Струка дигла глас: Укините правило гола у гостима!

Састанку присуствовали Мурињо, Алегри, Анчелоти, Тухел, Емери…

Фудбал 06.09.2018 | 23:15
Струка дигла глас: Укините правило гола у гостима!
Сећамо се да је својевремено Арсен Венгер говорио о томе, али га нико није озбиљно саслушао, барем  не тамо где би имало сврху. Зато сада Уефа под много јачим притиском. Струка се ујединила и предвођена неким од највећих имена у тренерском послу затражила од Уефе да укине правило гола у гостима.

Чисто да будемо сигурни, јер можда је на ову адресу залутао и неко ко баш и не прати фудбал (мада нам то изгледа крајње неуверљиво), правило гола у гостима налаже да у случају изједначеног резултата у двомечу нокаут фазе такмичења даље иде онај који је постигао више голова на страни.

Када се правило уводила сматрало се да је постићи гол у гостима много тежи задатак него затрести противничку мрежу на домаћем терену. У међувремену се то драстично променило, па су највећи европски тренери на редовном годишњем састанку са Уефом предложили да се правило укине. Просто, гол на страни више и није такав изазов.

Међу тренерима који су дигли руку за укидање правила био је и шеф струке Манчестер јунајтеда Жозе Мурињо, а састанку су присуствовали и Масимилијано Алегри (Јувентус), Карло Анчелоти (Наполи), Унај Емери (Арсенал), Пауло Фонсека (Шахтјор), Ђулен Лопетеги (Реал Мадрид), Томас Тухел (Пари Сен Жермен), па и већ поменути Арсен Венгер.

“Тренери мисле да постизање голова на гостовањима није више тако тешко као у прошлости. Тако да сматрају да би правило требало да се преиспита. И то ћемо и урадити. Струка сматра да тежина гола у гостима једноставно није иста као што је била када је правило уведено”, преноси Уефин генерални секретар Ђорђо Маркети.

Правило је иначе уведено у Купу европских победника купова, још 1965. године. До тада се или бацао новчић или се мајсторица играла на неутралном терену. Од тада се важио гол у гостима, али имајте на уму да је то ера пре интернета, време када није свако ни телевизор у кући имао. Гостовања у друге земље нису била тако рутинска путовања као данас. Фудбалери су ишли у непознато, често се озбиљно тресли у страха. у туђини.

Данас: авион, слушалице на уши, скупи хотели… Никакав проблем. Највећи играчи су огуглали. Па чак тренери мисле да је правило постало контрапродуктивно, да је само навело домаће тимове да се затворе кад играју код куће. Уместо да то што гости имају додатан мотив да нападну отвори утакмицу оне су постале још затвореније.

Тренери су такође затражили и да се прелазни рокови у свим великим лигама заврше у исто време. Односно, волели би када би све јаче лиге пратиле пример Премијер лиге и Серије А. Овог лета у њима су прелазни рокови први пут завршени пре почетка сезоне. Међутим, у Шпанији, Немачкој и Француској трајали су као и раније до краја августа. Идеја је дакле да се све јаче лиге униформишу.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар