Лига нација - како то функционише?

Мали водич у сусрет новом такмичењу УЕФА које стартује у четвртак: какав је систем такмичења; како се напредује из лиге у лигу; како се испада; како се може до Европског првенства. . .

Фудбал 06.09.2018 | 00:00
Лига нација - како то функционише?
Почиње. Премијерна сезона УЕФА Лиге нације стартује у четвртак 6. септембра, а Србија отвара свој нови циклус у петак увече на гостовању у Литванији.

Селекција Младена Крстајића налази се у Лиги Ц, трећем рангу овог такмичења, које чини група од 15 селекција рангираних између 25. и 39. места на УЕФА листи. Тих 15 селекција распоређене су у четири групе, од којих само прва има три учесника, а преостале три садрже по четири тима и играју по две утакмицу свако са сваким. 

Тако Орлове после премијере у Вилњусу очекују и окршаји с Румунијом (10. септембра) у Београду, затим и Црном Гором (17. новембра) у Подгорици.

Шкотска, Албанија, Израел, Мађарска, Грчка, Финска, Естонија, Словенија, Норвешка, Бугарска и Кипар су преостале репрезентације у Лиги Ц.

И то је све што треба да знате у наредна три месеца. Минимум.

А ако вас ово такмичење нешто озбилније занима, како бисте прекратили паузу у европским лигама, али се и кладили и зарадили на Лиги нација, објаснићемо вам подробније идеју која стоји иза оснивања овог такмичења.

Уколико сва четири тима из ове наше мини-лиге изађу на терен с истим циљем, а то је да победе противника у сваком мечу, оснивање Лиге нација као такмичења које би требало да замени бесмислене пријатељске утакмице репрезентација, имало би праву сврху.

Јер, победник групе ће бити промовисан у Лигу Б и придружити се групи од 12 селекција из другог ешалона европског фудбала, са тенденцијом напретка ка првој и најјачој Лиги А. Истовремено, најлошије екипе из сваке групе у Лиги Ц (плус најслабија трећепласирана) ће испасти у Лигу Д, међу најлошије селекције на континенту попут Молдавије, Гибралтара, Андоре, Малте...

На крају сезоне у Лиги нација добићемо и шампиона, а о њему ће одлучити четири најбоље пласиране селекције из Лиге А, које ће у својеврсном плеј-офу одлучити о првом шампиону новог такмичења. То се, наравно, не односи на Орлове, који су годинама одвојени од овог формата и треба да се намуче да би достигли тај ниво.

Ипак, права суштина овог такмичења је да Лига нација нуди алтернативни пут до Европског првенства 2020. године. Након што обезбедите прво место у својој мини-групи, аутоматски идете у плеј-оф, који се игра у марту 2020. године, где ће се уједно делити и последње четири визе за највећу смотру европског фудбала. 

Наравно, са проширеним форматом такмичења који смо гледали у Француској 2016. године, где су се квалификовале 24 репрезентације, већина тимова ће кроз квалификације већ обезбедити пласман на завршни турнир. Зато из перспективе Орлова и Младена Крстајића, освајање мини-групе у Лиги Ц и пласман у плеј-оф у марту 2020. требало би да буде примаран циљ за случај да у квалификацијама упадну у тешку групу са неколико квалитетнијих селекција од наше.

Комплетне квалификације за ЕУРО 2020. на програму су током календарске 2019. године, а из сваке групе по две најбоље пласиране селекције ће обезбедити аутоматски пласман. Дакле, у случају да не успемо кроз регуларне квалификације, другу шансу добијамо кроз Лигу нација. Е, сада, чак и ако Србија не освоји мини-групу у Лиги нација, односно буде друга, могла би да се нађе у плеј-офу под условом да онај ко је први у групи (Литванија, Црна Гора или Румунија) кроз регуларне квалификације обезбеди пролаз на Европско првенство. 

Зато, ако Србија заврши на крају у плеј-офу Лиге нација (а претходно не обезбеди пласман на ЕП кроз регуларне квалификације), очекују је по једна утакмица полуфинала и финала са преостале три најбоље селекције из Лиге Ц и то у неколико дана између 26. и 31. марта 2020. године. Суштински, то ће бити бараж за ЕУРО. До краја 2019. знаћемо којих ће се 20 селекција квалификовати директно на завршни турнир Европског првенства, па ће сигурно бити доста тумбања и када је реч о самом плеј-офу Лиге нација.  

Занимљива тема - ако преосталих 14 селекција из Лиге Ц кроз квалификације обезбеди директан пласман на завршни турнир Европског првенства (што је мало вероватно у пракси, али теоретски постоји могућност), да ли би Србија аутоматски прошла без играња плеј-офа Лиге нација? 

Нажалост, чини се да не би, већ да би тимови из Лиге Д, били накнадно укључени у читав процес.

Ни то вам није јасно?

Ево како и УЕФА види ту могућност...

"Уколико се победник групе у Лиги нација већ квалификовао на Европско првенство кроз квалификације, његово место заузеће следећи најбоље пласирани тим у лиги. Ако у самој лиги нема четири тима за такмичење, празна места заузеће тимови из других лига према ренкингу прописаном од стране УЕФА Лиге нација."

Шта год то значило... Али, хајде да сачекамо и видмо шта ће на крају заиста да испадне од Лиге нација.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имаге

Коментари / 0

Оставите коментар