор Саше Здјелара за 500.000 евра, али тако да и Олимпијакосу следује половина новца од следеће продаје златног Орлића са Новог Зеланда.

Вредно пажње је подсећање потписан нови уговор са капитеном Сашом Илићем, од Челсија је издејствован наставак позајмице Данила Пантића, док се после једногодишњег боравка у Грчкој вратио голман Филип Кљајић. И то би било то. С тим да се шушка како би до током септембра могао за Партизан да потпише још један играч „чистих“ папира.

Осим поменутог одласка Тавамбе, у ову фискалну годину рачуна се и трансфер Душана Влаховића у Фјорентину, уз напомену да је новац за талентованог нападача одавно стигао у клуб, док за разлику од лане – кад је било продаја за несметани живот – овог лета највећи „излазни“ трансфери представљају потписиМарка Јевтовића за Коњу и младог шпица Ђорђа Јовановића за белгијски Локерен, од којих је приходовано 950.000 евра. Притом су и Тавамба и Јевтовић, па и Милан Митровић који се вратио у Другу лигу Турске напуштали Топчидерско брдо опраштајући део или цео дуг. Како финансијска ситуација нија баш ружичаста један од планова руководства је да током јесени договоре трансфер Светозара Марковића (Бенфика нудила 2.500.000 евра последњег дана прелазног рока, црно-бели траже бар 3.500.000), као што су то пре годину и по дана урадили са Блекијем Миленковићем. Део буџета покушаће да растерети прослеђивањем Сејдубе Суме на позајмицу у Израел, као што је то учинио са Огњеном Ожеговићем (Арсенал, Тула), а њих двојица коштала су клуб пре само годину дана 2.000.000 евра. Без плата.

Како нема других извора финансија осим УЕФА (награда за учешће у квалификацијама износи 1.080.000 евра) и омладинске школе, Партизан је принуђен да гледа у своје двориште што му је у прошлисто доносило изузетан ефекат. Зато су после зимских промоција Луке Цуцина, Армина Ђерлека и Светозара Марковићалетос првом тиму прикључени Златан Шеховић и Јован Кокир, али је тројицу својих дечака послао на дошколовавање у суперлигашке клубове (Земун, Чукарички, Пролетер), па ће морати да сачека да неко од њих заблиста и донесе ефекат какав сви желе.

Кроз освајање титуле. Онда ће и новца, ваљда, бити на све стране.

ДОЛАСЦИ

Саша Здјелар (Олимпијакос) 500.000
Немања Николић (Спартак) 350.000
Горан Закарић (Жељезничар) 150.000
Александар Шћекић (Генчлербирлиги) 100.000
Данило Пантић (Челси) позајмица
Милан Смиљанић слободан играч
Марк Валијенте слободан играч
Габријел Енаке слободан играч
Рикардо Гомеш слободан играч

Укупно: 1.100.000 евра

ОДЛАСЦИ

Душан Влаховић (Фјорентина) 1.500.000
Леандре Тавамба (Ал Тавон, Саудијска Арабија) 1.400.000
Ђорђе Јовановић (Локерен) 450.000
Марко Јевтовић (Коња) 500.000
Милан Митровић (Адана) без обештећења
Јован Нишић (Вождовац) без обештећења
Јури Вакулко (Арсенал, Кијев) позајмица
Огњен Ожеговић (Арсенал, Тула) позајмица
Страхиња Јовановић (Пролетер, Нови Сад) позајмица
Страхиња Бошњак (Земун) позајмица
Вељко Бирманчевић (Чукарички) позајмица
Немања Стевановић (Чукарички) позајмица
Немања Антонов (Грасхоперс) истекла позајмица

Укупно: 3.850.000 евра

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар