Bilans Partizanovog prelaznog roka...

Oprosti, pozajmi, dođem ti procente! Ni zvučnih imena, ni velikih prodaja nije bilo u Humskoj ovog leta.

Fudbal 06.09.2018 | 23:37
Bilans Partizanovog prelaznog roka...
Prioritet svih prioriteta – osvojiti tutulu. Ako je to ikako moguće. Iz prostog razloga što šampionska kruna u Srbije ne samo da garantuje lakšu prohodnost kroz evropske kvalifikacije, nego kakvo god da je, ovdašnje prvenstvo može da digne cenu igračima i na osnovu toga stabilizuje život jednog kluba.

Vidi se to najbolje na primeru Partizana, koji je posle duple krune u sezoni 2016/2017 prodao četvoricu startera (Uroš Đurđević, Leonardo da Silva Soza, Nikola Milenković i Nemanja Mihajlović) u vrednosti od 13.300.000 evra, a ovog leta, posle sezone u kojoj je napravio istorijski pomak u Evropi, ali zaostao za večitim rivalom u prvenstvenoj trci, najbolja prodaja predstavlja odlazak Leandrea Tavambe u Saudijsku Arabiju za tek 1.400.000 evra, iako je Kamerunac tresao mreže svim timovima u Ligi Evrope.

Zato je razumljivo što su čelnici još pre početka ovog takmičarskog ciklusa pomerili fokus sa međunarodnog na domaće takmičenje i označili povratak titule kao glavni cilj. Do njega će pokušati da stignu sa malim ulaganjima (jedva preko 1.000.000 evra) i slobodnim fudbalerima, pošto novca u kasi za velike transfere i zvučna imena nije ni bilo. I da jeste, pitanje je da li bi pogodili, pošto „koga Suma ujede, taj se i mnogo jeftinijih igrača plaši“.

Parni valjak je kvartet igrača (Mark Valijente, Rikardo Gomeš, Gabrijel Enake, Milan Smiljanić) doveo bez obaveze da plaća obeštećenje klubovima, jer su im istekli ugovori, dok je simbolične svote novca izdvojio za potpise Gorana Zakarića i Aleksandra Šćekića, a najviše potrošio za kupovinu špica Nemanje Nikolića (350.000 evra), s tim da Spartaku sleduje i 20 odsto od narednog transfera. U međuvremenu je, posle obećavajućih prolećnih nekoliko meseci, otkupljen ugovor Saše Zdjelara za 500.000 evra, ali tako da i Olimpijakosu sleduje polovina novca od sledeće prodaje zlatnog Orlića sa Novog Zelanda.

Vredno pažnje je podsećanje potpisan novi ugovor sa kapitenom Sašom Ilićem, od Čelsija je izdejstvovan nastavak pozajmice Danila Pantića, dok se posle jednogodišnjeg boravka u Grčkoj vratio golman Filip Kljajić. I to bi bilo to. S tim da se šuška kako bi do tokom septembra mogao za Partizan da potpiše još jedan igrač „čistih“ papira.

Osim pomenutog odlaska Tavambe, u ovu fiskalnu godinu računa se i transfer Dušana Vlahovića u Fjorentinu, uz napomenu da je novac za talentovanog napadača odavno stigao u klub, dok za razliku od lane – kad je bilo prodaja za nesmetani život – ovog leta najveći „izlazni“ transferi predstavljaju potpisiMarka Jevtovića za Konju i mladog špica Đorđa Jovanovića za belgijski Lokeren, od kojih je prihodovano 950.000 evra. Pritom su i Tavamba i Jevtović, pa i Milan Mitrović koji se vratio u Drugu ligu Turske napuštali Topčidersko brdo opraštajući deo ili ceo dug. Kako finansijska situacija nija baš ružičasta jedan od planova rukovodstva je da tokom jeseni dogovore transfer Svetozara Markovića (Benfika nudila 2.500.000 evra poslednjeg dana prelaznog roka, crno-beli traže bar 3.500.000), kao što su to pre godinu i po dana uradili sa Blekijem Milenkovićem. Deo budžeta pokušaće da rastereti prosleđivanjem Sejdube Sume na pozajmicu u Izrael, kao što je to učinio sa Ognjenom Ožegovićem (Arsenal, Tula), a njih dvojica koštala su klub pre samo godinu dana 2.000.000 evra. Bez plata.

Kako nema drugih izvora finansija osim UEFA (nagrada za učešće u kvalifikacijama iznosi 1.080.000 evra) i omladinske škole, Partizan je prinuđen da gleda u svoje dvorište što mu je u prošlisto donosilo izuzetan efekat. Zato su posle zimskih promocija Luke Cucina, Armina Đerleka i Svetozara Markovićaletos prvom timu priključeni Zlatan Šehović i Jovan Kokir, ali je trojicu svojih dečaka poslao na doškolovavanje u superligaške klubove (Zemun, Čukarički, Proleter), pa će morati da sačeka da neko od njih zablista i donese efekat kakav svi žele.

Kroz osvajanje titule. Onda će i novca, valjda, biti na sve strane.

DOLASCI

Saša Zdjelar (Olimpijakos) 500.000
Nemanja Nikolić (Spartak) 350.000
Goran Zakarić (Željezničar) 150.000
Aleksandar Šćekić (Genčlerbirligi) 100.000
Danilo Pantić (Čelsi) pozajmica
Milan Smiljanić slobodan igrač
Mark Valijente slobodan igrač
Gabrijel Enake slobodan igrač
Rikardo Gomeš slobodan igrač

Ukupno: 1.100.000 evra

ODLASCI

Dušan Vlahović (Fjorentina) 1.500.000
Leandre Tavamba (Al Tavon, Saudijska Arabija) 1.400.000
Đorđe Jovanović (Lokeren) 450.000
Marko Jevtović (Konja) 500.000
Milan Mitrović (Adana) bez obeštećenja
Jovan Nišić (Voždovac) bez obeštećenja
Juri Vakulko (Arsenal, Kijev) pozajmica
Ognjen Ožegović (Arsenal, Tula) pozajmica
Strahinja Jovanović (Proleter, Novi Sad) pozajmica
Strahinja Bošnjak (Zemun) pozajmica
Veljko Birmančević (Čukarički) pozajmica
Nemanja Stevanović (Čukarički) pozajmica
Nemanja Antonov (Grashopers) istekla pozajmica

Ukupno: 3.850.000 evra

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar