Suma ide u Makabi iz Haife?!

To je klub s kojim Partizan vodi najozbiljnije pregovore oko pozajmice omalenog Gvinejca.

Fudbal 05.09.2018 | 11:15
Suma ide u Makabi iz Haife?!
Odmah posle eliminacije iz Lige Evrope, generalni direktor Partizana, Miloš Vazura, novinarima je na istambulskom aerodromu "Ataturk" saopštio da je "parni valjka" u ozbiljnim pregovorima oko prodaje jednog igrača.

Benfika je bila zainteresovana za Svetozara Markovića, ali je nudila manje novca od očekivanog. Ponuda "orlova" od dva i po miliona evra nije se poklopila sa traženom cenom crno-belih. Partizan je, naime, želeo za mladog štopera 3,5 miliona.

Poznato je bilo i da će Sejduba Suma, najverovatnije, na pozajmicu. Spominjali su se Izrael i Danska. Druga varijanta je u međuvremenu otpala i narednih dana trebalo bi da bude razjašnjeno u kom izraelskom klubu će prošlogodišnje skupo plaćeno pojačanje (1,65 miliona evra) nastaviti karijeru.

Jedan od njih je sigurno Makabi iz Haife! Predstavnici kluba su već boravili u Beogradu i njihova želja je da Suma dođe na pozajmicu do kraja sezone.

Za okončanje tog posla neophodno je da Partizan Gvinejcu isplati zaostale plate.

Međutim, Makabi nije jedini klub iz Izraela koji želi Sumu. U trci je i Hapoel Ber Ševa.

Transfer Sume bi trebalo da se realizuje najkasnije do 17. septembra, kada se u Izraelu završava prelazni rok. Sasvim dovoljno vremena da sve strane utanače detalje.

Suma je u Partizan stigao prošlog leta i od njega se, s obzirom na to da je najskuplje plaćeni igrač u istoriji srpskog fudbala, očekivalo da jednako uspešno zameni Leonarda. Međutim, Gvinejac gotovo da ništa nije pružio u crno-belom dresu i već posle nekoliko meseci bilo je jasno da se nije dobro snašao i da će crno-beli imati malo koristi od njega.

Poslednjeg dana prelaznog roka se pominjalo, a sad imamo neku vrstu potvrde - Sejduba Suma napušta Partizan narednih dana! Složiće se najveći deo objektivne publike da je ovo sasvim očekivana odluka uprave kluba i trenera Zorana Mirkovića. Vezista iz Gvineje koji je prošlog leta stigao u Humsku i postao najskuplje plaćeni igrač u istoriji crno-belih, ni izbliza nije opravdao očekivaja, pa je razlaz najbolje i svakako jedino rešenje. 

Suma bi trebalo da se preseli u izraelski Makabi iz Haife. Tamo prelazni rok traje do 17. septembra, tako ima dovoljno vremena da se sve kako valja oposli, pre svega papirološki. Naravno, još ništa nije dogovoreno i stavljeno na papir. Sumin uslov je da mu Partizan pre svega isplati sva dugovanja, posle čega bi moglo da se razgovara na ovu temu. Prema našim informacijama oko novca ne bi trebalo da bude problema...

Ideja ljudi iz uprave Partizana je da sa Izraelcima ugovore jednogodišnju pozajmicu, odnosno mogućnost otkupa celokupnog ugovora narednog leta. Za crno-bele jako važan podatak - Makabi je navodno spreman da na sebe preuzme celu Suminu platu u narednih godinu dana, što će reći da bi mu isplaćivao svih 46.000 evra mesečno, te Partizan ne bi imao nikakvih obaveza prema reprezentativcu Gvineje.         

Otkako je došao iz Slovana (podsetimo, u transferu vrednom 1.650.000 evra) Sejduba Suma se mučio. Nikako nije uspevao da pronađe sebe i opravda barem delić uloženog novca. Tako je bilo kod Miroslava Đukića, ništa drugačije ni kod Mirkovića kog je pre nekoliko dana ishvalio. 

"Veoma dobar trener. Iskren, direktan, poseduje snažan karakter i može da podigne Partizan na viši nivo. Sa ovakvim šefom struke nema šale. Mislim da je to dobro za nas. Prvi put kad smo se videli, malo smo pričali, ali shvatio sam kakav je čovek". 

Očito nezadovoljan onim što je dobio od njega na terenu (a šansu je imao i u prvenstvu i u Ligi Evrope, poslednji put pola sata protiv Bešiktaša u revanšu) Mirković je dao mig da se konačno reši "slučaj Suma" koji već mesecima visi nad glavom čelnicima iz Humske. I sada su oni na potezu. U nekih desetak, dvanasest dana, treba utanačiti sve detalje sa ljudima iz Haife. A pre toga, naravno, obezbediti novac da Gvinejac isplati.    

Sejduba Suma za ovih godinu dana odigrao je 40 utakmica u crno-belom dresu (na terenu proveo 2.273 minuta), postigao je šest golova i upisao tri asistencije. U proseku, svaki njegov gol koštao je Partizan 275.000 evra. Ne računajući platu, naravno... 

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar