УСО: Рафа преживио драму са Тимом! И Делпо у 1/2-финалу!

Кромпир, пројектили и меч сезоне! Рафаел Надал и Доминик Тим одиграли су меч сезоне у четвртфиналу УС опена који је после пет сати и спектакуларне борбе припао шпанском тенисеру! Нови УС опен "класик": Надал и Тим до изнемоглости! Четири часа и 54 минута трајао је спектакл на "Артур Еш" стадиону у Њујорку, на ком се актуелни шампион Рафаел Надал бранио "круну" у дуелу са Домиником Тимом и, некако, успео у томе. Следећи ривал му је Хуан Мартин Дел Потро.

Тенис 05.09.2018 | 09:30
УСО: Рафа преживио драму са Тимом! И Делпо у 1/2-финалу!
Надал је преживео један од најтежих дуела у каријери и на крају славио резултатом 0:6, 6:4, 7:5, 6:7 (4-7), 7:6 (7-5).

Актуелни шампион је још једном показао колико је ментално јак, али није само фраза да се каже и да је Аустријанац једнако заслужио да изађе као победника.

Вероватно би то био случај да је са друге стране мреже био било ко осим најбољег тенисера света. 

Без дилеме је ово био меч турнира, квалитативно можда и један од најбољих у сезони, а оно што је виђено у првих 25 минута дуго ће се препричавати. Тим је нестварно започео меч и добио први сет против Надала са "нулом", препустивши му само седам поена. 

Једним од најбољих сетова ове године постао је први играч који је на Гренд слемовима дао "кромпир" и Надалу и Ђоковићу, али је брзо уследио одговор Шпанца. 

Полако је Рафа дизао ниво своје игре, сачекао прилику и у финишу другог сета се боље снашао код серије брејкова за 1-1. 

Аустријанац је, за разлику од претходних сусрета, задржавао висок ниво тениса и када је испуштао прилике, а чинило се да би Надал могао да му "украде" тријумф јер је добио трећи сет, упркос томе што је Тим имао брејк вишка и сервирао за вођство код 5:3. 

Али ни "Бик са Маљорке" није успевао да сломи отпор деветог играча света као што би то иначе чинио – Доминик је први направио брејк у четвртом делу игре, испустио га, али је имао више храбрости и концентрације у тај брејку и изборио одлучујући сет. 

Поштено је било и да он буде решен у тај брејку, до тада су обојица имала прилике али их нису искористили. Драма је расла како се крај приближавао, и у додатном гему су се смењивали у вођству, да би свет стао код резултата 5:5. Тада је Надал добио поен на свој сервис, а онда је Тим, попут Новака Ђоковића у финалу Олимпијских игара 2008, промашио смеч за срцепарајући крај меча за све његове навијаче. 

Шпанац је одмах отишао да се поздрави и утеши противника, а за финале ће се борити са Хуаном Мартином дел Потром који је у четири сета елиминисао Џона Изнера. 

Нови УС опен "класик"!

Актуелни шампион бранио је титулу освојену пре годину дана пуна четири часа и 58 минута у мечу четвртфинала са изазивачем из Аустрије, који је се некако подигао после несхватљивог губитка трећег сета, увео дуел у "мајсторицу" али тамо поклекао у тај-брејку тако што је изгубио последња три поена и вођство од 4:5 претворио у горак пораз:

(1) Рафаел Надал - (9) Доминик Тим 0:6, 6:4, 7:5, 6:7 (4:7), 7:6 (7:5)!

Шпанац, освајач "Флашинг Медоуза" из 2010, 2014. и 2017. године, имаће "форе" до петка увече да се опорави од овог маратона у ком је поправио скор са 25-годишњим Аустријанцем на 8:3 и припреми за прво полуфинале у ком га чека освајач титуле из 2009. године, (3) Хуан Мартин Дел Потро.

ШПАНАЦ "ЗАКАСНИО" ПОЛА САТА

Готово распродате трибине највећег стадиона у свету тениса, акустичног "Артур Еша" капацитета 23.770 места, чекале су "Броја 1" добрих пола сата у ноћи између уторка и среде по нашем времену. Отприлике толико је бранилац титуле "закаснио" на меч четвртфинала, што је Тим искористио да у фуриозном налету стекне предност и притом снажним форхендима одложи ривалов "упис" на семафор за други сет - 0:6 и 0:1.

Рафа се "појавио" на терену тек тада, у сету у ком није било ни шанси за брејк до резултата 4:3, када се "ударач" из Винер Нојштата суочио са првом брејк лоптом и одмах препустио сервис ривалу. Изједначење пред трећи сет није спречио ни Тимов моментални "рибрејк" за 5:4. И у наредном гему, Надал је искористио прву брејк лопту која је овог пута била и сет лопта за - 6:4 и 1:1.

УЗДРМАНИ ТИМ ИЗДРЖАО, УЗВРАТИО...

Без обзира на то што је одлучено у тај-брејку петог сета, завршница трећег могла би лако да буде издвојена и као пресудна за исход дуела. Тим је играо боље, имао неискоришћену брејк лопту за 2:3 и искоришћену за 3:4, али се његово самопоуздање потом "поломило" на ситне делове што је за освајача 17 грен слем титула био позив да преузме контролу над поенима и са два брејка у наредних пет гемова неочекивано поведе - 7:5 и 2:1.

Начин на који је изгубио трећи сет видно је пореметио седам година млађег ривала, који је у првом грен слем финалу у каријери прошлог маја доживео непријатан пораз управо од Надала на "његовом" Ролан Гаросу - 6:4, 6:3, 6:2. Међутим, девети тенисер света издржао је притисак две везане брејк лопте за наставак црне серије и на старту четвртог сета и вођство ривала од 2:0, а потом искористио прву кризу противника од првог сета да поведе 1:3, 2:4 и 3:5.

На том путу пропустио је три и спасао две брејк лопте, али није издржао у осмом гему када је Надал одличним ритерн ударцима преузимао иницијативу у поенима и поравнао на 4:4. Великан са Мајорке првим сервисом "поништио" је Тимову брејк лопту за вођство од 5:6, али није успео да се врати из 0:3 са почетка тај-брејка - 6:7 (4:7) и 2:2.

РЕШЕНО ЈЕ У ТАЈ-БРЕЈКУ ПЕТОГ СЕТА

Да се играло било где осим на УС опену, другим речима на Аустралијан опену, Ролан Гаросу или Вимблдону, одлука о победнику не би могла да "падне" у тај-брејку петог сета већ би се играло на "разлику". Међутим, од тренутка када је Тим изједначио на 2:2 могла је да се примети и разлика на терену у корист Шпанца, који је у периоду најспектакуларнијег тениса од старта дуела имао две брејк лопте за 3:2 и три брејк лопте за 6:5, али који је посао морао да доврши тек након доласка на два поена од елиминације.

Рафа је погодио оба прва сервиса при вођству Тима од 4:5 у тај-брејку, а потом сломио ривала под притиском меч лопте и мини брејком завршио посао после скоро пет сати игре по изузетно влажном и спарном времену.

Било је 2.04 после поноћи по локалном времену када су тенисери честитали један другоме.

Пласманом међу четири најбоља на 138. издању УС опена, за који је обезбеђен рекордан наградни фонд од 53 милиона долара, Надал је одбранио 720 бодова од 2.000 сакупљених прошле године лаганим тријумфом у финалу са Кевином Андерсоном - 6:3, 6:3, 6:4. Уколико савлада и Делпа, Рафа ће одбранити 1.200 бодова за пласман у финале, мада је и овако извесно да ће сезону завршити као "Број 1", пети пут у каријери.

Ни Аргентинац није имао лак посао на отварању четвртфиналних дуела мушког сингла, али му је за победу над (11) Џоном Изнером било потребно три часа и 29 минута за преокрет после "тесно" изгубљеног првог сета - 6:7 (5:7), 6:3, 7:6 (7:4), 6:2.

Надал и Дел Потро састајали су се 17 пута, а леворуки ас са Мајорке води 12:5 након што је у четвтрфиналу претходног Вимблдона био бољи после четири часа и 52 минута беспоштедне борбе - 5:7, 7:6 (9:7), 6:4, 4:6, 6:4.

Дел Потру "судар дивова" и ново полуфинале УС опена. Трећи тенисер света Хуан Мартин дел Потро први је полуфиналиста овогодишњег УС опена, након победе над Џоном Изнером. Дел Потро први у полуфиналу. Џо Изнер узео први сет, али је Аргентинац освојио наредне три и пласирао се у полуфинале УС Опена.

Дел Потро је изгубио први сет, али је успео да преокрене и слави резултатом 6:7 (5-7), 6:3, 7:6 (7-4), 6:2.

Дуел који је трајао скоро три и по сата био је изузетно неизвестан, а почетну предност стекао је Американац – неутралисао је једину брејк прилику у првом сету и сачекао своју шансу у додатном гему.

У тај брејку му је био довољан један мини брејк за освајање сета, после чега је 'Див из Тандила' морао да заигра агресивније. 

Пропустио је неколико прилика на старту другог дела, али је успео да брејкне ривала и дође до изједначења. Преломни тренуци сусрета играни су у финишу трећег сета, који је као и први, решен у тај брејку. 

Њега је сада добио Делпо и нешто касније протутњао кроз четврти за друго узастопно полуфинале у Њујорку. 

Подсетимо, УС опен је једини Гренд слем који је Дел Потро освојио у каријери, било је то 2009. године када је у финалу савладао Роџера Федерера.

Дуел трећег носиоца, Дел Потра, и једанаестог, Изнера, обележила је изједначена игра у којој су обојица играча демонстрирала јак сервис (14 асова Дел Потра и 26 Изнера). Међутим, Аргентинац је имао више знања и бољу концентрацију у кључним моментима.

О изједначености ривала довољно говори и податак да је у прва три сета виђен само један брејк. Направио га је Дел Потро у другом сету, у четвртом гему. У првом је Аргентинац пред крај имао једног прилику да одузме сервис и да тај део игре реши са 7:5, али се Изнер одбранио и на крају у тајбрејку добио сет.

Баш као и Дел потро у трећем.

Већ у четвртом сету, када је меч ушао у четврти сат, обојица су почела више да греше. Изнер је посустао већ на почетку сета, када је Дел Потро још једном на мечу одузео сервис и практично решио меч четвртфинала. Могао је Американац да анулира предност противника, имао је и брејк лопту, али није успео. На крају је тенисер из Аргентине још једном "брејкнуо" Изнера и окончао меч.

Надал и Дел Потро већ су зарадили 925.000 долара, једна победа донела би им 1.850.000, а две рекордних 3.800.000 долара. Тиму, Изнеру и осталим пораженим четвртфиналистима остаће "утеха" од 475.000 долара из наградног фонда увећаног за 2,7 одсто у односу на 2017. годину.

Текући УС опен последњи је грен слем турнир у Опен ери на ком су постављена 32 носиоца у мушком и женском синглу. Од наредне сезоне биће само 16 повлашћених на жребу и у Мелбурну и у Паризу и у Лондону и у Њујорку.

Резултати четвртфинала:

(1) Рафаел Надал - (9) Доминик Тим 0:6, 6:4, 7:5, 6:7 (4:7), 7:6 (7:5)
(2) Хуан Мартин Дел Потро - (11) Џон Изнер 6:7 (5:7), 6:3, 7:6 (7:4), 6:2

(7) Марин Чилић - (21) Кеи Нишикори (среда, 21.30)
(6) Новак Ђоковић - Џон Милман (четвртак, 2.30)

Ђоковићев ривал је направио велико изненађење у осмини финала елиминацијом Роџера Федерера. Аустралијанац има 29 година и тренутно је 55 играч на АТП листи, што је тек нешто лошије од његовог најбољег резултата – 49. места.

*напомена: полуфинала ће бити одиграна у петак увече, односно у суботу рано ујутру по нашем времену, а финале је заказано за недељу увече.

Серена фуриозном серијом до 12. полуфинала УС опена! Америчка тенисерка Серена Вилијамс победила је Каролину Плишкову у два сета и пласирала се у полуфинале УС опена.

Серена је до свог 12. полуфинала у Њујорку стигла резултатом 6:4, 6:3 после нешто мање од сат и по времена игре.

Шестострука шампиона последњег Гренд слема захваљујући фуриозној серији од осам узастопни гемова преломила је меч, али није само то главни разлог тријумфа.

Вратила се од 2:4 и дошла до првог сета и вођства у другом од 4:0, када се Чехиња пробудила и кренула озбиљно да прети. Вратила је један брејк, у следећем гему на сервис Американке имала три везане брејк лопте, када је Серена кренула да "сипа" асове. 

Иако је током другог сета чак и заплакала на терену, сачувала је концентрацију и пре свега захваљујући сервису завршила посао у два сета. 

На крају, имала је чак 30 неизнуђених грешака, али и 34 винера, од којих су 13 били асови. 

Она ће се у борби за своје девето финале УС опена борити са Анастасијом Севастовом која је тријумфом над прошлогодишњом шампионком Слоун Стивенс остварила резултат каријере.

Севастова "прегазила" актуелну шампионку за прво полуфинале! Летонска тенисерка Анастасија Севастова елиминисала је актуелну шампионку УС опена Слоун Стивенс резултатом 6:2, 6:3.

Севастова је апсолутно доминирала против Американке Стивенс и заслужено постала прва полуфиналисткиња овогодишњег издања УС опена.

Стивенс је у првом сету пропустила велики број брејк прлика, а Севастова је то знала да казни. Летонка је искористила обе прилике за брејк, док је тенисерка из САД пропустила свих седам шанси.

Овакав ток првог сета је оставио последице на Стивенс, која је други сет почела губитком сервиса. Успела је да узврати брејком, само да би одмах затим опет остала без свог сервиса. 

Севастова је чекала грешке противнице, а с времена на време би "севнуо" и по неки винер. Стивенс је успела некако да се поново врати у меч новим бреком, али, као што је веч виђено, Севастова је поново одузела противници сервис и сервирала за једну од највећих победа у каријери. 

Летонска тенисерка је дошла до три везане меч лопте, а онда се мало уплашила. Ипак, након пропуштене две везане прилике за окончање меча, искористила је трећу после још једне неизнуђене грешке противнице бекхендом. 

Ово је њен највећи успех на Гренд слемовима у каријери, а претходни је био четвртфинале управо на УС опену, докле је долазила у претходне две године.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар