Сума иде у Макаби из Хаифе?!

То је клуб с којим Партизан води најозбиљније преговоре око позајмице омаленог Гвинејца.

Фудбал 05.09.2018 | 11:15
Сума иде у Макаби из Хаифе?!
Одмах после елиминације из Лиге Европе, генерални директор Партизана, Милош Вазура, новинарима је на истамбулском аеродрому "Ататурк" саопштио да је "парни ваљка" у озбиљним преговорима око продаје једног играча.

Бенфика је била заинтересована за Светозара Марковића, али је нудила мање новца од очекиваног. Понуда "орлова" од два и по милиона евра није се поклопила са траженом ценом црно-белих. Партизан је, наиме, желео за младог штопера 3,5 милиона.

Познато је било и да ће Сејдуба Сума, највероватније, на позајмицу. Спомињали су се Израел и Данска. Друга варијанта је у међувремену отпала и наредних дана требало би да буде разјашњено у ком израелском клубу ће прошлогодишње скупо плаћено појачање (1,65 милиона евра) наставити каријеру.

Један од њих је сигурно Макаби из Хаифе! Представници клуба су већ боравили у Београду и њихова жеља је да Сума дође на позајмицу до краја сезоне.

За окончање тог посла неопходно је да Партизан Гвинејцу исплати заостале плате.

Међутим, Макаби није једини клуб из Израела који жели Суму. У трци је и Хапоел Бер Шева.

Трансфер Суме би требало да се реализује најкасније до 17. септембра, када се у Израелу завршава прелазни рок. Сасвим довољно времена да све стране утаначе детаље.

Сума је у Партизан стигао прошлог лета и од њега се, с обзиром на то да је најскупље плаћени играч у историји српског фудбала, очекивало да једнако успешно замени Леонарда. Међутим, Гвинејац готово да ништа није пружио у црно-белом дресу и већ после неколико месеци било је јасно да се није добро снашао и да ће црно-бели имати мало користи од њега.

Последњег дана прелазног рока се помињало, а сад имамо неку врсту потврде - Сејдуба Сума напушта Партизан наредних дана! Сложиће се највећи део објективне публике да је ово сасвим очекивана одлука управе клуба и тренера Зорана Мирковића. Везиста из Гвинеје који је прошлог лета стигао у Хумску и постао најскупље плаћени играч у историји црно-белих, ни изблиза није оправдао очекиваја, па је разлаз најбоље и свакако једино решење. 

Сума би требало да се пресели у израелски Макаби из Хаифе. Тамо прелазни рок траје до 17. септембра, тако има довољно времена да се све како ваља опосли, пре свега папиролошки. Наравно, још ништа није договорено и стављено на папир. Сумин услов је да му Партизан пре свега исплати сва дуговања, после чега би могло да се разговара на ову тему. Према нашим информацијама око новца не би требало да буде проблема...

Идеја људи из управе Партизана је да са Израелцима уговоре једногодишњу позајмицу, односно могућност откупа целокупног уговора наредног лета. За црно-беле јако важан податак - Макаби је наводно спреман да на себе преузме целу Сумину плату у наредних годину дана, што ће рећи да би му исплаћивао свих 46.000 евра месечно, те Партизан не би имао никаквих обавеза према репрезентативцу Гвинеје.         

Откако је дошао из Слована (подсетимо, у трансферу вредном 1.650.000 евра) Сејдуба Сума се мучио. Никако није успевао да пронађе себе и оправда барем делић уложеног новца. Тако је било код Мирослава Ђукића, ништа другачије ни код Мирковића ког је пре неколико дана исхвалио. 

"Веома добар тренер. Искрен, директан, поседује снажан карактер и може да подигне Партизан на виши ниво. Са оваквим шефом струке нема шале. Мислим да је то добро за нас. Први пут кад смо се видели, мало смо причали, али схватио сам какав је човек". 

Очито незадовољан оним што је добио од њега на терену (а шансу је имао и у првенству и у Лиги Европе, последњи пут пола сата против Бешикташа у реваншу) Мирковић је дао миг да се коначно реши "случај Сума" који већ месецима виси над главом челницима из Хумске. И сада су они на потезу. У неких десетак, дванасест дана, треба утаначити све детаље са људима из Хаифе. А пре тога, наравно, обезбедити новац да Гвинејац исплати.    

Сејдуба Сума за ових годину дана одиграо је 40 утакмица у црно-белом дресу (на терену провео 2.273 минута), постигао је шест голова и уписао три асистенције. У просеку, сваки његов гол коштао је Партизан 275.000 евра. Не рачунајући плату, наравно... 

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар