USO: Rafa preživio dramu sa Timom! I Delpo u 1/2-finalu!

Krompir, projektili i meč sezone! Rafael Nadal i Dominik Tim odigrali su meč sezone u četvrtfinalu US opena koji je posle pet sati i spektakularne borbe pripao španskom teniseru! Novi US open "klasik": Nadal i Tim do iznemoglosti! Četiri časa i 54 minuta trajao je spektakl na "Artur Eš" stadionu u Njujorku, na kom se aktuelni šampion Rafael Nadal branio "krunu" u duelu sa Dominikom Timom i, nekako, uspeo u tome. Sledeći rival mu je Huan Martin Del Potro.

Tenis 05.09.2018 | 09:30
USO: Rafa preživio dramu sa Timom! I Delpo u 1/2-finalu!
Nadal je preživeo jedan od najtežih duela u karijeri i na kraju slavio rezultatom 0:6, 6:4, 7:5, 6:7 (4-7), 7:6 (7-5).

Aktuelni šampion je još jednom pokazao koliko je mentalno jak, ali nije samo fraza da se kaže i da je Austrijanac jednako zaslužio da izađe kao pobednika.

Verovatno bi to bio slučaj da je sa druge strane mreže bio bilo ko osim najboljeg tenisera sveta. 

Bez dileme je ovo bio meč turnira, kvalitativno možda i jedan od najboljih u sezoni, a ono što je viđeno u prvih 25 minuta dugo će se prepričavati. Tim je nestvarno započeo meč i dobio prvi set protiv Nadala sa "nulom", prepustivši mu samo sedam poena. 

Jednim od najboljih setova ove godine postao je prvi igrač koji je na Grend slemovima dao "krompir" i Nadalu i Đokoviću, ali je brzo usledio odgovor Španca. 

Polako je Rafa dizao nivo svoje igre, sačekao priliku i u finišu drugog seta se bolje snašao kod serije brejkova za 1-1. 

Austrijanac je, za razliku od prethodnih susreta, zadržavao visok nivo tenisa i kada je ispuštao prilike, a činilo se da bi Nadal mogao da mu "ukrade" trijumf jer je dobio treći set, uprkos tome što je Tim imao brejk viška i servirao za vođstvo kod 5:3. 

Ali ni "Bik sa Maljorke" nije uspevao da slomi otpor devetog igrača sveta kao što bi to inače činio – Dominik je prvi napravio brejk u četvrtom delu igre, ispustio ga, ali je imao više hrabrosti i koncentracije u taj brejku i izborio odlučujući set. 

Pošteno je bilo i da on bude rešen u taj brejku, do tada su obojica imala prilike ali ih nisu iskoristili. Drama je rasla kako se kraj približavao, i u dodatnom gemu su se smenjivali u vođstvu, da bi svet stao kod rezultata 5:5. Tada je Nadal dobio poen na svoj servis, a onda je Tim, poput Novaka Đokovića u finalu Olimpijskih igara 2008, promašio smeč za srceparajući kraj meča za sve njegove navijače. 

Španac je odmah otišao da se pozdravi i uteši protivnika, a za finale će se boriti sa Huanom Martinom del Potrom koji je u četiri seta eliminisao Džona Iznera. 

Novi US open "klasik"!

Aktuelni šampion branio je titulu osvojenu pre godinu dana puna četiri časa i 58 minuta u meču četvrtfinala sa izazivačem iz Austrije, koji je se nekako podigao posle neshvatljivog gubitka trećeg seta, uveo duel u "majstoricu" ali tamo poklekao u taj-brejku tako što je izgubio poslednja tri poena i vođstvo od 4:5 pretvorio u gorak poraz:

(1) Rafael Nadal - (9) Dominik Tim 0:6, 6:4, 7:5, 6:7 (4:7), 7:6 (7:5)!

Španac, osvajač "Flašing Medouza" iz 2010, 2014. i 2017. godine, imaće "fore" do petka uveče da se oporavi od ovog maratona u kom je popravio skor sa 25-godišnjim Austrijancem na 8:3 i pripremi za prvo polufinale u kom ga čeka osvajač titule iz 2009. godine, (3) Huan Martin Del Potro.

ŠPANAC "ZAKASNIO" POLA SATA

Gotovo rasprodate tribine najvećeg stadiona u svetu tenisa, akustičnog "Artur Eša" kapaciteta 23.770 mesta, čekale su "Broja 1" dobrih pola sata u noći između utorka i srede po našem vremenu. Otprilike toliko je branilac titule "zakasnio" na meč četvrtfinala, što je Tim iskoristio da u furioznom naletu stekne prednost i pritom snažnim forhendima odloži rivalov "upis" na semafor za drugi set - 0:6 i 0:1.

Rafa se "pojavio" na terenu tek tada, u setu u kom nije bilo ni šansi za brejk do rezultata 4:3, kada se "udarač" iz Viner Nojštata suočio sa prvom brejk loptom i odmah prepustio servis rivalu. Izjednačenje pred treći set nije sprečio ni Timov momentalni "ribrejk" za 5:4. I u narednom gemu, Nadal je iskoristio prvu brejk loptu koja je ovog puta bila i set lopta za - 6:4 i 1:1.

UZDRMANI TIM IZDRŽAO, UZVRATIO...

Bez obzira na to što je odlučeno u taj-brejku petog seta, završnica trećeg mogla bi lako da bude izdvojena i kao presudna za ishod duela. Tim je igrao bolje, imao neiskorišćenu brejk loptu za 2:3 i iskorišćenu za 3:4, ali se njegovo samopouzdanje potom "polomilo" na sitne delove što je za osvajača 17 gren slem titula bio poziv da preuzme kontrolu nad poenima i sa dva brejka u narednih pet gemova neočekivano povede - 7:5 i 2:1.

Način na koji je izgubio treći set vidno je poremetio sedam godina mlađeg rivala, koji je u prvom gren slem finalu u karijeri prošlog maja doživeo neprijatan poraz upravo od Nadala na "njegovom" Rolan Garosu - 6:4, 6:3, 6:2. Međutim, deveti teniser sveta izdržao je pritisak dve vezane brejk lopte za nastavak crne serije i na startu četvrtog seta i vođstvo rivala od 2:0, a potom iskoristio prvu krizu protivnika od prvog seta da povede 1:3, 2:4 i 3:5.

Na tom putu propustio je tri i spasao dve brejk lopte, ali nije izdržao u osmom gemu kada je Nadal odličnim ritern udarcima preuzimao inicijativu u poenima i poravnao na 4:4. Velikan sa Majorke prvim servisom "poništio" je Timovu brejk loptu za vođstvo od 5:6, ali nije uspeo da se vrati iz 0:3 sa početka taj-brejka - 6:7 (4:7) i 2:2.

REŠENO JE U TAJ-BREJKU PETOG SETA

Da se igralo bilo gde osim na US openu, drugim rečima na Australijan openu, Rolan Garosu ili Vimbldonu, odluka o pobedniku ne bi mogla da "padne" u taj-brejku petog seta već bi se igralo na "razliku". Međutim, od trenutka kada je Tim izjednačio na 2:2 mogla je da se primeti i razlika na terenu u korist Španca, koji je u periodu najspektakularnijeg tenisa od starta duela imao dve brejk lopte za 3:2 i tri brejk lopte za 6:5, ali koji je posao morao da dovrši tek nakon dolaska na dva poena od eliminacije.

Rafa je pogodio oba prva servisa pri vođstvu Tima od 4:5 u taj-brejku, a potom slomio rivala pod pritiskom meč lopte i mini brejkom završio posao posle skoro pet sati igre po izuzetno vlažnom i sparnom vremenu.

Bilo je 2.04 posle ponoći po lokalnom vremenu kada su teniseri čestitali jedan drugome.

Plasmanom među četiri najbolja na 138. izdanju US opena, za koji je obezbeđen rekordan nagradni fond od 53 miliona dolara, Nadal je odbranio 720 bodova od 2.000 sakupljenih prošle godine laganim trijumfom u finalu sa Kevinom Andersonom - 6:3, 6:3, 6:4. Ukoliko savlada i Delpa, Rafa će odbraniti 1.200 bodova za plasman u finale, mada je i ovako izvesno da će sezonu završiti kao "Broj 1", peti put u karijeri.

Ni Argentinac nije imao lak posao na otvaranju četvrtfinalnih duela muškog singla, ali mu je za pobedu nad (11) Džonom Iznerom bilo potrebno tri časa i 29 minuta za preokret posle "tesno" izgubljenog prvog seta - 6:7 (5:7), 6:3, 7:6 (7:4), 6:2.

Nadal i Del Potro sastajali su se 17 puta, a levoruki as sa Majorke vodi 12:5 nakon što je u četvtrfinalu prethodnog Vimbldona bio bolji posle četiri časa i 52 minuta bespoštedne borbe - 5:7, 7:6 (9:7), 6:4, 4:6, 6:4.

Del Potru "sudar divova" i novo polufinale US opena. Treći teniser sveta Huan Martin del Potro prvi je polufinalista ovogodišnjeg US opena, nakon pobede nad Džonom Iznerom. Del Potro prvi u polufinalu. Džo Izner uzeo prvi set, ali je Argentinac osvojio naredne tri i plasirao se u polufinale US Opena.

Del Potro je izgubio prvi set, ali je uspeo da preokrene i slavi rezultatom 6:7 (5-7), 6:3, 7:6 (7-4), 6:2.

Duel koji je trajao skoro tri i po sata bio je izuzetno neizvestan, a početnu prednost stekao je Amerikanac – neutralisao je jedinu brejk priliku u prvom setu i sačekao svoju šansu u dodatnom gemu.

U taj brejku mu je bio dovoljan jedan mini brejk za osvajanje seta, posle čega je 'Div iz Tandila' morao da zaigra agresivnije. 

Propustio je nekoliko prilika na startu drugog dela, ali je uspeo da brejkne rivala i dođe do izjednačenja. Prelomni trenuci susreta igrani su u finišu trećeg seta, koji je kao i prvi, rešen u taj brejku. 

Njega je sada dobio Delpo i nešto kasnije protutnjao kroz četvrti za drugo uzastopno polufinale u Njujorku. 

Podsetimo, US open je jedini Grend slem koji je Del Potro osvojio u karijeri, bilo je to 2009. godine kada je u finalu savladao Rodžera Federera.

Duel trećeg nosioca, Del Potra, i jedanaestog, Iznera, obeležila je izjednačena igra u kojoj su obojica igrača demonstrirala jak servis (14 asova Del Potra i 26 Iznera). Međutim, Argentinac je imao više znanja i bolju koncentraciju u ključnim momentima.

O izjednačenosti rivala dovoljno govori i podatak da je u prva tri seta viđen samo jedan brejk. Napravio ga je Del Potro u drugom setu, u četvrtom gemu. U prvom je Argentinac pred kraj imao jednog priliku da oduzme servis i da taj deo igre reši sa 7:5, ali se Izner odbranio i na kraju u tajbrejku dobio set.

Baš kao i Del potro u trećem.

Već u četvrtom setu, kada je meč ušao u četvrti sat, obojica su počela više da greše. Izner je posustao već na početku seta, kada je Del Potro još jednom na meču oduzeo servis i praktično rešio meč četvrtfinala. Mogao je Amerikanac da anulira prednost protivnika, imao je i brejk loptu, ali nije uspeo. Na kraju je teniser iz Argentine još jednom "brejknuo" Iznera i okončao meč.

Nadal i Del Potro već su zaradili 925.000 dolara, jedna pobeda donela bi im 1.850.000, a dve rekordnih 3.800.000 dolara. Timu, Izneru i ostalim poraženim četvrtfinalistima ostaće "uteha" od 475.000 dolara iz nagradnog fonda uvećanog za 2,7 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Tekući US open poslednji je gren slem turnir u Open eri na kom su postavljena 32 nosioca u muškom i ženskom singlu. Od naredne sezone biće samo 16 povlašćenih na žrebu i u Melburnu i u Parizu i u Londonu i u Njujorku.

Rezultati četvrtfinala:

(1) Rafael Nadal - (9) Dominik Tim 0:6, 6:4, 7:5, 6:7 (4:7), 7:6 (7:5)
(2) Huan Martin Del Potro - (11) Džon Izner 6:7 (5:7), 6:3, 7:6 (7:4), 6:2

(7) Marin Čilić - (21) Kei Nišikori (sreda, 21.30)
(6) Novak Đoković - Džon Milman (četvrtak, 2.30)

Đokovićev rival je napravio veliko iznenađenje u osmini finala eliminacijom Rodžera Federera. Australijanac ima 29 godina i trenutno je 55 igrač na ATP listi, što je tek nešto lošije od njegovog najboljeg rezultata – 49. mesta.

*napomena: polufinala će biti odigrana u petak uveče, odnosno u subotu rano ujutru po našem vremenu, a finale je zakazano za nedelju uveče.

Serena furioznom serijom do 12. polufinala US opena! Američka teniserka Serena Vilijams pobedila je Karolinu Pliškovu u dva seta i plasirala se u polufinale US opena.

Serena je do svog 12. polufinala u Njujorku stigla rezultatom 6:4, 6:3 posle nešto manje od sat i po vremena igre.

Šestostruka šampiona poslednjeg Grend slema zahvaljujući furioznoj seriji od osam uzastopni gemova prelomila je meč, ali nije samo to glavni razlog trijumfa.

Vratila se od 2:4 i došla do prvog seta i vođstva u drugom od 4:0, kada se Čehinja probudila i krenula ozbiljno da preti. Vratila je jedan brejk, u sledećem gemu na servis Amerikanke imala tri vezane brejk lopte, kada je Serena krenula da "sipa" asove. 

Iako je tokom drugog seta čak i zaplakala na terenu, sačuvala je koncentraciju i pre svega zahvaljujući servisu završila posao u dva seta. 

Na kraju, imala je čak 30 neiznuđenih grešaka, ali i 34 vinera, od kojih su 13 bili asovi. 

Ona će se u borbi za svoje deveto finale US opena boriti sa Anastasijom Sevastovom koja je trijumfom nad prošlogodišnjom šampionkom Sloun Stivens ostvarila rezultat karijere.

Sevastova "pregazila" aktuelnu šampionku za prvo polufinale! Letonska teniserka Anastasija Sevastova eliminisala je aktuelnu šampionku US opena Sloun Stivens rezultatom 6:2, 6:3.

Sevastova je apsolutno dominirala protiv Amerikanke Stivens i zasluženo postala prva polufinalistkinja ovogodišnjeg izdanja US opena.

Stivens je u prvom setu propustila veliki broj brejk prlika, a Sevastova je to znala da kazni. Letonka je iskoristila obe prilike za brejk, dok je teniserka iz SAD propustila svih sedam šansi.

Ovakav tok prvog seta je ostavio posledice na Stivens, koja je drugi set počela gubitkom servisa. Uspela je da uzvrati brejkom, samo da bi odmah zatim opet ostala bez svog servisa. 

Sevastova je čekala greške protivnice, a s vremena na vreme bi "sevnuo" i po neki viner. Stivens je uspela nekako da se ponovo vrati u meč novim brekom, ali, kao što je več viđeno, Sevastova je ponovo oduzela protivnici servis i servirala za jednu od najvećih pobeda u karijeri. 

Letonska teniserka je došla do tri vezane meč lopte, a onda se malo uplašila. Ipak, nakon propuštene dve vezane prilike za okončanje meča, iskoristila je treću posle još jedne neiznuđene greške protivnice bekhendom. 

Ovo je njen najveći uspeh na Grend slemovima u karijeri, a prethodni je bio četvrtfinale upravo na US openu, dokle je dolazila u prethodne dve godine.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar