Јак тајфун однио осам живота

У снажном тајфун Џеби, који је погодио запад Јапана, погинуло је најмање осам особа, док је више од 200 људи повријеђено.

Свијет 04.09.2018 | 22:34
Јак тајфун однио осам живота
Тајфун је донио обилне падавине које су изазвале поплаве на међународном аеродрому Кансаи.

Због жестоког невремена прекинут је копнени и ваздушни саобраћај, а хиљаде људи је заглављено, преноси АП.

Мушкарац стар око 70 година погинуо је када га је, највјероватније, вјетар одувао на земљу из његовог стана у Осаки, док је полиција саопштила да је још пет особа смртно страдало у истој префектури након што су их погодили предмети који су летјели или падали из њихових станова.

У оближњој префектури Шига 71-годишњак је погинуо када се зграда у којој се налази стовариште срушила на њега, док је други мушкарац сличних година смртно страдао након што је пао са крова у префектури Мие, саопштили су званичници.

Више од 200 људи је повријеђено, од којих многи на станици у граду Кјоту када се дио стакленог свода срушио на њих усљед јаког ветра, наводи јапанска агенција Кјодо.

Вјетрови су дували толико јако да се танкер забио у мост који повезује аеродром с копном.

Том приликом оштећени су и мост и танкер, али нико од 11 чланова посаде није повријеђен, саопштила је јапанска обалска стража.

Како преноси АП позивајући се на Министарство за земљу, инфраструктуру, транспорт и туризам, једна од двије писте међународног аеродрома Кансаи у граду Осака је поплављена, као и складиште терета и још неки објекти, због чега је аеродром затворен.

Више од 700 летова је отказано, јављају јапански медији.

Најмање 1,6 милиона домаћинстава остало је без струје у Осаки, Кјоту и четири оближње префектуре, саопштила је електродистрибутерска компанија Кансаи.

У префектури Хјого, у Нишиномији, око 100 аутомобила у продајном објекту на обали мора запалило се након што им је морска вода допрла до електричних система, саопштили су ватрогасни званичници.

Летови и жељезнички саобраћај отказани су у региону Кинки и другде, док су фабрике и комерцијални објекти затворени.

Тајфун је оштетио и древне храмове у Кјоту, Нари и Шиги.

Токио је остао релативно поштеђен невремена, напомиње америчка агенција.

Ријеч је о најснажнијем тајфуну који је погодио копнени део Јапана од 1993. године, наводи Кјодо.

Тајфун је у уторак увече по локалном времену погодио сјеверне обале префектуре Фукуј, а забиљежени су удари од 126 километара на час, саопштила је јапанска метеоролошка служба.

Олуја се креће ка сјеверу, преко јапанског острва Хоншу, ка Јапанском мору, саопштила је та служба.

Очекује се да ће тајфун прећи на област западно од Хокаида и ослабити на ниво екстратропског циклона до сутра ујутро.

Јапански премијер Шинзо Абе отказао је пут на Кјушу, најјужније од четири главна јапанска острва, како би надгледао какав ће бити одговор владе на тајфун, рекао је генерални секретар кабинета Јошихиде Суга.

(Тањуг) 

Коментари / 0

Оставите коментар