Struka digla glas: Ukinite pravilo gola u gostima!

Sastanku prisustvovali Murinjo, Alegri, Ančeloti, Tuhel, Emeri…

Fudbal 06.09.2018 | 23:15
Struka digla glas: Ukinite pravilo gola u gostima!
Sećamo se da je svojevremeno Arsen Venger govorio o tome, ali ga niko nije ozbiljno saslušao, barem  ne tamo gde bi imalo svrhu. Zato sada Uefa pod mnogo jačim pritiskom. Struka se ujedinila i predvođena nekim od najvećih imena u trenerskom poslu zatražila od Uefe da ukine pravilo gola u gostima.

Čisto da budemo sigurni, jer možda je na ovu adresu zalutao i neko ko baš i ne prati fudbal (mada nam to izgleda krajnje neuverljivo), pravilo gola u gostima nalaže da u slučaju izjednačenog rezultata u dvomeču nokaut faze takmičenja dalje ide onaj koji je postigao više golova na strani.

Kada se pravilo uvodila smatralo se da je postići gol u gostima mnogo teži zadatak nego zatresti protivničku mrežu na domaćem terenu. U međuvremenu se to drastično promenilo, pa su najveći evropski treneri na redovnom godišnjem sastanku sa Uefom predložili da se pravilo ukine. Prosto, gol na strani više i nije takav izazov.

Među trenerima koji su digli ruku za ukidanje pravila bio je i šef struke Mančester junajteda Žoze Murinjo, a sastanku su prisustvovali i Masimilijano Alegri (Juventus), Karlo Ančeloti (Napoli), Unaj Emeri (Arsenal), Paulo Fonseka (Šahtjor), Đulen Lopetegi (Real Madrid), Tomas Tuhel (Pari Sen Žermen), pa i već pomenuti Arsen Venger.

“Treneri misle da postizanje golova na gostovanjima nije više tako teško kao u prošlosti. Tako da smatraju da bi pravilo trebalo da se preispita. I to ćemo i uraditi. Struka smatra da težina gola u gostima jednostavno nije ista kao što je bila kada je pravilo uvedeno”, prenosi Uefin generalni sekretar Đorđo Marketi.

Pravilo je inače uvedeno u Kupu evropskih pobednika kupova, još 1965. godine. Do tada se ili bacao novčić ili se majstorica igrala na neutralnom terenu. Od tada se važio gol u gostima, ali imajte na umu da je to era pre interneta, vreme kada nije svako ni televizor u kući imao. Gostovanja u druge zemlje nisu bila tako rutinska putovanja kao danas. Fudbaleri su išli u nepoznato, često se ozbiljno tresli u straha. u tuđini.

Danas: avion, slušalice na uši, skupi hoteli… Nikakav problem. Najveći igrači su oguglali. Pa čak treneri misle da je pravilo postalo kontraproduktivno, da je samo navelo domaće timove da se zatvore kad igraju kod kuće. Umesto da to što gosti imaju dodatan motiv da napadnu otvori utakmicu one su postale još zatvorenije.

Treneri su takođe zatražili i da se prelazni rokovi u svim velikim ligama završe u isto vreme. Odnosno, voleli bi kada bi sve jače lige pratile primer Premijer lige i Serije A. Ovog leta u njima su prelazni rokovi prvi put završeni pre početka sezone. Međutim, u Španiji, Nemačkoj i Francuskoj trajali su kao i ranije do kraja avgusta. Ideja je dakle da se sve jače lige uniformišu.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar