Liga nacija - kako to funkcioniše?

Mali vodič u susret novom takmičenju UEFA koje startuje u četvrtak: kakav je sistem takmičenja; kako se napreduje iz lige u ligu; kako se ispada; kako se može do Evropskog prvenstva. . .

Fudbal 06.09.2018 | 00:00
Liga nacija - kako to funkcioniše?
Počinje. Premijerna sezona UEFA Lige nacije startuje u četvrtak 6. septembra, a Srbija otvara svoj novi ciklus u petak uveče na gostovanju u Litvaniji.

Selekcija Mladena Krstajića nalazi se u Ligi C, trećem rangu ovog takmičenja, koje čini grupa od 15 selekcija rangiranih između 25. i 39. mesta na UEFA listi. Tih 15 selekcija raspoređene su u četiri grupe, od kojih samo prva ima tri učesnika, a preostale tri sadrže po četiri tima i igraju po dve utakmicu svako sa svakim. 

Tako Orlove posle premijere u Vilnjusu očekuju i okršaji s Rumunijom (10. septembra) u Beogradu, zatim i Crnom Gorom (17. novembra) u Podgorici.

Škotska, Albanija, Izrael, Mađarska, Grčka, Finska, Estonija, Slovenija, Norveška, Bugarska i Kipar su preostale reprezentacije u Ligi C.

I to je sve što treba da znate u naredna tri meseca. Minimum.

A ako vas ovo takmičenje nešto ozbilnije zanima, kako biste prekratili pauzu u evropskim ligama, ali se i kladili i zaradili na Ligi nacija, objasnićemo vam podrobnije ideju koja stoji iza osnivanja ovog takmičenja.

Ukoliko sva četiri tima iz ove naše mini-lige izađu na teren s istim ciljem, a to je da pobede protivnika u svakom meču, osnivanje Lige nacija kao takmičenja koje bi trebalo da zameni besmislene prijateljske utakmice reprezentacija, imalo bi pravu svrhu.

Jer, pobednik grupe će biti promovisan u Ligu B i pridružiti se grupi od 12 selekcija iz drugog ešalona evropskog fudbala, sa tendencijom napretka ka prvoj i najjačoj Ligi A. Istovremeno, najlošije ekipe iz svake grupe u Ligi C (plus najslabija trećeplasirana) će ispasti u Ligu D, među najlošije selekcije na kontinentu poput Moldavije, Gibraltara, Andore, Malte...

Na kraju sezone u Ligi nacija dobićemo i šampiona, a o njemu će odlučiti četiri najbolje plasirane selekcije iz Lige A, koje će u svojevrsnom plej-ofu odlučiti o prvom šampionu novog takmičenja. To se, naravno, ne odnosi na Orlove, koji su godinama odvojeni od ovog formata i treba da se namuče da bi dostigli taj nivo.

Ipak, prava suština ovog takmičenja je da Liga nacija nudi alternativni put do Evropskog prvenstva 2020. godine. Nakon što obezbedite prvo mesto u svojoj mini-grupi, automatski idete u plej-of, koji se igra u martu 2020. godine, gde će se ujedno deliti i poslednje četiri vize za najveću smotru evropskog fudbala. 

Naravno, sa proširenim formatom takmičenja koji smo gledali u Francuskoj 2016. godine, gde su se kvalifikovale 24 reprezentacije, većina timova će kroz kvalifikacije već obezbediti plasman na završni turnir. Zato iz perspektive Orlova i Mladena Krstajića, osvajanje mini-grupe u Ligi C i plasman u plej-of u martu 2020. trebalo bi da bude primaran cilj za slučaj da u kvalifikacijama upadnu u tešku grupu sa nekoliko kvalitetnijih selekcija od naše.

Kompletne kvalifikacije za EURO 2020. na programu su tokom kalendarske 2019. godine, a iz svake grupe po dve najbolje plasirane selekcije će obezbediti automatski plasman. Dakle, u slučaju da ne uspemo kroz regularne kvalifikacije, drugu šansu dobijamo kroz Ligu nacija. E, sada, čak i ako Srbija ne osvoji mini-grupu u Ligi nacija, odnosno bude druga, mogla bi da se nađe u plej-ofu pod uslovom da onaj ko je prvi u grupi (Litvanija, Crna Gora ili Rumunija) kroz regularne kvalifikacije obezbedi prolaz na Evropsko prvenstvo. 

Zato, ako Srbija završi na kraju u plej-ofu Lige nacija (a prethodno ne obezbedi plasman na EP kroz regularne kvalifikacije), očekuju je po jedna utakmica polufinala i finala sa preostale tri najbolje selekcije iz Lige C i to u nekoliko dana između 26. i 31. marta 2020. godine. Suštinski, to će biti baraž za EURO. Do kraja 2019. znaćemo kojih će se 20 selekcija kvalifikovati direktno na završni turnir Evropskog prvenstva, pa će sigurno biti dosta tumbanja i kada je reč o samom plej-ofu Lige nacija.  

Zanimljiva tema - ako preostalih 14 selekcija iz Lige C kroz kvalifikacije obezbedi direktan plasman na završni turnir Evropskog prvenstva (što je malo verovatno u praksi, ali teoretski postoji mogućnost), da li bi Srbija automatski prošla bez igranja plej-ofa Lige nacija? 

Nažalost, čini se da ne bi, već da bi timovi iz Lige D, bili naknadno uključeni u čitav proces.

Ni to vam nije jasno?

Evo kako i UEFA vidi tu mogućnost...

"Ukoliko se pobednik grupe u Ligi nacija već kvalifikovao na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije, njegovo mesto zauzeće sledeći najbolje plasirani tim u ligi. Ako u samoj ligi nema četiri tima za takmičenje, prazna mesta zauzeće timovi iz drugih liga prema renkingu propisanom od strane UEFA Lige nacija."

Šta god to značilo... Ali, hajde da sačekamo i vidmo šta će na kraju zaista da ispadne od Lige nacija.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Image

Komentari / 0

Ostavite komentar